Pet dokazov, da vas je vaša mačka pogrešala, ko vas ni bilo doma

Domača mačka dejstvo, da vas je med vašo odsotnostjo pogrešala, kaže na različne načine.

3.5.2021 ob 10:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet dokazov, da vas je vaša mačka pogrešala, ko vas ni bilo doma

Leta 2015 so na univerzi Lincoln prišli do sledečega zaključka: mačke so samosvoje ter samostojne živali in, za razliko od psov, ne potrebujejo družbe oziroma zaščite ljudi. Kot so še zapisali strokovnjaki, so to sicer nežna živa bitja, ki lahko s človeškim skrbnikom tvorijo močno vez, a gre v vsakem primeru za avtonomne živali.

One se tega dobro zavedajo. Tisti, ki imajo mačko, sami vedo, da se ta pusti razvajati le, kadar ji to odgovarja. Kar ne pomeni, da tedaj, ko je več ur doma sama, skrbnika ne pogreša. Vsaj nekatere nedvomno ga.

Kajti mačke so ob vsem povedanem še na moč individualna bitja in nemogoče je vse strpati v isti koš. Kako pa vedeti, da vas je vaša, ko je bila sama, pogrešala?

Vztrajno mijavkanje in raztezanje ob vaši vrnitvi

V prej omenjeni študiji, katere rezultate so objavili v časopisu PLOS-one so opazovali mačke, ki so bile same krajši čas (pol ure) in v drugem koraku mačke, ki so bile same več ur.

Kot so ugotovili izvajalci, so tiste, ki so bile same dlje, na vrnitev skrbnika odreagirale s pogostejšim in glasnejšim mijavkanjem ter z vztrajnim raztezanjem.  Glede na to so zapisali, da mačke na takšen način kažejo zadovoljstvo ob dejstvu, da imajo končno družbo.

 

Izrazitejša potreba po razvajanju

Kot rečeno, se mačke pustijo božati in razvajati samo tedaj, kadar jim to odgovarja. Kadar hočejo mir, se umaknejo ali drugače pokažejo, da jim crkljane ne odgovarja. Da, včasih tudi tako, da roko, ki jih boža, opraskajo.

Če vam kosmata prijateljica po vrnitvi domov sledi na vsakem koraku ter se pri tem vztrajno drgne ob vaše noge, ni dvoma, da je vesela, da ste znova ob njej.

Vznemirjenost

Še en pokazatelj, da je nekdo vesel vaše vrnitve. Če je ta nekdo mačka, vznemirjenost kaže z obnašanjem, ki ji ni v navadi: mijavkanje, ki spominja na jok, tekanje po stanovanju in podobno.

Destruktivno obnašanje

Tudi živali so dovzetne za stres, na katerega se vsaka odzove drugače, včasih z destruktivnim oziroma neprimernim obnašanjem.

Odrasla mačka, ki tedaj, ko je sama, ustvarja nered, leži ali sedi na mestih, kjer ob vaši prisotnosti ne sme ali, čeprav je naučena na svoje stranišče, potrebe opravlja izven njega, hoče s tem povedati, da ji ni všeč, kadar doma ostaja sama.

--> Pet pasem psov, ki bodo všeč tudi mačjeljubcem

Fizična bolečina

Včasih lahko mačka, zlasti ob daljši odsotnosti skrbnika (nekaj dni ali tednov) zboli. Čeprav oseba, ki ji je zaupana v varstvo, dosledno in lepo skrbi zanjo, se včasih pojavi fizična stiska v smislu bolečine, težav s prebavili ali izdatnim izpadanjem dlake.

Vsi ti simptomi tedaj, ko je znova ob lastniku in v njej znanem okolju, hitro izginejo.

Preberite še: Zvezdni namig: najboljši hišni ljubljenček

Morda vas zanima tudi: Pse na povodce, prosim (Piše: Mateja Florjančič)


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)