Monokromno: Skrivnosti, zakaj so enobarvni stajlingi videti tako dobro

Oblačenje v monokromne barvne palete je in! Vsekakor pa pazite, da ne bo celoten stajling v samo enem odtenku iste barve, saj boste veliko bolj šik, če izberete več tonov iz iste družine.

27.7.2019 ob 4:15

ajda_sitar_moda_trendi_monokromno_enobarvno_stajling.jpg

Zagotovo ste že imeli kakšen "len" dan, ko sem vam ni ljubilo izbirati kombinacij oblačil ali razmišljati, če gre zelena skupaj z modro. Črne hlače, črna majica, črni čevlji ter torbica s črno usnjeno jakno, ko zahladi. Enostavno. Črnina je ena najbolj preprostih barv, kako začeti z monokromijo. A hkrati tudi najmanj zanimiva.

Monokromatski slog zahteva nekaj vaje in predvsem testiranja, kaj vam sploh leži. So to žive barve, pasteli, belina ali zemeljski toni? Monokromatski stajling prisega na minimalizem, je čist, hkrati pa zahteva nekaj premisleka. Če je kombiniran pravilno, lahko pusti enako močan vtis kot močen kos z vzorci. Hkrati pa vas vizualno naredi višje in vitkejše.

Kaj sploh je monokromija?

Beseda je sestavljena iz mono – kar pomeni ena in iz grške besede khroma, kar pomeni barva. Enobarvno, torej. Monokromatski stajling torej sestavlja več kosov v isti barvi, ne pa nujno v istem odtenku te barve. Dober monokromni stajling torej ne pomeni, da se boste od glave do pet oblekli v črno, niti to ne pomeni, da morajo biti VSA vaša oblačila v enakem kričečem odtenku rdeče. Čar je v tem, da se oblečete v barvo v vseh njenih odtenkih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AJDA SITAR | Blogger (@ajdasitar) on

Zadnja leta je v trendu predvsem monokromija v nevtralnih zemeljskih tonih, od umazano bele, pudrasto rožnate, bež, do nežne rjave. Med znanimi domačimi obrazi, ki kombiniranje takšnih odtenkov prakticirajo redno, sta na primer blogerka Ajda Sitar in modna oblikovalka Nina Šušnjara.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Same kicks for over a year thanks to @thesolecleanic ????✨ #sunday #mood #personalstyle #thesoleclinic #whitekicks

A post shared by Nina Susnjara (@ninasusnjara) on

Primer: Hlače iz temnosive volne, svetlosiva bluza, gležnarji v barvi betona in za piko na I – srebrn nakit – ki je v bistvu prestižnejša variacija sive. Prednost monokromije je, da deluje v prav vseh barvah. Vijoličasti, rdeči, zeleni, modri, rjavi ali rožnati ... Vsekakor pa pri izbiri barve, na kateri boste gradili, ne zanemarite barve svoje polti in las, saj neposrečena izbira celotne barvne kombinacije v stiku z vašo kožo, ne bo več laskava.

PRVI KORAK: Izbira barve

Prvi korak je torej izbira barve, ki laska vašemu telesu. Naj vas ne požre vase in naj se ne tepe z vašim telesom. V barvi morate žareti, poudariti mora vaše oči, hkrati pa se z njo ne sme skregati ten kože ali las.

Namig: Prava barva je tista, v kateri se počutite samozavestno in ne potepta vašega razpoloženja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Little Black Dress Shop (@thelbdshop) on

DRUGI KORAK: V omari

Ko izberete barvo, odprite omaro in iz nje potegnite vse kose v vseh odtenkih te barve. Hlače, majice, obleke, jope, VSE. Nato začnite eksperimentirati s kombiniranjem vseh teh kosov. Kmalu vam bo jasno, kaj gre skupaj in kaj niti slučajno ne. Tiste, ki se lepo ujamejo, si zapomnite. Le tako boste naslednjič točno vedeli, kaj gre skupaj in kaj ne ter porabili bistveno manj časa za iskanje stajlingov.

Namig: Če si vsega ne boste zapomnili, naredite nekaj fotografij zmagovalnih kombinacij. Te nato natisnite in jih obesite v omaro kot priporočilo za prihodnji izbor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fashion Inspiration (@leplusbeauduquartier_) on

Ni vseeno, kje oblečete temnejšo barvo

Pri mešanju odtenkov glejte, da boste poudarili laskave dele telesa in zakrili tiste malo manj. Ko torej nosite isto barvo v različnih odtenkih, bodite pozorni, kam boste dali svetlejše in kam temnejše tone.

Namig: Če imate široke boke, naj krilo ali hlače ne bodo v najvetlejšem odtenku. Bolj laskavo bo videti, če za ta kos izberete temnejši odtenek, dodate pa svetlejšo majico. Torej – če je vaša barva modra, naj bodo hlače/krilo v mornarski temno modri, majica/srajca pa v nebeško plavi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Steff (@style_phile) on

Ne pozabite na mešanje tekstur

Pri oblačilih ne gre le za kroje in barve blaga. Pomembna je tudi tekstura. Vizualno bolj zanimivi boste, če stajlingu dodate globino. To storite z različnimi teksturami blaga. Na primer: jeans in šifon, usnje in bombaž, volna in bleščice, semiš in svila. Teksturo poiščite tudi pri obutvi, saj ta igra pomembno vlogo k zanimivosti stajlinga.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Inspiração Modesta (@inspiracaomodesta) on

Naj bo uravnoteženo

To sicer velja za vse stajlinge, ne le enobarvne. Bistvo dobrega stajlinga je, da vas naredi uravnotežene, optično višje, ne da vas "požre". Zato je ravnotežje ključno. To naredite tako, da se igrate s proporci. Če oblečene ogromen pulover, naj bodo hlače oprijete. Če je maksi krilo v A kroju masivno, naj bo majica oprijeta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Negin (@neginadimi) on

Naj bo zabavno!

Ne glede na to, ali prisegate na nevtralne tone, ali bi se raje v celoti oblekli v divjo barvo, ne pozabite, da je vse skupaj lahko zabavno!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mac Joseph (@mcarthurjoseph) on

Avtor: F. M.
Foto: Instagram

PREBERITE ŠE: Sara Šobernik: Mariborčanka, ki si je dodatno službo ustvarila z lepo pisavo in to z levo roko ALI Vila z bazenom na Siciliji, ki jemlje dih

Priporočamo tudi: 9 oblačilnih trikov zrelih žensk, ki so vedno videti mlajše


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)