Ikea razkrila prodajne rekorde: to najraje kupujemo v času epidemije

Omejitve javnega življenja in več preživetega časa doma so dodobra spremenile tudi naše nakupovalne navade.

1.4.2021 ob 5:40 | Foto: Ikea, Jure Eržen | Avtor: Š. R.

Ikea razkrila prodajne rekorde: to najraje kupujemo v času epidemije

Leto dni s pandemijo je dodobra spremenilo življenja in navade ljudi po vsem svetu. Predvsem veliko več časa preživimo v naših stanovanjih, delamo in se šolamo od doma, več tudi kuhamo in tudi sicer urejamo dom ter malenkosti, za katere morda prej ni bilo časa. Vse to je vplivalo tudi na naše nakupovalne potrebe. Ne glede na to, da so bile fizične trgovine veliko časa zaprte in da bo tudi Ikea v Ljubljani komaj dober mesec po odprtju že morala zapreti vrata, pa je pri švedskem trgovcu še v polnejšem obsegu delovala spletna trgovina.

Pri Ikei so tako naredili analizo, kako so se spremenile navade in potrebe kupcem med pandemijo ter za katere izdelke je bilo največ povpraševanja. »Lansko leto smo vsi razvili nek tesnejši odnos z domom, naše bivalne površine so postale toliko pomembnejše za naše čustvene in telesne potrebe, naenkrat smo hkrati potrebovali prostor za delo, počitek in telovadbo. Tudi v prihodnosti bo še toliko pomebnejše skrbno načrtovanje in opremljanje doma, da bomo lahko uresničili vse naše potrebe doma,« je za britanski portal Housebeautiful povedal vodja oddelka za notranji dizajn v Ikei Clotilde Passalacqua.

Pisarna

Ob delu na daljavo se je v Ikei najbolj povečajo povpraševanje po pisarniški opremi. Ob razglasitvi prvega »lockdowna« v Evropi je prodaja tovrstnega pohištva – pisarniških miz, stolov, omar in drugih pripomočkov zrasla za kar 79 odsotkov, v novembru pa so beležili kar 150-odstotni porast prodaje. To še ni vse: porast prodaje se le še povečuje in se je v tem letu povečala že za 237 odstotkov.

Med izdelki je najbolj priljubljen pisarniški stol MARKUS, čigar prodaja se je v enem letu povečala za kar 236 odstotkov.

--> Nagradni natečaj: Glasujte za najlepši domač delovni kotiček

Foto: Ikea

Organizacija prostorov

Pri Ikei so lanskega aprila ugotavljali, da se je kar 88 odstotkov tistih, ki delajo od doma, posvetilo tudi boljši organizaciji in optimizaciji prostorov. Med najbolj priljubljenimi izdelki so tako pristali tudi škatle za shranjevanje, koši, vreče za oblačila in organizacijski predalniki. Prodaja nekaterih teh izdelkov je zrasla za 164 odstotkov.

---> To so izdelki, ki smo jih Slovenci v Ikei razgrabili

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IKEA Slovenija (@ikea.slovenija)

Televizijski kotiček

Televizija je za mnoge postala rdeča nit življenja v lockdownu. Med marcem in decembrom 2020 so v Ikei prodali za kar 112 odstotkov več stojal za televizije v primerjavi s prejšnjimi leti. Menda je zaradi Netflixove serije Tiger King poskočila tudi prodaja preproge iz ovčje kože SKOLD, prav tako  so postale izjemo priljubljene živalske stenske poslikave. Ob izidu serije Emily v Parizu pa je tudi stenska dekoracija Pariza GRÖNBY narasla za kar 201 odstotek.

Foto: Ikea

Vrt

Ko so bili ljudje ponekod v Evropi omejeni le na lastne domove in niso smeli niti v lokalne parke, se je povečala tudi prodaja vrtnega pohištva. Ljudje so si uredili kotičke za druženje na domačih balkonih in vrtovih. Vrtnega pohištva sicer od marca do maja niso mogli kupiti v prodajalnah, so pa bili ti izdelki med najbolj iskanimi na spletu v tem obdobju. Povpraševanje po ležalnikih je naraslo za kar 1364 odstkotkov, za vrtne zofe pa za 396!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by IKEA (@ikea)

Zgodnji božič

Lanski božični prazniki so bili nekaj posebnega, saj so trajali praktično že od novembra. Ker so bili ljudje prikrajšani za praznično okrašena mesta in ulice, so si toliko prej okrasili domove. Tako so tudi božične dekoracije prodali 203 odstotke več kot leto prej.

Preberite še: Kako po nakupih v Ikeo, da na blagajni ne boli glava (nasvet naše novinarke)

Morda vas zanima tudi: Sanjska Ikeina hišica ima samo 17 kvadratnih metrov, ki vas bodo navdušili (FOTO)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)