S tem seznamom lahko letno prihranite več tisoč evrov (nasvet finančne svetovalke)

Če bi radi povečali svoje prihranke, si napišite nenakupovalni seznam.

2.2.2022 ob 2:07 | Foto: Bartek Szewczyk/Gettyimages | Avtor: M. FL.

S tem seznamom lahko letno prihranite več tisoč evrov (nasvet finančne svetovalke)

Najbrž je vsem jasno, kaj je nakupovalni seznam. Tisti, ki prisegajo na disciplino ali jim le nagaja spomin, brez njega ne gredo po nakupih.

A nakupi pomenijo tudi izdatke in v današnjih časih se vsak trudi, da bi jih zmanjšal ter nekaj prihranili. Če nobena od doslej poznanih metod varčevanja ni obrodila sadov, se spoznajte z nenakupovalnim seznamom. Koncept je, po besedah finančne svetovalke Sarah Winfrey, na moč preprost in ne zahteva nobenih predpriprav ter finančnega predznanja.

Vse, kar potrebujete, so beležka, pisalo in močna volja. Prihranki na letni ravni pa se lahko z njim povečajo za več tisoč evrov.

Sarah priporoča, da sestavite seznam s stvarmi, ki jih v določenem obdobju ne boste kupovali. In da se tega seznama dosledno držite.

Sam spisek razdelite na več časovnih intrevalov. Denimo tedensko, mesečno, letno.

Na podlagi lastnih izkušenj

Ideja se je avtorici porodila že leta 2016, ko je bila v trgovini s športno opremo in seveda zapravila preveč. Ko se je doma zamislila nad zneskom, ki ga je pustila za trenirke in športne copate, katerih sploh ni potrebovala, si je obljubila, da naslednjaga pol leta ne bo kupovala športne opreme.

Zadevo je kasneje nadgradila. Povsem jasno je, da se določenim izdatkom ni mogoče izogniti, a vendar jih lahko v čisto vsakem časovnem obdobju zmanjšate.

"Glavni smisel pisanja nenakupovalnega seznama je upiranje impulzivnim nakupom. Sedaj, ko nakupujem hrano, nimam le seznama z vsem, kar potrebujem, temveč imam tudi seznam, na katerem je tisto, česar ne potrebujem. Enako velja za oblačila, večerje v restavracijah, potovanja, skratka za vse, kamor velikokrat nenačrtovano odteka denar in se na koncu meseca sprašujemo, zakaj nam ga vedno zmanjka."

Koraki do nenakupovalnega seznama

Najprej razdelite dobrine glede na to, kako pogosto jih kupujete. Nato pa nakupe osmislite.

Če ne mine teden, da si ne kupite novega oblačila ali ne greste na večerjo v restavracijo se vprašajte, zakaj to sploh počenete.

Ozavestite tudi navade, ki vas po nepotrebnem veliko stanejo. Denimo več kot tri kave na dan, sendvič v bližnjem avtomatu, vožnja s taksijem in podobno.

Prav tako se zamislite nad večjimi izdatki: elektronske naprave, športna oprema, luksuzna kozmetika in podobno. Ozaveščanje nakupovalnih navad je prvi korak k sestavljanju omenjenega seznama in k uspehu varčevanja.

Nato pa k pisanju tega

Dobro veste, kaj doma potrebujete in kaj na drugi strani v nakupovalno košarico roma zgolj zato, ker je pač tam ali se vam trenutno zljubi.

Vse to na gre na nenakupovalni seznam: sadni jogurti, čokoladice, vnaprej pripravljeni obroki, slaščice, alkoholne pijače, dišave za dom, tudi oblačila in igrače, ki so pogosto na voljo v trgovinah, katerih osnovni namen je prodaja prehrane.  Ta je namenjen tedenski oziroma mesečni bazi, odvisno od tega, kako pogosto nakupujete živila.

Sledi nenakupovalni seznam za oblačila. Zadajte si izziv, da pol leta ne boste kupili nobene majice, hlač, bluze, skratka ničesar, kar ne potrebujete in bi kupili le zato, ker vam je všeč ali je po zadnji modi.

Tudi večerje v restavracijah se lahko znajdejo na mesečnem ali polletnem seznamu.

Na letni seznam pa umestite razne elektronske igračke, telefone, računalnike, tablice in podobno, kar je velik, ter pogosto nepotreben izdatek, do katerega pripelje trenutni vzgib in ne potreba.

Poplačana vztrajnost in disciplina

Dejstvo je, da je nakupovalne navade težko spreminjati in dejstvo je tudi, da včasih pridejo nepredvidljivi stroški, a s premišljenimi nakupi zgolj stvari, ki so na nakupovalnem seznamu in z odrekanjem tistim, ki so na nenakupovalnem, lahko v enem letu prihranite več tisoč evrov.

Povzeto po portalu Startabest.com

Preberite še: Slovenska nizka pokojnina v tujini lahko pomeni več! In kam se splača preseliti?

Morda vas zanima tudi: Le zato, ker je odprla usta, je pri kreditu prihranila osem tisoč evrov (izkušnja Slovenke, ki lahko pride prav)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)