Kako dolgo smete v zamrzovalniku hraniti meso

Čeprav so temperature v zamrzovalniku res nizke, mesa v njem ne smete hraniti v nedogled. Pa veste, kako dolgo sme biti zamrznjeno, da z njim ne bi ogrožali zdravja?

28.6.2018 ob 3:49

meso_zamrznjeno_zamrzovalnik_hrana_zelenjava_micna.jpg

Shranjevanje živil zbuja nemalo vprašanj, zlasti, ko gre za meso in mesne izdelke. Kako dolgo jih smete imeti v hladilniku ali zamrzovalniku?

Surova perutnina

Surovo piščančje meso smete v hladilniku, pri temperaturi približno pet stopinj Celzija, hraniti le en, največ dva dneva. V zamrzovalniku, kjer temperatura dosega nekje od -18 stopinj Celzija, ga lahko hranite eno leto.

Kuhano ali pečeno perutnino v hladilniku lahko shranjujete nekaj dni več, kot surovega, ne sme pa biti  zamrznjeno več kot pol leta.

Govedina ali svinjina

To lahko v hladilniku hranite do petih dni, v zamrzovalniku zdrži eno leto.

Kuhano ali pečeno rdeče meso hladilniku lahko počaka  tri do štiri dni.

Mleto meso

Pa naj bo goveje, svinjsko, perutninsko ali mešano, v hladilniku zdrži največ dva dni, v zamrzovalniku tri do štiri mesece.

Hrenovke in obarjene mesnine

Obarnejene salame ali druge podobne mesnine v originalni embalaži v hladilniku zdržijo dva tedna, odprte porabite najkasneje v petih dneh. Hrenovke so za uživanje primerne nekoliko dlje. Te lahko tudi zamrznete. V zamrzovalniku jih smete pustiti mesec ali dva.

Slanina in klobase

Slanino lahko v hladilniku pustite teden dni, polsuhe klobase porabite v dveh tednih. Oboje lahko zamrznete do enega meseca.

Ribe

V zamrzovalniku lahko počakajo do sedem mesecev, če jih boste pospravili v hladilnik, jih v njem lahko pustite največ en dan.

Še nekaj namigov za pravilno shranjevanje

Rdeče meso in perutnino pred zamrzovanjem predhodno ohladite v hladilniku, šele nato ga položite v zamrzovalnik. Pred zamrzovanjem odstranite embalažo, v kateri je meso pakirano, saj stiropor, v katerem ga največkrat kupite, ni odporen na vlago in lahko pripomore k temu, da bo meso po tajanju izgubilo barvo, okus in pravo teksturo.


Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Reader’s Digest
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)