Cene na bencina vse višje: nekaj trikov, kako prihraniti pri gorivu

Se tudi vi držite za glavo (in denarnico), ko zapeljete na bencinsko črpalko? Visoke cene energentov naj nas spodbudijo k bolj varčni vožnji. Veliko lahko prihranimo, če upoštevamo nekaj preprostih napotkov.

4.3.2022 ob 9:17 | Foto: Getty Images | Avtor: Š. R.

Cene na bencina vse višje: nekaj trikov, kako prihraniti pri gorivu

Te dni nas je kar groza zapeljati na bencinsko črpalko, cene naftnih derivatov gredo v nebo. V primerjavi z lanskim letom se je namreč povprečna referenčna maloprodajna cena 95-oktanskega neosvinčenega bencina zvišala za 14 odstotkov, cena dizelskega goriva pa za 20 odstotkov.

Čeprav je vlada zaradi rasti cen energentov znižala trošarine na pogonska goriva in kurilno olje (ukrep bo veljal do 30. aprila), pa so cene še vedno zelo visoke. Tako je ta teden 95-oktanski bencin pri največjem ponudniku Petrolu zunaj omrežja avtocest stal 1,458 evra in dizelsko gorivo 1,488 evra, pri OMV Slovenija pa je bilo treba za liter 95-oktanskega bencina plačati 1,459 evra in za dizel 1,489 evra.

Ob avtocestah pa je pri Petrolu 95-oktanski bencin stal 1,523 evra in dizel 1,547 evra, pri OMV pa 95-oktanski bencin 1,519 evra in dizelsko gorivo 1,544 evra.

Kako prihraniti?

Kaj lahko storimo, da prihranimo pri gorivu? Najbolj enostavna rešitev je seveda, da se odločimo za trajnostna prevozna sredstva kot sta kolo in javni prevoz, a vsi dobro vemo, kako je s tem v Sloveniji, zlasti izven Ljubljane. A tudi dnevni migranti, ki vsak dan večje razdalje premagujejo z avtomobilom, lahko vplivajo na svojo porabo.

Avtomobilski proizvajalec Ford je pred časom objavil raziskavo, s katero je ugotovil, da je mogoče z načinom vožnje prihraniti tudi do 33 odstotkov goriva in do kar 1000 evrov na leto.

Izkazalo se je, da so načini zelo preprosti.

Poskrbite za optimalen tlak v gumah

Fordova raziskava kaže, da kar 76 odstotkov voznikov tlaka v pnevmatikah ne preverja redno. Dovolj napihnjene gume vam lahko prihranijo do 4 odstotke porabe. Tudi sicer ne podcenjujte pomembnosti rednega servisiranja, dobro vzdrževan avto bo porabil manj.

Poiščite črpalko s cenejšim gorivom

Oktobra 2020 je država dvignila roke nad uravnavanjem cen goriva na bencinskih črpalkah. Odtlej cene pogonskih goriv na vseh bencinskih servisih ponudniki določajo sami in jih lahko spreminjajo tudi večkrat dnevno. Znano je, da so na bencinskih črpalkah na avtocestnih postajališčih cene goriva precej dražje. Na Petrolu denimo trenutno dizel ob avtocesti stane 1,547 evra na liter, na ostalih črpalkah pa 1,488 evra.

Iz avtomobila odstranite nepotrebne predmete

Tudi vi ves čas v avtu prevažate kup stvari, ki jim je mesto v kakšni kleti ali shrambi? Športna oprema, orodje, cel kup garderobe ali drugih stvari, ki v avto ne sodijo? Če boste avto dobro pospravili, lahko prihranite celo do 2 odstotka goriva, kaže raziskava.

 

Mnogi kar celo poletje na strehi vozijo strešni kovček, ki so ga potrebovali za na dopust. Ali pa celo zimo, ker v njem prevažajo smuči. Prtljaga na strehi vas bo stala 20 odstotkov več goriva.

Varčno s klimatsko napravo

Ne le, da boste s zmerno uporabo klime poleti prihranili pri gorivu, tudi za vaše zdravje je bolje, da jo uporabljate zmerno.

Upoštevajte hitrostne omejitve

Več boste prihranili, če se boste na cesti držali čim bolj enakomerne hitrosti, brez sunkovitih pospeševanj in zaviranj. Bolj vam bo noga ušla na plin na avtocesti, več goriva boste porabili.

Načrtujte in izberite bolj varčno pot

Nepričakovani postanki in nepredvideni ovinki vas bodo stali, zato vedno dobro načrtujte pot. Preverite tudi, kam vas bo odpeljal Google. Vsi vemo, da se pogosto zmoti in pelje po kakšni nepredvideni ovinkasti cesti. Dobro načrtujte tudi, ko greste zgolj po opravkih, da se ne vozite brezglavo sem in tja. Najbolje je tudi, če avto nekje parkirate in se med opravki odpravite peš.

Ko čakate, motor ugasnite

Strokovnjaki pravijo, da če čakanje ne bo trajalo več kot 30 sekund, lahko avto ostane prižgan. Ko pa na primer ob zapornici čakate vlak ali se zgodi prometna nesreča ali zastoj, pa je bolje motor ugasniti. S tem boste prihranili tudi nekaj izpustov naši materi naravi.

Preberite še: Kako prihraniti denar za nakup nove garderobe?

Morda vas zanima tudi: Tako vas definira vaš odnos do denarja (preverite, kam sodite in zakaj je to slabo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)