7 super načinov, kako se ohladiti na domačem dvorišču

Uživajte poletje! Če ne utegnete na izlet do najbližje reke, potoka, jezera, morja ali javnega bazena, se lahko shladite tudi doma.

24.6.2019 ob 7:57

druzinica_bazen_vrt_poletje_voda.jpg

Čeprav se marsikdo pritožuje nad visokimi poletnimi temperaturami, pa pogosto pozabimo, da je čar poletja ravno v vročini. Ta zna biti sicer precej neprijetna, če se nam nikjer ne uspe vsaj malo ohladiti. Na srečo imamo kup idej, kako uživati v pravem poletju in se zraven tudi pozabavati. Če ne utegnete na izlet do najbližje reke, potoka, jezera, morja ali javnega bazena, se lahko shladite tudi doma!


Vodni tobogan iz polivinila

luke-porter-98215-min.jpg

V kleti poiščite največji kos polivinila ali v skrajni sili uporabite gigantske plastične vreče za smeti. Polivinil nato razvijete po trati – če imate možnost, bo najbolj zabavno na nekoliko nagnjenem terenu. Tako boste usvarili pravi tobogan. Na vrhu klančnine postavite cev z vodo ali pa jo na polivinil zlivajte iz vedra. Polivinil bo tako bolje drsel in zabava se lahko začne! 


Vodni balončki

water-1228256_1920-min.jpg

Ne glede na leta, nikoli ni prepozno za boj z vodnimi balončki. Te najdete v vsaki bolje založeni trgovini, bistveno pa je, da si jih pripravite vnaprej. Vodne balončke napolnite, dobro zavežite in pospravite v vedro. Razdelite se v dve skupini in tekma naj se začne. Zmagovalec je torej tisti, ki ostane najbolj suh, najbolj pa bodo verjetno uživali tisti, ki jih bodo balončki največkrat zadeli in ohladili.


Vodni limbo
 

Kdaj ste nazadnje igrali limbo? Igro, kjer pred vas vodoravno postavijo palico ali napnejo vrv, vi pa morate pod njo tako, da se sklonite nazaj (ne naprej ali na stran!). Vsako stopnjo se palica oziroma vrv prestavite nižje k tlom, zmaga pa tisti, ki se je med prehodom ne dotakne.

Namesto vrvi ali palice v vročem poletju tako uporabite kar vodno cev! Vodo odprite do konca, da bo vodni curek tako močan, da bo videti kot meja, ki se je med prečkanjem ne smeš dotakniti. Če se, si moker! 


Cev s pršilom

farm-1835591_1920-min.jpg

Vodni pršilci, ki se ob določeni uri prižgejo na urejenih tratah za golf ali v parkih, so lahko zabavni tudi, če skačete prek njih. Doma ga lahko ustvarite tako, da na klasično cev nataknete navadno veliko plastenko – 1,5 litra. Vanjo še prej izvrtajte veliko luknjic. To lahko naredite tako, da segrejete večjo iglo, ki bo prebodla plastiko. Skozi luknjice bo voda nato pršila v vse smeri.

Bazen!

napihljiv_bazen_flamingo.jpg

Če ne živite v vili s klimo in bazenom, še ne pomeni, da ne morete imeti bazena! Napihljive bazene za otroke (ali tiste malo večje) najdete v skoraj vsaki trgovini za dom, nihče pa vam v tej vročini ne bo zameril, če ga postavite na dvorišču pred hišo ali blokom. Sploh, če ga povabite na kopanje.

Prav tako osvežujoča alternativa je malo večje vedro za perilo, ki ga napolnite do vrha. Četudi vanj lahko namočite le noge in se malo poškropite po drugih delih telesa, bo prijalo tudi to. 


Domače zmrznjene dobrote

kaizen-nguy-n-274069-min.jpg

Poletje in sladoled gresta z roko v roki. Namesto, da ga kupite v trgovini, ga lahko pripravite kar sami. Tega se sicer lotite večer prej, da bo uspel čez noč dovolj zmrzniti. Kako ga pripraviti? Uporabite lahko temu namenjene nastavke, ki so videti kot lončki z dodano paličico, s pomočjo katerih naredite svoje lučke.

Lahko pa uporabite tudi prazne kozarčke za jogurt. V lončke lahko natočite gosti sok, kar je popolnoma osnovna različica zamrznjenih dobrot. Nadgradnja tega pa je, da zamrznete sadje, ki ste ga prej zmešali v gost smuti, oziroma sadni pire – poskusite z jagodami, banano, mangom, breskvami in avokadom, ki postanejo najbolj kremasti, seveda pa bo šlo tudi s čim drugim.


Lubenica, ananas in veliko vode

pineapple-supply-co-54478-min.jpg

K prijetnejšemu preživljanju vročinskih valov veliko pripomoreta tudi prava hrana in pijača. Ker vaše telo izgublja veliko tekočine, ne pozabite na hidracijo, telo pa bo hvaležno tudi za hrano, ki vsebuje veliko vode. Le kaj je boljšega od dobro ohlajene sladke lubenice ali ananasa, ki sta v večini sestavljena prav iz vode. Nekaj zabave si lahko privoščite tudi z navadnim ledom, ki vas bo prav tako shladil. 

Avtor: F. M.
Foto: Unsplash, Pixabay, Thinkstock

Preberite še: Kako in kam na vajin prvi skupen dopust, da ne bo tudi zadnji ALI 15 imenitnih idej za ohladitev po Sloveniji

Priporočamo tudi: Slovenka, ki svet odkriva kot varuška psov in muck


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)