Mami, si ti stonoga? #kolumna

To me je pred časom vprašala hči. Najprej sem vprašanje ignorirala, misleč, da tako ali tako ni namenjeno meni oziroma da je najbrž retorično. Potem ga je ponovila še enkrat.

21.11.2017 ob 11:50

cevlji_ThinkstockPhotos-626290464.jpg

Debelo sem jo pogledala, ona pa je padla v smeh. Ker sem jo še kar debelo gledala, je končno dopolnila vprašanje:

Ja, če imaš pa toliko čevljev!

Nekje v ozadju se je oglasil še njen oče:

No, evo, še otroku je čudno!

Dejstvo je, da imata prav. Kamorkoli pogledam, so moji čevlji. Večino prostora v predsobi, ki je namenjen za čevlje (ni ga prav malo), v gneči zasedejo moji primerki. Nekaj parov imam podtaknjenih še naokoli – ene vrtoglave salonarje kar v omari z oblačili, nekaj parov pa je umeščenih po domače 'kar nekam'. Ker drugje pač ni prostora. O tem, da v izložbah trgovin še kar opazujem čevlje (in z olajšanjem ugotavljam, da mi na srečo niso nobeni všeč), raje ne razpravljam. Ampak začela sem se spraševati: kaj je tisto pri čevljih, kar dela velik delež predstavnic nežnejšega spola tako šibak, da vedno znova klonejo in … prinesejo domov nov par? Stonoge v preteklosti gotovo nismo bile, zato izgovor glede genetike in praspomina odpade.

Nisem našla pametnega odgovora, misteriju prav gotovo ne bom prišla do dna, ampak poskušam pogledati na zadevo s praktičnega vidika:

1. Čevlji so tisti del garderobe, ki poleg torbice (in recimo še kakovostnega plašča ali jakne) da absolutno piko na i celotnemu videzu. Če se popolno urejena in obuta v na primer gležnjarje z visoko peto preobuješ v superge (naj bodo retro adidaske ali pa 'elegantne' superge, kakršnih so polne vse trgovine), spremeniš celoten videz iz urejene elegance v urejeno 'edgy' modno, a še vedno elegantno različico. Skratka, čevlji so eden pomembnejših in ključnih kosov, zato strast po iskanju vedno novega para, ki bi dal piko na i tvojemu outfitu, stilu, podpisu, karkoli, ni tako nerazumljiva, kajne?

2. Čevlji so tudi tisti del garderobe, ki ti pristaja ne glede na to, v kateri fazi mesečnega cikla si ali, po domače: ne glede na izračun številk na tehtnici. Za oprijeto krilo ali hlače morda nisi vedno v dovolj dobri formi, čevlji pa … spregledajo marsikaj, če nisi ravno noseča in z oteklimi nogami. Drži? Drži.

3. Kaj najprej opazim pri človeku, če gledam samo zunanjost? Poleg celotne podobe seveda pogledam čevlje. Eno je stil, drugo pa je kakovost in umeščenost čevljev v celotno podobo, in to je tisto, kar pove vse. Točno vidiš, kdo tik pred odhodom od doma nekaj obuje, ker bos pač ne moreš biti, in kdo se je obul s premislekom. Pa tudi če dejansko na koncu stvar izpade nonšalantno in tako, kot da mu en bi bilo mar. Sama to takoj opazim.

4. Moški! Ni važno, ali hodite po svetu športni, elegantni ali pa nekaj vmes. Super je, če ste tako kul, da na primer obleko pomladite s supergami. Če pa ostajate pri klasiki, potem lepo prosim h klasični obleki ali pa samo h klasičnim hlačam na rob obujte 'glasne' čevlje. Veste, kaj mislim? Nikar gumaric oziroma predpotopnih hibridov med klasičnim čevljem s trdim podplatom in tem, kar se danes imenuje superga za vsak dan. Skratka, tista groza, ki od zgoraj deluje kot nekakšen resen čevelj, spodaj pa ima gumijast podplat … takšne nosijo poštarji (razen 'moj' poštar, ki goljufa z adidaskami) in policaji, ker morajo, za vse ostale bi bilo treba z zakonom prepovedati in ukiniti take čevlje!

5. Pepelka. Že pravljični svet nam je postregel z lepo prispodobo o tem, kako pomembna in usodna reč je lahko en sam čeveljček, kaj šele par. Pravi čevlji ženski spremenijo življenje, in tega vodila se nekako držim tudi sama.

Si pa vseeno postavim precej vprašanj, preden se odločim za nakup, in če se le da, prespim. Tako si marsikateri nakup tudi prihranim, saj včasih ljubezen na prvi pogled prek noči izgubi svoj čar.

Ko me je hči naslednjič spet vprašala, ali sem stonoga, je bil odgovor jasen:

Ne, samo ženska!

Kolumno je napisala Katarina M. Bajt

Fotografija: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)