Ekskluzivno za Mično: Janja Videc razkriva ozadje kolekcije Taura, ki jo bo predstavila na LJFW

Modna oblikovalka Janja Videc bo v petek na ljubljanskem tednu mode predstavila kolekcijo Taura, ki temelji na osebni izkušnji in interpretaciji šamanskega potovanja.

27.3.2017 ob 8:40

DSC05924_micna_naslovna.jpg

Pred modno revijo je Janja Videc posebej za Mično predstavila ozadje nastajanja kolekcije in spoznavanje lastnih korenin, ki jo je med raziskovanjem celo presenetilo.

"Vsaka moja kolekcija nastaja na drugačen način, saj so ravno preseganje okvirjev in novi pristopi nekaj, kar oblikovalcu daje svežino. Tokrat sem ves ustaljen proces obrnila na glavo in začela z materiali, ki jim pri svojem oblikovanju dajem zelo pomembno vlogo. Že dolgo sem imela sliko, kakšno vzdušje bo prevladovalo pri novi kolekciji in kakšni bodo določeni detajli, vendar sem tokrat začela z zbiranjem materiala, še preden sem točno vedela, kako bodo izgledala posamezna oblačila.

Odločila sem se, da me pri kolekciji Taura vodijo materiali. Kljub temu, da oblek nikoli ne kopičim in da zelo dobro vem, kaj imam v svoji omari, pri materialih ni čisto tako, zato sem imela doma precej obsežno zbirko različnih materialov. Želela sem ustvariti nekaj iz tega kar že imam, iz materialov ki so čakali na mojih policah. Ko sem našla deset let star plise, iz katerega je bila izdelana moja zaključna kolekcija na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Križankah, se je ta proces prelevil v reciklažo.

Gre za zelo poseben, precej težak plise, ki ga je nemogoče ponovno dobiti, saj je bil izdelan izključno za to kolekcijo in še to deset let nazaj. Iz kosov pliseja, ki sem ga imela na voljo, sem s spenjanjem na lutki poskušala priti do nečesa novega, kosi ki so nastali, pa bodo popoln unikat.

Zgodba o ozadju kolekcije se je spletla kar sama, saj se je v preteklem letu zvrstila množica dogodkov, ki so bili povezani z raziskovanjem moje identitete. Izvedela sem, da so se v moji družini v preteklosti ukvarjali z zdravilstvom, kar me je močno presenetilo in hkrati navdušilo. Do nedavnega sem strastno raziskovala različne duhovne tradicije po svetu, misleč, da v tem pogledu nimam lastnih korenin, če ne upoštevam krščanske tradicije, ki pa je novejši pojav.

DSC05919_manjsa.jpg

Zelo me je pritegnilo tudi odkritje knjige Pavla Medveščka z naslovom Iz nevidne strani neba, v kateri so opisana pričevanja posoških Slovencev, ki so kljub pokristjanjevanju vse do danes na skrivaj ohranjali staro vero. Zanimivo je, kako je bila ta vera izjemno podobna drugim šamanskim tradicijam po vsem svetu, njeno glavno načelo pa je spoštovanje in čaščenje narave in posledično življenja. Ni bilo nekih dogem, kako in na kakšen način se je potrebno povezovati z božanskim, če to tako poimenujem, to je bila domena vsakega posameznika, nekaj, kar je globoko intimno, greh, kot ga poznamo danes pa sploh ni obstajal. Seveda je njihova mitologija zajemala tako moška kot tudi ženska božanstva, oboje je del narave, jin in jang in enako pomembno.

Mislim, da živimo v času, ko se vsa ta starodavna vedenja intenzivno ponovno prebujajo, v zadnjem obdobju sem zasledila ogromno umetniških projektov, ki se tako ali drugače navezujejo na to temo, od ilustracij do zgodb - sama pa sem tukaj našla inspiracijo za svojo kolekcijo. Naj še omenim, da ne gre za to, da bi morali prevzeti in posnemati starodavne obrede na enak način kot so to počeli nekoč, starodavna vera je organska, ni nekaj zapečatenega. Danes živimo v drugačnem času in se soočamo z drugačnimi izzivi, pri katerih pa nam je lahko zavedanje svojih korenin v ogromno pomoč.

V kolekciji se vse to odraža v izbiri naravnih materialov, v skritih simbolih in v vključitvi elementov, ki so bili del starodavnih šamanskih oblačil, kot vezenine in živi, sparani robovi. Prisotne so močno poudarjene teksture in tehnika kaširanja materialov, ki posnema strukture lubja. Gre za tehniko, ki sem jo razvila že pri kolekciji Witches lookbook in jo sedaj še nadgradila. Je preplet tradicionalnih surovih materialov in sodobnih, nekoliko futurističnih silhuet, ki kolekcijo postavljajo v sodobni kontekst.

Kot vse moje kolekcije tudi ta ni sezonsko definirana in se ne opredeljuje glede namembnosti ali ciljne skupine. Taura je namenjena vsem, ki čutijo, da so del plemena, ne glede na starostno skupino, namembnost ali sezono."


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)