Stare obleke za nove okuse

Trgovine z oblačili, modnimi dodatki in pohištvom iz druge roke so v zadnjih letih preplavile Ljubljano.

14.1.2015 ob 1:31

Čeprav je prodajaln iz druge roke v prestolnici kar nekaj, se ponudba od trgovine do trgovine razlikuje. Nekateri prisegajo na znana oblikovalska imena, drugi želijo strankam ponuditi cenejše reči za vsakdanjo uporabo.

Kupci, ki iščejo oblačila s podpisi znanih modnih oblikovalcev, bodo na svoj račun prišli v trgovini 2nd Chance. Druga priložnost, kot bi po slovensko rekli komisijski prodajalni, ponuja paleto modnih sladkorčkov: trenutno lahko pri njih med drugim kupite disko suknjič s podpisom Sonie Rykiel in skoraj nove čevlje boga obutve Christiana Louboutina, ki so znižani s 420 evrov (toliko stanejo novi) na 370. Poleg visoke mode ponujajo občasno tudi kakšen kos srednjega cenovnega razreda: trenutno najcenejše v prodajalni je krilo znamke Zara, ki stane 10 evrov. Lastnica Neva Virant modne kose odkupuje neposredno od strank. Ko posamezno obleko proda, lastnik dobi denar, običajno od 30 do 40 odstotkov celotne vrednosti.

»Med najbolj posebnimi kosi, ki smo jih prodajali, je bil hlačni kostim Nine Šušnjara, sama pa sem se najtežje ločila od sandalov YSL,« pravi.

Zaboj poslali na Švedsko

V starem delu Ljubljane naletimo na trgovino Divas Vintage lastnice Barbare Por Hrovat. »Pri nas najdete vintage oblačila za ženske in moške, vse narejene med letoma 1920 in 1990, ter malo nošena oblačila visokih blagovnih znamk. Poleg tega ponujamo modne dodatke, kot so torbice, nakit, klobuki, šali, pasovi in podobno, a tudi zanimive dodatke za dom,« razloži.

Blago, ki ga lahko kupujete v Divas Vintage, dobiva tako pri posameznikih kot tudi na raznih sejmih in bolšjih trgih, vendar pa se za komisijsko prodajo običajno odloči le pri vrednejših in dražjih izdelkih. Cene se gibljejo od pet do tisoč evrov za kos, možna je tudi blagovna menjava. Eden najbolj posebnih izdelkov, ki so ga imeli, je bil okrogel poslikan lesen zaboj za klobuke. »Gospa iz Švedske ga je občudovala, ko je bila na obisku našega mesta, a ga očitno ni mogla pozabiti. Pisala nam je, nakazala denar in poslali smo ji ga.«

Rokavice – brezplačno!

Pija Kapitanovič in Žiga Beton sta trgovino MojeTvoje odprla zaradi navdušenja nad modo, a tudi zato, ker ju je pritegnil ekološki vidik. Ponujata ženska in moška oblačila, modne dodatke ter nekaj pohištva in dodatkov za dom. »Zame je bil najbolj poseben kos, ki smo ga kdaj ponujali, telefon iz 70. let z bolšjega sejma na Nizozemskem. Kupil ga je neki fant in ga namenil punci za darilo. Cena je bila 60 evrov,« pravi sogovornica. Najdražji kos, ki ga trenutno lahko kupite v trgovini, je krznena jakna za 130 evrov. Najcenejše so rokavice, ki jih lahko vsak, ki jih potrebuje, vzame – brezplačno!

»Najcenejše so bombažne poletne majice, vse po enotni ceni 3,5 evra, med njimi je tudi nekaj takšnih višjega cenovnega razreda znamk Lacoste in Mexx. Vse so popolnoma ohranjene, veliko jih je še z etiketo, ki pa jo odstranimo, saj vsa oblačila, preden pridejo v našo trgovino, sami operemo,« pove lastnica.

Najboljše obdrži

Ena najstarejših prodajaln z oblačili iz druge roke je trgovina Gvant, katere lastnik je Matej Gjurin. V Gvantovih prostorih v BTC prodajajo oblačila, nakit, obutev, modne dodatke, torbice – »čim lepše ohranjeni, po čim bolj dostopnih cenah«. Trenutno najdražji v trgovini je krzneni plašč, ki stane 100 evrov, najcenejše pa so različne rutke, ki jih lahko kupite za en evro.

Med posebnimi oblekami se je lastniku najbolj vtisnil v spomin odlično ohranjen dvodelni ženski kostim znamke YSL iz 80. let, ki ga je za 300 evrov kupila redna obiskovalka trgovine. Nekateri zanimivi kosi pa Mateja tako očarajo, da jih obdrži. »V moji zasebni zbirki jih je približno 300, od dizajnerskih do posebnih, vintage kosov, ki potrpežljivo čakajo na boljše čase,« razloži. 

Avtor: Ajda Janovsky
Foto: Osebni arhiv


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)