Toliko pralnega praška je dovolj (večina ga uporablja preveč)

Količina pralnega praška, ki ga dodate med pranjem, je odvisna od več dejavnikov.

12.5.2021 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Toliko pralnega praška je dovolj (večina ga uporablja preveč)

"Odkrili smo, da je perilo prav tako brezhibno čisto, kadar med pranjem dodamo le del priporočene količine pralnega praška. Odvisno sicer, o katerem prašku govorimo, a včasih za čisto perilo zadostuje tretjina ali celo četrtina priporočene količine, s čimer prihranimo veliko denarja in hkrati varujemo okolje," je v televizijski oddaji Today pojasnil avstralski strokovnjak za belo tehniko Ashley Iredale.

Manj je več

Ob tem je poudaril, da v njegovi deželi posamezniki uporabljajo veliko preveč pralnega praška in da so raziskave pokazale, da načeloma za temeljito oprano perilo zadostuje že zgolj polovica pralnega sredstva ne glede na to, ali uporabljate tekočega ali prašek v prahu.

Izbira je odvisna od želja posameznika in tudi od pralnega stroja.

"Nedvomno je detergent v prahu z vidika potrošnika vedno boljša izbira. Kajti tekoči detergent je v bistvu z vodo zmešan prašek in vi plačate vodo," je povedal Iredale.

 

Vsak ima svoje prednosti

Vendarle imajo tudi tekoči svoje prednosti: primernejši od praška v prahu so za pranje v varčnih pralnih strojih, ki uporabljajo le malo vode, saj se v tem primeru suhi detergent morda ne raztopi dobro. Se pa je temu mogoče izogniti tako, da ga, preden ga dodate v dozirno posodo, zmešate z malo vode, navaja Daily Mail.

Ob tem so strokovnjaki pod vodstvom Iredala potrdili že znano: detergent v prahu je učinkovitejši pri trdovratnih madežih in pri pranju na visokih temperaturah, na temnih oblačilih pa, če se ne raztopi dobro, pusti bele sledi. Še ena prednost tekočega sredstva je, da se njegovi ostanki ne kopičijo v dozirni posodi.

Za obe vrsti pa, kot rečeno velja: polovica količine, ki jo priporoča proizvajalec, povsem dostojno opravi nalogo.

Preberite še: Pravilno pranje in sušenje za vedno mehke in vpojne brisače

Morda vas zanima tudi: Pranje perila: v teh primerih lahko ignorirate navodila


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)