Najboljši način za shranjevanje vina

Zlasti kvalitetnega.

24.1.2018 ob 11:45

vino_micna_nas.jpg

Ker imate rada kvalitetna vina, vedno na trgovskih policah izberete steklenice z zamaškom iz plute. A na to, koliko užitkov bo buteljka prinesla, ne vpliva le izbor, temveč tudi pravilno shranjevanje.

Zlasti, če jo nameravate shraniti za posebno priložnost in je ne boste izpraznili še isti večer, je v omaro ali shrambo ne postavite pokončno, temveč naj raje leži.

Torej, tisto stojalo, ki ste ga videli pri prijateljici in v katerem so steklenice pospravljene horizontalno ni le lepo, temveč tudi več kot koristno.

Zakaj?

Kadar je steklenica vina, ki jo zapira zamašek iz plute poležena, je vsebina vedno v stiku z materialom čepa in ga tako varuje pred izsušitvijo. V nasprotnem primeru se lahko zgodi dvoje:

  • Na kratek rok se bo pluta v zamašku izsušila, med odpiranjem se bo zdrobila, v kozarcu pa bodo plavali koščki, ki jih je še kako nadležno loviti.
  • In na dolgi rok? Ker se bo zamašek skrčil, bo kisik prišel v stik z vsebino steklenice, to bo vodilo v oksidacijo ter vino bo na koncu neužitno.

Če nameravate izbrano vino popiti v enem mesecu, se res ni treba obremenjevati s tem, v kakšnem položaju ga boste hranili. Če boste čakali dlje, ga raje poležite. 

 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)