Temu je v resnici namenjen mini žep na jeans hlačah

V njem se znajdejo tudi kondomi, kovanci, vstopnice in celo vaši prsti.

13.2.2017 ob 8:00

jeans_shutterstock_521181799.jpg

Ste se kdaj spraševali, čemu je namenjen majhen žep, ki se običajno nahaja v sprednjem desnem žepu vaših najljubših kavbojk? Ugibanj je konec, Mična razkriva, kaj je skrivnost majhnega žepka, v katerega občasno zaide tudi vaš palec.

V njih se znajdejo tudi kondomi in vstopnice

Mini žep je v originalu namenjen žepni uri. Tja so jih moški spravili, ko so jih želeli zaščititi. Znamka Levi’s pa je nedavno na svojem blogu zapisala, da je skozi leta ta žep služil tudi drugačnim namenom.

Zapisali so, da so prve in originalne modre jeans hlače imele le štiri žepe. »En žep je bil zadaj, spredaj dva in dodaten žep za uro. Ta dodaten žep je služil tudi drugim namenom … bil je žep za kondom, žep za kovance, žep za vžigalice, vstopnice ali vozovnice.«

Arhivi še kažejo, da se je mini žep prvič pojavil leta 1879.

//PREBERITE še: Skinny jeans je "out": štirje modeli kavbojk, ki bodo vroči to sezono

Kaj pa kovice?

Svoj namen pa imajo tudi kovice, ki so običajno nameščene na robovih žepov. Leta 1871 je Jacob Davis uporabil kovice na odejah za konje in ugotovil, da zelo dobro služijo svojemu namenu. Zato jih je uporabil tudi pri moških delavskih hlačah, še posebej na robovih zadnjih žepov, ki se običajno hitro strgajo.

Ker Davis ni imel denarja, da bi patentiral sistem s kovicami je pristopil do Levi Straussa in mu predstavil svojo idejo. Leta 1873 sta skupaj prejela patent. To je bilo tudi rojstvo modrih jeans hlač. Kovice še danes poznajo kot nepogrešljiv del priljubljenih hlač, ki ojačajo najbolj občutljive dele naših najljubših hlač.

Avtorica: P. Pa.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)