Osem trikov za znosnejše poletne noči

Tudi, če nimate klimatske naprave.

27.6.2017 ob 5:10

vroce.jpg

Čeprav so razgreto ozračje razhladile nevihte, se je poletje komaj dobro začelo in nedvomno bo vročina ponoči še kratila spanec.

Po postelji se nemirno ne obračate zgolj zaradi izdatnega znojenja. Kot pojasnjujejo strokovnjaki za spanje, telo v vročih dneh in nočeh v resnici proizvaja manj hormona za spanje melatonina, kar vodi v slabši spanec. Pomanjkanje nočnega počitka pa prinaša resne posledice, med drugim povečuje tveganje za sladkorno bolezen tipa dve, za debelost in za srčne bolezni.

Če nimate klimatske naprave, si v vročem poletju do hladne spalnice ter krepčilnega spanca pomagajte drugače. In sicer z nekaj preprostimi nasveti.

Več odličnih namigov vas čaka na Facebooku.  

Zaprite okna in zagrnite senčila

Morda se zdi nasprotujoče, a čez dan, ko sije žgoče sonce in so temperature najvišje, zaprite vsa okna ter zagrnite senčila. Ko se zvečer nekoliko shladi, jih odprite in prezračite prostore. Kadar zunaj sije močno sonce, za pretočnost zraka raje poskrbite z ventilatorji.

 Odprite vrata spalnice

Ponoči imejte vrata spalnice odprta in tako zagotovite boljše kroženje zraka. Tudi v poletnih nočeh delujoč ventilator ne bo odveč.

---> Ne moreš zaspati? Preberi pet vadb, ki ti bodo pomagale do trnega spanca

Spite spodaj

Če so vaši spalni prostori v višjih etažah, raje sprite na kavču v dnevni sobi. Zrak je tam hladnejši, saj je znano, da je toplejši lažji in ga hladnejši izpodriva.

Jejte lažjo hrano

Verjeli ali ne, hrana, ki jo uživate čez dan, vpliva na nočni počitek.  Joyce Walsleben, strokovnjakinja za spanje z univerze New York, predlaga pogostejše, lažje obroke. S tem boste olajšali delo prebavil, organizem bo zato ponoči sproščal manj toplote.

--> Je za tabo neprespana noč? Preberi, kako si lahko opomoreš.

Ohladite rjuhe

Za nekaj ur jih pred spanjem položite v zamrzovalnik. Lahko si pomagate tudi z ledenim vzglavnikom, na nočno omarico pa položite plastenko ledene vode. Hlad, ki ga bodo sproščali v okolje, ne bo ohlajal le zraka, temveč tudi telo.

Pred spanjem si privoščite hladno prho

Ohlajanje telesa pred spanjem je ključno za dober počitek, tu sta dobrodošli hladna kopel ali prha. "Hladnejša, kot bo voda, bolj se bo pohladilo telo in dlje bo zaznaven učinek," meni Walslebenova.

Pred spanjem uživajte veliko hladne tekočine

Strokovnjakinja svetuje, da pred spanjem pijete tekočino z dodanimi ledenimi kockami. Tako kot hladna prha, tudi hladne pijače ohladijo telo in spodbujajo nastajanje melatonina. Seveda gre za brezalkoholne pijače brez kofeina.

Spite goli

Če tega niste navajeni, morda sprva ne bo prijetno. A spanje v obleki, v kateri ste prijokali na svet, omogoča neovirano dihanje kože in s tem ohlajanje telesa brez ovir. Če brez pižame ne gre, naj bo ta iz  100 odstotnega bombaža, v katerem se telo lahko hladi in nemoteno odvaja znoj.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)