7 pravil pri izposojanju oblek od prijateljice

To je lahko zelo zabavna navada, a če prekršite katero od pravil, lahko hitro pride do prepira.

20.4.2015 ob 6:30

shutterstock_85955047.jpg

Če imate cimro ali prijateljico, ki živi blizu, bi lahko rekli, da imate dvojno garderobo. Izposojanje oblačil olajša marsikatero urejanje, a le če se znate pri tem držati nekaterih pravil. V nasprotnem primeru ne boste izgubili le svoje druge garderobe, temveč morda tudi delček zaupanja prijateljice.

#1: Vedno, ampak res vedno, vprašajte za dovoljenje. Tudi v primeru, ko veste, da bo pristala ali da morda sploh ne bi opazila, da ste si kaj izposodili. Vprašajte jo vljudno in na način, da ji ne bo nelagodno reči ne, če bo pač tako čutila. Ne posegajte po nobenih taktikah ali agresivnem vedenju.

#2: Postavite meje. Morda ste oseba, ki prijateljici velikodušno posodi vse, a razmislite o nekaterih omejitvah, kot je, denimo, posojanje kosov, ki se jih ne da oprati v pralnem stroju. Sem spadajo oblačila iz svile ali občutljive volne, modni kosi, ki ste jih podedovali in jih čistite le v čistilnici ... Če ste vi tisti, ki si hočete nekaj izposoditi, dobro razmislite, ali res hočete nositi občutljiv kos iz semiša, svile ali delikaten nakit, ob katerem boste večino časa nesproščeni, saj se boste bali, da boste kaj uničili.

shutterstock_71436466.jpg

#3: Izposojeni kosi so sveti. To je najpomembnejše pravilo. S prijateljičinimi kosi je treba ravnati kot s svojimi najbolj cenjenimi oblačili.

#4: Vrnite jih oprane in hitro. Kar lahko, operite v pralnem stroju, sicer izposojena oblačila odnesite v čistilnico. Prijateljici jih vrnite lepo zložena in v zmernem času. To pravila velja vedno, tudi, če ste kos nosili le 45 minut.

#5: Če nekaj uničite, prevzemite odgovornost. Če pride do nezgod in madežev, ukrepajte hitro. Če tudi domače pranje ne pomaga, se obrnite na čistilnico, kjer bi morali rešiti še tako zapletene tovrstne težave. Če tudi to spodleti, se pozanimajte, ali lahko nadomestite uničeni kos z drugim, v nasprotnem primeru pa ji ponudite vračilo denarja. Nikakor pa tega ne pometite pod preprogo.

shutterstock_190134035.jpg

#6: Jaz tebi, ti meni. Ne pričakujte, da vam bo prijateljica ves čas posojala oblačila, če se vi težko ločite že od ene same lasnice. Izposojanje je vzajemno, zato bodite pripravljene na vrnitev usluge.

#7: Ne počnite tega ves čas. Čeprav vam je prijateljica morda rekla, da si lahko njene obleke izposodite kadar koli, se ne spodobi po njeni omari brskati vsak dan. Tudi izposojanje vsak teden je pretirano, a sami presodite, kje je meja.

Avtorica: B. G.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)