Slovenske torbice, ki rešujejo sosedove krave

3 Ptice je trajnostno naravnana slovenska znamka, ki jo ustvarja Anita Pukšič. Ustvarjena je za ljudi, ki jim je mar za svet.

30.1.2017 ob 6:25

1.jpg

3 Ptice ustvarja Anita. V upanju, da so njeni trajnostno naravnani izdelki ena izmed malenkosti, ki prispeva k lepšemu in čistejšemu svetu, ustvarja ročno poslikane ali potiskane platnene torbe in nahrbtnike z zanimivimi napisi, majice iz organskega bombaža in modne dodatke, zašite iz rabljenih oblačil ali ostankov blaga.

2a.jpg

"Naj sosedova krava živi!"

Kdaj ste nazadnje naleteli na torbo, ki vam je dala misliti? Torbe s podpisom 3 Ptice krasijo različne misli, nekatere pridejo iz knjig, ki jih Anita prebira, druge iz glasbe, filmov ali pa jih posvoji od modrih ljudi.

Nam je v oči najbolj padla tista s kravo. Aniti se je ideja za takšne napise porodila pred leti, ko si je s prijatelji pripovedovala šale v stilu "Kdor drugemu jamo koplje, je grobar." Ko je prišla domov, je še vedno razmišljala o priredbah slovenskih pregovorov in v glavi zaslišala: "Naj sosedova krava živi!" Stavek je tako pristal na torbah, pa tudi kje drugje.

3.jpg

"Originalno je stavek seveda mišljen kot pozitivna alternativa slavne slovenske privoščljivosti, so pa "sosedovo kravo" za svojo hitro vzeli tudi vegani," nam zaupa Anita. Majčke s tem napisom lahko od lani kupite tudi pri Zavodu za zaščito rejnih živali Koki, kjer bodo z izkupičkom čisto dobesedno poskrbeli, da bo kakšna krava več kakovostno živela.

4.jpg

Veseli jo, da se pojavljajo alternative hitri modi

In kako ekološko osveščeni smo? "Odvisno s kom se primerjamo. Smo pa zagotovo v svetovnem vrhu," pravi Anita. "Mislim, da smo lahko precej ponosni nase, saj začenjamo razumeti, da z uničevanjem planeta škodimo najbolj sami sebi," dodaja umetnica, ki jo veseli tudi to, da se pojavlja vedno več alternativ hitri modi.

5.jpg

"Vsakič, ko grem na Instagram odkrijem kakšno novo znamko, ki prodaja vintage, oblačila iz druge roke ali oblačila iz konoplje. Kupci so nasploh vse bolj osveščeni in od podjetij zahtevajo, da se odgovorno obnašajo do družbe in planeta," pravi Anita, ki že načrtuje nove, ekološko osveščene projekte za novo sezono.

Avtor: Maja Fister

Foto: Jani Ugrin, Maša Pirc, Nina Kumar, 3 Ptice


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)