10.3.2017 ob 10:55
V včerajšnji oddaji Masterchef se je veliko amaterskih kuharjev napačno lotilo priprave ocvrtega krompirčka. Za popoln pomfrit namreč ne bo dovolj, da je ta simetrično narezan in ocvrt v olju, temveč ga je potrebno tudi blanširati.
Zakaj je ta postopek ključnega pomena, pojasnjuje sodnica v oddaji Alma Rekić. »Blanširanje je zelo pomembno, ker krompirju s tem izločimo vodo, ga že termično obdelamo in ko ga spečemo do konca, dobimo lepo zlato barvo, krompir je hrustljav in ne postane mehak," pravi.
»Ko blanširan krompir pečemo v olju, dobi okoli sebe takoj skorijco, saj smo z blanširanjem izločili vodo in tako maščoba ne pronica v notranjost. Zato je tudi lepo pečen.« In kaj se zgodi, če ta korak izpustimo? »Če ga ne blanširaš, dobiš temnejši masten in mehak krompir,« še pove Rekićeva.
Kaj pa sploh je blanširanje? Blanširanje je kuharski postopek, pri katerem živilo kratek čas, minuto ali dve, kuhamo v vreli vodi.
Avtorica: Da. M.
Foto: Shutterstock
Več vsebin na to temo:
oddajte komentar