Pet znakov, da nosite napačne čevlje

Pokazatelji napačne velikosti obutve še zdaleč niso le žulji.

10.2.2016 ob 7:45

shutterstock_324325970.jpg

Skoraj 90 odstotkov žensk nosi čevlje napačne oblike ali velikosti. To pa lahko še kako škoduje stopalom, drži telesa ter povzroča bolečine. Poleg žuljev o tem, da vaša obutev ni pravih dimenzij, govorijo tudi drugi znaki.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Enaka velikost od srednje šole. S časoma se stopala, zlasti pa njihov nart in lok spreminjajo. Praviloma se razširijo in zato z leti potrebujete kakšno številko večje čevlje. Če že od srednje šole vztrajate pri enaki, vas obutev najbrž tišči. Zato pozabite na trmo in si raje kupite večjo. Vaš korak bo občutno lažji.

S prsti se dotikate vrha čevlja. Med prsti in zgornjim delom čevlja bi moralo biti zjutraj, ko jih obujete, malce prostora. Toliko, da bi s prsti lahko gibali. Podnevi namreč noge nekoliko zatečejo in bi vam lahko čevlji sicer postali pretesni. Prav zato je nakup čevljev priporočljiv pozno popoldne, ko so stopala največja. Če vam bo obutev tedaj prav, se vam bo nedvomno prilegala tudi zjutraj. Več o tem si preberite v članku, Kako še pred nakupom vedeti, ali bodo čevlji boleči.

Bolijo vas mišice na notranji strani stopal. Morda imate prevelike čevlje. To se odraža v obliki bolečine mišic na notranji strani stopal. Prevelika obutev namreč ne zagotavlja primerne opore, zato med hojo nagonsko stiskate stopala. To naprezanje preprečuje, da bi obutev padla z noge in s časoma lahko privede do resnih ortopedskih poškodb.

Imate žulje in zatrdline na stopalih. To so znaki, da imate pretesno obutev. Čevlji so vam lahko preozki, pritisk, ki zato nastaja na stopalu, pa povzroči nastanek žuljev, zatrdlin ter vraslih nohtov. V tem primeru si obvezno privoščite udobnejšo obutev.

Nosite preveč obrabljene čevlje. Čevlji se najbolj obrabijo s hojo in preveč obrabljeni stopalom ne nudijo več prave opore. Če na teden v njih prehodite 16 kilometrov, bi si morali nove privoščiti vsakih 9 do 12 mesecev. Znaki, ki nakazujejo, da potrebujete nove, so obrabljeni podplati, torej nagibanje čevlja v levo ali desno, ko ga postavite na ravno površino.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)