Za košarico 13 osnovnih izdelkov smo popisali cene v Sloveniji (in našli najcenejšo ponudbo!)

Sestavili smo tri obroke in ugotovili, da lahko z nakupom pri najcenejšem trgovcu privarčujete tudi več kot 15 odstotkov vašega denarja.

26.8.2022 ob 9:41 | Foto: Sergei Gnatiuk/Getty Images

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Za košarico 13 osnovnih izdelkov smo popisali cene v Sloveniji (in našli najcenejšo ponudbo!)

Če iz trgovine prinesete enako količino stvari, kot ste jih pred enim letom, za njih v povprečju plačate več.

Zgodila se nam je precej visoka inflacija, statistični urad, ki jo meri, pa v zadnjem poročilu ugotavlja, da so se življenjske potrebščine v enem letu podražile za kar 11 odstotkov.

Mi smo se odpravili k sedmim trgovcem, ki imajo trgovine širom po Sloveniji, in popisali več potrebščin. Izhajali smo iz tega, da si želimo imeti nekaj za zajtrk, kosilo in večerjo, dodali pa smo še nujno higienske pripomočke za ženske.

Pravila

Sestavili smo košarico osnovnih devet izdelkov, iz katerih lahko sestavimo tri konkretne obroke

  • zajtrk: mleko, jogurt, ovseni kosmiči, jabolka
  • kosilo: krompir, piščančje prsi
  • večerja: toast, narezana šunka, sir

dodali pa še moko in jajca, saj si s tem razširimo nabor jedi, ki jih lahko pripravimo, ter še nepogrešljive vložke in tampone.

Ker se zavedamo, da trgovci nimajo izdelkov istih proizvajalcev, smo se že v začetku odločili, da v našo tabelo vnesemo najcenejši izdelek ne glede na znamko, ki ga najdemo pri posameznem trgovcu. Ali vam ta ustreza, pa se boste morali odločiti sami.

Sicer pa smo se podali v ljubljanske poslovalnice E.Leclerca, Eurospina v BTC, Hoferja na Dolenjski cesti, Interspara v nakupovalnem središču Aleji, Lidla v BTC, Mercatorja na Rudniku in Tuša v BTC.

Imate raje majhne ali velike trgovine?

Težave

Pri popisovanju cen je treba biti previden: vsak izdelek primerjamo preračunan na kilogram ali na kos. Če ste mislili, da trgovci to vedno naredijo za nas, ste se zmotili.

Tako je pri nekaterih trgovcih v polju, kjer bi morala biti zapisana cena za kos, ponovljena cena za celotno pakiranje, ki vsebuje denimo 20 ali 30 tamponov (ali enostavno podatka ni).

Če bi želeli ugotoviti, katero pakiranje je cenejše, vas tako čaka najprej nekaj matematike. Pri tamponih in vložkih smo se odločili, da zaradi poenostavljene primerjave, ceno preračunamo na kos in množimo z 20 (kot da bi bil zavojček z 20 tamponi).

Druga zadeva, ki nas je precej motila, je velikost pisave: cena za pakiranje je praviloma dovolj veliko in jasno zapisana.

Če ste med tistimi, ki vas zanima cena na kos, saj lahko le tako primerjate posamezna zavojčke, se pripravite na veliko sklanjanja in dotikanja nastavljenih cen, da boste uspeli razbrati želeni podatek.

Tretja zadeva je izbira. Če je dobro, da jo imamo, je precej naporno, če je je preveč (vsaj pri popisovanju cen). Tako smo se pri enem od trgovcev sprehajali med več metrov dolgimi razstavnimi policami vložkov in tamponov ter iskali najcenejše.

Mimogrede, ste opazili, da je pri nekaterih trgovcih res mrzlo? Sploh ko zaidete v oddelek z jogurti, kjer imajo nekateri hladilnike odprte. Tam vam dolgi rokavi niti poleti ne bodo odveč. 

Kaj smo ugotovili

Po dobrih pet ur trajajočem popisovanju cen nas je čakalo nekaj preračunavanja in vnašanja podatkov v tabelo.

Ko smo izbrali funkcijo za seštevek, smo hitro ugotovili, da bi našo košarico živil in higienskih pripomočkov z najmanj porabljenimi evri napolnili v Hofru. Zanjo bi tam odšteli slabih 32 evrov.

Najdražji se je za našo košarico izdelkov izkazal Mercator, kjer bi pustili nekaj več kot 38 evrov, predvsem na račun piščančjih prsi, ki so tam stala dva centa manj od desetih evrov, ali 2,5 evra več kot v Tušu, kjer so bila med našim popisom cen najcenejša.

Precejšnja razlika je tudi pri ovsenih kosmičih. Če zavijte v Eurospin ali Hofer, kjer stanejo 1,10 evra za kilogram, boste za denar lahko kupili dvojne kot denimo pri najdražjemu trgovcu, kjer stanejo 2,56 evra za kilogram (E.Leclerc, veliko ne zaostaja niti Tuš, kjer stanejo 2,50 evra).

Precejšnje razlike so tudi pri damskih vložkih: pri najcenejšem jih lahko za isti denar kupite trikrat toliko kot pri najdražjem. Pri tem je le vprašanje, ali vam ti najcenejši ustrezajo ali ne.

Od sedmih trgovcev košarice nismo mogli izračunati le pri enem: Eurospin v BTC namreč v ponudbi nima tamponov. 

Pod črto

Razlike med trgovci, pa ne samo v cenah, ampak tudi v ponudbi, so precejšnje. Kje boste na koncu nakupovali, je seveda popolnoma vaša izbira.

Dejstvo pa je, da bi kakšna akcija (ali uporaba kupona za 20- ali 25-odstotni popust na posamezni izdelek, morebiti 10-odstotni upokojenski popust na celoten nakup in podobno) sliko lahko hitro obrnila na glavo.

Preberite še: Tuna v konzervi: Koliko jih lahko pojemo (in zakaj ni pametno odliti olja, v katerem je!)

Morda vas zanima tudi: Pospravite spalnico v 20 minutah s temi 12 nasveti


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)