Rabljeno pohištvo: kdaj se splača in katerim kosom se je bolje izogniti

V povprečju menda vsak Slovenec zavrže več kot 10 kg še uporabnih stvari na leto.

30.6.2021 ob 5:10 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

Rabljeno pohištvo: kdaj se splača in katerim kosom se je bolje izogniti

Epidemija je dodobra spremenila naše nakupovalne navade, v zadnjem letu in pol smo se med drugim v veliko večji meri kot kdaj prej posvetili tudi opremljanju in preurejanju naših stanovanj. Podatki s spletnega oglasnika Bolha kažejo, da je naraslo povpraševanje tudi po rabljeni opremi, še zlasti sedežnih garniturah, kuhinjah z aparati in posteljah, prav tako vrtnih garniturah in stolih.

Zavržemo uporabne stvari

V času zaprtja trgovin je bil nakup rabljenega kosa praktična rešitev, prav tako finančno ugodnejša in tudi naravi prijaznejša odločitev. Tako za kupca kot za prodajalca, ki lahko od rabljenega kosa še nekaj iztrži, namesto da še plača kosovni odpad.

 

Ko na primer zavržemo sedežno garnituro, ki smo se je naveličali, zavržemo z njo tudi vse vire in energijo, ki je bila zanjo uporabljena. Na bolha.com so izračunali, da je bilo v letu 2020 objavljenih 14.247 oglasov rabljenih sedežnih garnitur. »V primeru, da so bile vse tudi prodane, smo prihranili 282.230 kilogramov emisij ogljikovega dioksida letno. To je toliko, kolikor bi Slovenci ustvarili s prižigom 315 milijonov sveč v 21 letih. Proizvodnja ene nove sedežne garniture namreč ustvari 90 kilogramov emisij ogljikovega dioksida,« so zapisali.

V povprečju vsak Slovenec zavrže več kot 10 kg še uporabnih stvari na leto. Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati.

Na kaj moramo biti pozorni pri kupovanju rabljenega pohištva? 

Če se torej odločimo za nakup rabljenega kosa pohištva, pa velja seveda biti previden. Dogovorite se za ogled in si vzemite čas: preverite njegovo stanje in delovanje. Odprite in zaprite predale, sedite na stol, poskusite, ali je miza stabilna, preglejte za morebitne poškodbe in tako dalje.

Bodite pozorni tudi na to, da bo pohištvo ustreznih dimenzij za vaš prostor. Najprej dobro izmerite stanovanje, nato tudi pohištvo, ki ga ogledujete. Pri tem imejte v mislih tudi prevoz do doma.

Povprašajte po znamki in trgovini, kjer je bil kos kupljen, poiščete original in ga primerjajte. Tako boste imeli dobro izhodišče tudi za nižanje cene.

Teh se izogibajte ...

Nekatere rabljene stvari se vam lahko v vašem domu odlično obnesejo, vendar pa določenih vseeno ni priporočljivo kupovati. To so denimo vzmetnice, za katere nikdar ne vemo, kako čiste so, težko jih bo popolnoma očistil tudi globinski sesalnik. Prav tako odsvetujejo kupovanje rabljenih otroških sedežev in posteljic, kuhinjskih servisov in sesalnikov.

Ponudba rabljenih kosov je pri nas večinoma le na spletu, medtem ko lahko marsikje v tujini izbirate tudi v trgovinah z rabljenim pohištvom, prav tako na garažnih razprodajah. Te ponekod prirejajo tudi hoteli – te je vsekakor dobri imeti v mislih, njihovo pohištvo je zagotovo dobro ohranjeno in čisto.

Preberite tudi: Najcenejši način za odpravljanje prask na pohištvu

Morda vas zanima tudi: Carica Urška, ki dela čudežne prenove doma #intervju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)