7.7.2022 ob 11:32 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.
Josep Roca je en od treh bratov Roca, ustanoviteljev španske legendarne restavracije El Celler de Can Roca v Gironi.
Lokal se ponaša s tremi Michelinovimi zvezdicami in je bil v izboru World’s 50 Best Restaurants dvakrat razglašen za najboljšo restavracijo na svetu. Prvič leta 2013 in drugič leta 2015. Josep je somelje in vodja omenjene restavracije.
V intervjuju za španski portal Siete Canibales je pred kratkim spregovoril o splošni krizi na področju priprave in strežbe hrane, natančneje o pomanjkanju delovne sile in se pri tem osredotočil na natakarje, ki v gostinstvu igrajo eno ključnih vlog.
Poklic natakarja je edinstven. Gre za delo z velikim profesionalnim potencialom, ki pa je velikokrat podcenjeno. Zato je mnogo takšnih, ki nikoli ne bi hoteli biti natakarji in zlasti zadnje leto kronično primanjkuje tega kadra.
Zakaj pa je to delo podcenjeno? Josep Roca meni, da zadeva ni pogojena zgolj s tržnim, temveč tudi z generacijskim vidikom:
"Ne primanjkuje le natakarjev, temveč tudi medicinskih sester in zdravnikov. Ne srečujemo se s pomanjkanjem delovne sile zgolj v turističnem sektorju.
Dejstvo je, da je generacija, stara od 20 do 35 let, čustveno preprosto izgorela. Akademsko je veliko bolj podkovana, kot generacije do sedaj, a vse, s čimer so se v odraslem življenju srečali, so krize in zdi se jim, da jih ne čaka nič kaj lepa prihodnost.
Planet na splošno kaže znake izčrpanosti, vedo, da ne bodo mogli živeti tako, kot so živeli njihovi starši in stari starši, pretekle generacije jim niso pustile dobre dediščine."
"Normalno je, da za svoje delo iščejo pošteno plačilo in da se hočejo samorealizirati. To je vse, kar imajo, to je edino, na kar se lahko zanašajo in povsem logično je, da se temu nočejo odpovedati.
Namesto, da se sprašujemo, zakaj mladi nočejo biti natakarji ali zaposleni v drugih storitvenih dejavnostih, kjer je najbolj v ospredju stik z ljudmi, bi se morali vprašati, kaj smo storili, da so takšni kot so," meni Roca, ki še enkrat ob bok natakarjem postavlja medicinske sestre in zdravnike:
"Poklic natakarja se ne razlikuje veliko od poklica medicinske sestre. Vsi na nek način ponujajo usluge in vsi se pri tem srečujejo s takšnimi in drugačnimi ljudmi, ki velikokrat ne cenijo njihovega truda.
Sam menim, da je skrbeti za goste, zelo lep poklic. Običajno z njim začnejo mladi in od tam v karieri napredujejo in osebnostno rastejo."
View this post on Instagram
Da bi ljudi privabili v ta poklic bi bilo treba v tem sektorju najprej napraviti red, je prepričan Roca:
"Treba je sprejeti novo resničnost. Danes je izziv zagotoviti varno in dostojno delo ter spoštovati vse, ki delajo v tem poslu.
Delo je čustveno občutljivo in naporno, vedno je veliko možnosti za napake in kritike. Ljudje, ki vstopajo v ta poklic, morajo imeti priložnost to doumeti in imeti dovolj prostora za rast. Zgolj višje plače ne bodo rešile trenutne težave."
"Razmerja med plačili nadrejenih in podrejenih morajo res biti poštena. Prav tako pa je treba vedeti, da ni vse v visokih plačah. Ljudje, ki delajo v gostinstvu, hočejo biti predvsem slišani, razumljeni, spoštovani, hočejo, da nekdo zanje skrbi in jih podpira.
Pričakujejo, da jim bo podjetje, za katerega delajo, omogočilo osebni in profesionalni razvoj. Treba je spodbujati talente in motivirati strast. Strast je ključ do uspeha posameznika in podjetja," rešitve niza Josep.
Poklic natakarja je danes drugačen, kot je bil nekoč. Je veliko kompleksnejši in zahtevnejši, hkrati ima večjo perspektivo.
"Ne gre več zgolj za prinašanje in odnašanje krožnikov ter kozarcev, poklic natakarja zagotavlja veliko več možnosti za razvoj in napredovanje. Povezan je z nizom disciplin od nevroznanosti, umetne inteligence do informacijske etike, turističnih trendov ter z vsemi področji kulture in gastronomije," še navaja Roca in dodaja:
"Najpomembnejša pa je pozornost. Tako natakarji kot someljeji morajo znati pozorno poslušati. Treba je znati slišati, razumeti in interpretirati. Sprejeti željo kot lastno potrebo, dojeti pričakovanja gostov in zatreti svoj ego.
Chefi velikokrat dobijo več pohval od natakarjev in someljejev, in to lahko ustvari trenja med temi poklici, strasti se včasih razvnamejo in marsikdo izreče neprimerne besede."
View this post on Instagram
Te vzgibe je treba velikokrat zatreti in se osredotočiti zgolj na delo in gosta, kar pa ni vedno lahko.
Avtomatizacija v restavracijah Roca ne skrbi: "Tako kot traktorji opravljajo del kmečkega dela, se tudi v restavracijah določene dejavnosti lahko avtomatizira.
Vendar mislim, da je odgovor na vprašanje, če želimo robota ali človeka še vedno povsem jasen. Pristen človeški stik je neprecenljiv.
Je pa res, da nas čaka globoka razprava o umetni inteligenci, in glede tega bo treba najti ravnotežje."
Preberite še: 6 koristnih vikend aktivnosti, da bo delovni teden lažji
Morda vas zanima tudi: To se zgodi z vašim telesom, če opravljate delo, ki ga sovražite
oddajte komentar