Osnovni in ekološki kosi oblikovalke Janje Videc

Janja Videc predstavila svojo Basic kolekcijo

9.10.2016 ob 5:20

janja_naslovna.jpg

Modna oblikovalka Janja Videc, ki je ljubitelje slovenske mode navdušila s kolekcijama Witches lookbook in Inanna, se je tokrat posvetila osnovnim kosom. »Ta je ki je nastala z mislijo na vse ženske, ki cenijo unikaten, sodoben, minimalističen in trajnostni dizajn, hkrati pa so ekološko in etično ozaveščene. Kolekcija je izdelana iz najkvalitetnejšega organskega bombaža, ki nosi certifikat GOTS, kar pomeni, da v postopku pridelave ni bilo uporabljenih strupenih pesticidov in drugih kemikalij, ki lahko prehajajo v našo kožo. Veriga celotne kolekcije je etično usmerjena in ne vključuje onesnaževanja narave in izkoriščanja delovne sile,« pravi Janja Videc.

janja videc_5.jpg

Kolekcija, ki jo je Janja preprosto poimenovala Basic, se z njenima prejšnjima kolekcijama povezuje oziroma dopolnjuje. Ne le vsebinsko, ampak tudi s stališča estetike in krojev, ki se tokrat ponovijo v preprostejši različici z mehkega, organskega bombaža. K ustvarjanju Basic kolekcije jo je spodbudilo pomanjkanje sodobno, dizajnersko oblikovanih kosov iz ekoloških materialov. »Zato sem odločila, da jih ustvarim sama, z mislijo na ohranjanje tradicionalne tekstilne dejavnosti v Sloveniji, ki je izginila predvsem zaradi uvoza oblačil masovnih verig iz tujine, ki resda lahko ponudijo nižjo ceno, ob tem pa je spregledana škoda, ki jo povzročijo okolju, izkoriščanim delavcem in na koncu tudi vsem ki nosimo toksična oblačila. Skozi kolekcijo iščem nov, bolj human pristop in ponujam alternativo vsem tistim, ki razmišljajo podobno,« pove modna oblikovalka, ki je ta teden svoja nova oblačila predstavila v ljubljanski trgovini Zoofa.

Janja Videc priznava, da ji je delo z ekološkimi materiali predstavljajo večji izziv, kot si je sprva mislila. »Že samo iskanje ekoloških materialov se je izkazalo za bistveno bolj kompleksen in dolgotrajnejši proces, kot je sprva kazalo. Ko sem material našla in pričela snovati prve kose zase, se mi je porodila ideja, da razširim proizvodnjo in jih ponudim tudi drugim ženskam, ki ravno tako neuspešno iščejo nekaj podobnega. Za vsakim posameznim kosom stoodstotno stojim in vsakega bom z veseljem nosila tudi sama, saj oblikujem le kose, ki bi jih želela tudi sama. Če pa bom s to kolekcijo rešila problem še kakšne druge ženske in ne samo svojega, bom vsekakor zelo vesela,« še pravi Janja.

janja videc_1.jpg

Avtorica: Da. M. 
Foto: Anže Frantar


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)