Ana Žontar Kristanc: 3 recepti za sobotna druženja s prijatelji

Piščančje kokice, nachosi in za sladico ježki – izbrano za najboljšo družbo!

11.3.2023 ob 9:50 | Foto: Kristjan Žontar | Avtor: Ana Žontar Kristanc

Ana Žontar Kristanc: 3 recepti za sobotna druženja s prijatelji

Avtorica priljubljenega kuharskega bloga Anina kuhinja z videorecepti ter več kuharic in priročnikov z recepti največkrat razvaja svoje doma, moža Kristijana ter sinova Timona in Liama. Ko pa v goste pride večja družba iz rokava strese jedi, ki navdušujejo prav vse. Z nami je delila tri:

Piščančje kokice iz pečice

Potrebujemo (za dva do tri):

  • 300 do 400 g piščančjega mesa (prsi ali bedra brez kosti in kože)
  • 2 jajci
  • 6 do 7 žlic moke
  • 10 žlic drobtin
  • 5 žlic koruznih kosmičev
  • 2 žlici parmezana
  • 3/4 žličke soli
  • 1/3 žličke sladke paprike v prahu
  • 1/3 žličke suhega origana
  • 1/3 žličke suhega česna
  • oljčno olje v pršilu

Ideje za postrežbo: kisla smetana, kečap, sladko-kisla omaka, salsa, guacamole, jogurt, tzatziki, majoneza

Piščančje meso narežemo na manjše koščke. Povaljamo ga po soli, sladki papriki, origanu in česnu. Če imate radi pekoče, dodate še čili ali poper. Meso pustimo stati od 15 do 20 minut.

V mešalnik stresemo drobtine in koruzne kosmiče. Malo zmeljemo. Stresemo na krožnik in primešamo parmezan. V drug krožnik natresemo moko. V zadnjega ubijemo jajci in ju z vilicami stepemo.

Pekač obložimo s papirjem za peko in ga popršimo z oljčnim oljem.

Meso najprej povaljamo po moki, nato jajcu in nazadnje po drobtinah. Vse koščke razporedimo po papirju za peko in popršimo z oljčnim oljem.

Postavimo v pečico, segreto na 240 stopinj Celzija, za 5 do 8 minut, da se meso lepo rjavkasto zlato zapeče. Na polovici peke ga malo premešamo.

Piščančje kokice postrežemo ob izbrani omaki.

Nachosi z mletim mesom, paradižnikom in avokadom

Potrebujemo (za pekač premera 24 cm):

  • 300 g mletega mesa
  • večjo čebulo
  • 2 stroka česna
  • 1/3 žličke mlete sladke paprike
  • 1/3 žličke suhega origana
  • mleti čili – po želji
  • 1/3 žličke soli
  • vrečko tortilja čipsa
  • polno pest naribanega sira čedar
  • polno pest naribane mocarele
  • večji paradižnik
  • avokado
  • vejico peteršilja
  • po želji:
  • omako nacho
  • kislo smetano
  • guacamole

Mleto meso in drobno narezano čebulo stresemo v segreto ponev. Meso in čebulo posolimo in pražimo, da se ponekod zlato rjavo obarvata. Dodamo origano, sladko papriko, čili, drobno narezan česen in pražimo še minutko. Nato vsebino prestavimo na krožnik.

Paradižnik narežemo na manjše koščke. Oba sira premešamo.

V primerno ponev ali pekač razporedimo sloj čipsa, čez polovico mesne zmesi, polovico paradižnika in sira. Ponovimo. Postavimo v pečico, segreto na 200 stopinj Celzija, za približno 10 minut, da se sir stopi in čips malce zapeče.

Čez nachose dodamo narezan avokado, potresemo peteršilj. Zraven ponudimo omako nacho, kislo smetano ali guacamole.

Ježki iz 5 sestavin

Potrebujemo (za 9 ježkov):

  • 250 g baby piškotov
  • 100 g maslenih piškotov
  • 150 ml čokoladnega mleka ali domačega kakava
  • 150 g čokoladnega namaza
  • kokos za povaljanje
  • 1 do 2 žlički vaniljeve arome
  • 1 do 2 žlički rumove arome
  • 2 do 3 žlice ruma po želji

Vse sestavine razen kokosa zmeljemo in zmešamo v fino zmes.

Oblikujemo večje kroglice in jih povaljamo po kokosu.

Hranimo v hladilniku.

Preberite še: RECEPT: Slastne sočne kocke s pomarančo (s čokolado ali brez!)

Morda vas zanima tudi: Ne boste verjeli, kako zdrava je koruza, a samo, če uživamo takšno


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)