5 usodnih napak, ki jih počnete pri peki palačink

Zaradi njih niso takšne, kot bi si želeli.

1.1.2019 ob 4:24

palacinke_recept_kuhanje_hrana.jpg

Palačinke so jed, ki jo obožujejo tako otroci, kot odrasli. In ker ste jih spekli že ničkolikokrat ste prepričani, da stvar povsem obvladate. A morda tudi vaše, pa naj bodo debelejše ameriške, ali tanke običajne, niso takšne, kot bi lahko bile. Zakaj? Ker med pripravo teh storite katero od napak, ki izniči vsaj delček vašega truda. Poglejte, katerih pet je usodnih.

Maso preveč stepate

Dlje, kot z mešalnikom mešate jajca, moko, mleko in ostale sestavine, bolje bo? Žal ne bo držalo. V bistvu je prav preveč zavzeto stepanje mase prva in najpogostejša napaka, posledica katere so gumijaste palačinke, ki se ne stopijo v ustih, temveč jih morate dolgo ter zavzeto žvečiti.

Namig: maso stepajte tako dolgo, da postane homogena in v njej ni več krogljic moke. Če so v njej še zračni mehurčki, ni nič narobe. Nasprotno, prav zaradi njih bodo palačinke rahlejše.

Mase ne pustite počivati

Tako blizu ste pripravi popolnih palačink, da se vam zdi povsem nepotrebno še malo počakati. A ta droben, na videz povsem odvečen korak je tisti, ki pripelje do popolnega rezultata. Zlasti, kadar pečete tanjše palačinke, ga torej ne smete preskočiti

Namig: ne glede na to, kako lačni ste, maso pustite vsaj pol ure na hladnem. Okusi se bodo razvili, sestavine med seboj dobro povezale in rezultat bodo mehke, puhate palačinke, ki bodo nedvomno še bolj teknile.

Pečete v premalo segreti ponvi

Napaka, ki je prav tako usodna. Kadar je temperatura ponve in s tem maščobe prenizka, se testo ne peče, temveč kuha, palačinke pa vpijejo preveč maščobe ter so zato mastne in na pogled blede.

Namig: počakajte, da se ponev dodobra segreje in maščoba po njej enakomerno razporedi. Maso dodajte, ko je maščoba vroča, vendar se iz nje še ne kadi. Če niste povsem prepričani, ali je ponev dovolj segreta, specite najprej manjšo, testno palačinko in z njeno pomočjo preverite temperaturo posode.

Pečete na previsoki temperaturi

Ne zgolj temperatura ponve, pomembna je tudi temperatura, pri kateri palačinke pečete. Zlasti, kadar pripravljate debelejše, se ob previsoki od zunaj preveč zapečejo, v notranjosti pa so lahko še surove, tanjše pa zaradi premočnega ognja postanejo trde.

Namig: prava temperatura pri peki je tista, ki zagotavlja popoln rezultat. Ponev mora biti tedaj, ko vanjo zlijete maso res vroča, a temperaturo med pečenjem zmanjšajte na srednjo vrednost.

Prehitro in prepogosto jih obračate

Morda vas mika, da bi palačinko obrnili takoj, ko se na njeni površini začno tvoriti mehurčki, a raje še kakšno minuto počakajte. Tanjše palačinke obrnite tedaj, ko njihova zgornja plast ni več tekoča, debelejše po štirih, petih minutah.

Namig: med peko vsako palačinko obrnite enkrat, največ dvakrat. Če je ne boste obrnili prezgodaj, bo to povsem dovolj. S prepogostim obračanjem v ponvi pečene sladice izgubijo rahlost ter penasto teksturo.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako pozimi najbolj škodujemo svojim lasem ali pa To se bo zgodilo, če dve leti ne boste pili kave in alkohola


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)