S čim uničujete svoje kavbojke

Vaše najljubše hlače bodo kot nove dlje, če jih boste pravilno vzdrževali.

31.1.2016 ob 9:15

shutterstock_274379699.jpg

Težko je najti takšne kavbojke, ob katerih imate občutek, da so bile narejene prav za vas. Da pa bi tiste, s katerimi ste povsem zadovoljni, kar najdlje ohranile barvo in obliko, se izogibajte nekaterim napakam pri vzdrževanju. Poglejte si najbolj pogoste.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Tlačenje vsega mogočega v žepe. Res imajo kavbojke žepe, a ti so bolj kot čemer koli drugemu namenjeni okrasu. Če že, vanje spravljajte le manjše stvari in naj ne bodo nadomestilo za torbico. Telefoni, ključi, denarnice in podobno vanje ne sodijo, sicer bodo hlače kmalu izgubile obliko in se zlasti na mestih, kjer so žepi, hitro strgale.

Prepogosto pranje. Pogosteje, kot boste kavbojke prali, hitreje bodo izgubile barvo, tkanina pa bo vse tanjša in bolj dovzetna za poškodbe.  Mnenja o tem, kako pogosto gre prati kavbojke, so sicer deljena. Osnovno pravilo pa se glasi: če niso pretirano umazane, bo na dva tedna povsem dovolj. Če vas moti njihov vonj, jih pospravite v plastično vrečko in za nekaj ur položite v zamrzovalnik.

Previsoka temperatura vode. Visoke temperature uničujejo strukturo vlaken in te se  zato hitreje strgajo. Prav tako se spremenita tudi barva in oblika hlač. Če bi radi, da bi bile dlje videti kot nove, jih perite pri temperaturi 40 stopinj Celzija ter na nižji stopnji ožemanja. Idealno bi jih sicer bilo prati na roke in vodi med pranjem dodati malce soli, ki preprečuje izpiranje barve. 

shutterstock_313480154.jpg

Sušenje v sušilnem stroju. Kavbojk ni primerno sušiti v sušilnem stroju, prav tako tudi ne na neposrednem soncu. Visoke temperature in sončna svetloba bodo uničile tkanino in barvo. Raje jih sušite v senci, obrnite jih navzven in na vrvico za sušenje ne pripenjajte za hlačnice, pač pa za pas. 

Agresivno odstranjevanje madežev. To je še ena velika napaka, saj bo pri agresivnem odstranjevanju madežev res izginila umazanija, z njo pa tudi  barva. Raje uporabite pripomočke iz domače kuhinje: mastne madeže posujte z otroškim pudrom, počakajte nekaj ur, da vpije maščobo, ter hlače nato operite kot običajno. Ali madež nežno tapkajte z mešanico vode in soli. Pomaga tudi detergent za posodo. Nanesite ga na madež, malce podrgnite, počakajte deset minut in ga sperite.

Shranjevanje na obešalniku. Če bi radi, da bi hlače kar najdlje ohranile obliko, oprane zložite in jih položite v omaro.  Ne obešajte jih na obešalnik, saj se bodo zaradi lastne teže in gravitacije raztegnile in se vam ne bodo več povsem prilegale. 

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)