Najboljši nasveti italijanskih mojstrov kuhanja

Spremenili bodo vaše življenje.

9.3.2018 ob 5:55

pasta_unsplash.jpg

Če kdo, se Italijani na kuhanje dobro spoznajo. Oni vedo, kako speči najboljšo pico, pripraviti najokusnejše meso in skuhati popolne testenine. Vedo še veliko več in za Pop Sugar nesebično delijo nekaj nasvetov, ki bodo tudi vaše kuharske mojstrovine ponesli na novo raven.

 Uporabite strgalo za česen

Česna ne režite z nožem, njegov okus bo v jedeh veliko izrazitejši, če ga boste naribali na strgalu ali stisnili v stiskalu. Koščki bodo manjši, omake pa zato boljše.

Vodi, v kateri kuhate testenine, dodajte veliko soli

To, da je treba vodo za testenine soliti, že veste. Pa veste, koliko soli v resnici dodati? Žlico soli na četrt litra vode, pravijo Italijani. Res je, veliko, a sol je ključna za dober okus testenin.

Uporabljate konzervirane paradižnike

Z njimi ni nič narobe in pri pripravi omak so več kot dobrodošli. Zato jih vedno imejte v svoji kleti. Tudi na pici so odlični.

Za odmerjanje špagetov uporabite za to namenjeno žlico

Če ste se kdaj vprašali, zakaj je tista luknja v žlici za špagete, imamo za vas odgovor: toliko surovih testenin, kot jih lahko v šopu potisnete skoznjo, zadostuje za eno osebo. Brez merjenja na roke in tehtanja torej.

Mesne kroglice kuhajte v njihovi omaki

Skrivnost odličnih italijanskih mesnih kroglic je v postopku priprave: najprej jih popecite na olivnem olju, nato pa do mehkega kuhajte v paradižnikovi omaki. S takšnim načinom priprave bodo sočne, mehke in okusne.

Ostanke parmezana zamrznite

In jih ob priložnosti dodajte kremnim juham. Tako ne boste zavrgli zadnjih koščkov sira, ki jih ni mogoče naribati, hkrati boste izboljšali okus jedi.

Omako izberite glede na testenine

Za špagete je najboljša karbonara, za fusille bazilikin pesto, za morske sadeže široki rezanci in za pappardelle bolonjska omaka. Če ste se kdaj vprašali, zakaj je pri Italijanih vsaka oblika testenin poimenovana, sedaj veste.

Vino ni le pijača, je tudi sestavina za kuhanje

Italijani vedo, da je vino okusna pijača, vedo pa tudi, da so z njim omake boljše. Zlasti mesne in tiste za testenine. Belo vino je odlično za s česnom bogate omake, rdeče se najbolj poda v paradižnikove in mesne jedi.

Za izdelavo testenin ne potrebujete strojčka

Iz jajc in moke jih lahko izdelate brez posebne priprave. Dober valjar in oster nož pa sta obvezna.

Izdelajte svoje krušne drobtine

Zakaj bi jih kupovali, ko pa jih lahko iz posušenega kruha s sesekljalniku pripravite doma. Pospravite jih v hladilniku in jih uporabite za paniranje ali za zgoščevanje omak.

Ne upoštevajte na embalaži testenin navedenega časa kuhanja

Če želite testenine, kuhane al dente, jih ne kuhajte tako dolgo, kot je navedeno na embalaži. Raje, kot da se zanašate na priporočeni čas, jih vsake toliko poskusite in tako ugotovite, ali so skuhane po vašem okusu.

Vodo, v kateri ste kuhali testenine, uporabite kot sestavino za pripravo drugih jedi

Poleg tega, da je slana, je v njej škrob, ima značilen okus in lahko oplemeniti omake za testenine ter kremne juhe.

Priskrbite si kvalitetno olivno olje

Olivno olje bi lahko upravičeno poimenovali najpomembnejša sestavina italijanske kuhinje. Za pripravo surovih jedi si priskrbite kvalitetnega, čeprav boste zanj odšteli nekaj več denarja. A boste izdatek z okusom in aromo nedvomno upravičili.

Avtorica: M. FL.
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)