Neverjetna zgodovina male črne obleke

Črna oblekica je nujni del garderobe vsake ženske, a ni bila vedno tako zaželena oprava.

13.11.2015 ob 12:30

shutterstock_236783281.jpg

Dilemo, kaj obleči, vedno uspešno reši mala črna obleka, s katero težko zgrešite. Naj gre za klasičen večerni dogodek, ko morate zraven obuti visoke pete, ali pa za sproščeno popoldansko druženje v udobnih balerinkah. A črna oblekica ni imela od nekdaj ugleda modne rešiteljice in zaveznice. Nekoč so ženske z njo sporočale nekaj povsem drugega.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Sodeč po članku, objavljenem na spletni strani Racked.com, je bila črna obleka v 19. stoletju rezervirana zgolj za vdove, ki so črnino nosile vsaj dve leti po moževi smrti. A to ni bilo edino sporočilo črne obleke: z njo so ženske javnosti, oziroma drugim moškim dale vedeti, da so seksualno izkušene in na voljo, ker jim je umrl mož. V kulturi, kjer je bila neomadeževanost do poroke skoraj nujna, je črna obleka ženskam omogočala ponovni stik z moškimi, brez obrekovanja in zgražanja. Ob njeni pomoči so lahko spet našle svojo ženskost.

shutterstock_231815248.jpg

Pomagala pa je tudi moškim, ki so iskali žensko, vendar niso želeli ne prostitutke ne device. Samo malce so se razgledali po ulici in takoj so opazili primerno kandidatko za druženje.

Skozi 20. stoletje pa je sloves črne oblekice kot obleke za vdove zvodenel in postala je najbolj zaželen kos vsake ženske.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)