Janja Videc: Pastelno roza sem preprosto začutila

Sumerska boginja Inanna navdih za kolekcijo modne oblikovalke.

18.6.2016 ob 6:00

01_janja_manjsa.jpg

Modna oblikovalka Janja Videc z vsako novo kolekcijo postaja bolj prepoznavna in hkrati bolj ona sama. Prav vsakič jo navdihujejo ženske, enkrat čarovnice, drugič svečenice. Lansko leto je na ljubljanskem tednu mode prejela nagrado žirije, letos pa znova navdušila. Tokrat s kolekcijo Inanna.

Znova so te navdihovale ženske. Kakšne so bile tokrat?

Res je, ženske me vedno znova navdihnejo in prepričana sem, da temu nikoli ne bo konca! Naša pestra arhetipska pokrajina in vsi ti neraziskani obrazi ženskosti me učijo tudi o sebi, ženske, ki jih srečujem, pa mi vedno znova odpirajo skrite predalčke, ki odstirajo, kaj vse smo lahko. Tokrat me je navdihovala kontemplativna ženskost, ki potuje po svojih globinah, spoznava samo sebe v vseh svojih aspektih in svoja spoznanja odseva v svet. Starodavno so bile te ženske svečenice v templjih, česar v današnjem svetu ne poznamo več, vsaj ne v tej obliki, je pa arhetipsko gledano njihova energija še vedno prisotna. Pravzaprav je prisotna vedno bolj, saj se arhetipi svete ženskosti po dolgem obdobju zatiranja s strani družbe ponovno prebujajo. V današnji družbi potrebujemo tudi ta obraz ženskosti, čisto na vseh področjih delovanja in veseli me, da ga lahko približam skozi svoja oblačila.

Kako bi opisala aktualno kolekcijo?

Inspiracijo zanjo sem našla v starodavni sumerski boginji Inanni, ki jo je zaznamovalo potovanje v podzemlje, srečanje z njeno temno sestro, kar v prenesenem pomenu simbolizira podzavest in ponovno rojstvo v bolj ozaveščeno raven bivanja. Skozi ustvarjanje kolekcije sem se osredotočila predvsem na zadnji aspekt njenega potovanja, ko se ponovno rodi kot boginja. Kolekcijo zaznamujejo minimalistične linije in izbira kvalitetnih naravnih materialov. Subtilni, minimalistični detajli ne kričijo po pozornosti, temveč poudarjajo osebnost ženske, ki jih nosi, naravni materiali pa omogočajo dihanje skupaj s kožo in občutek lahkotnosti. Inannino sporočilo je, da je telo naš tempelj in pomembno je, kako zanj skrbimo, tudi v smislu izbire materialov, s katerimi ga obdamo. Kolekcija je nosljiva na mnoge različne načine in ravno zato prilagodljiva za različne priložnosti in za mnoge različne stile. Tudi tokrat sem kolekcijo nadgradila z modnimi dodatki. Inaninno potovanje simbolizirajo torbice za okoli vratu in okoli pasu, v katerih Inanna nosi vse svoje bogastvo, ki pa nikakor ni le fizično.

06_janja_manjsa.jpg

Kolekciji si dodali čudovito pastelno roza barvo. Kaj simbolizira ta barva?

Zelo zanimivo je, da sem srebrne odtenke izbrala načrtno, po ključu simbolike barv, kjer srebrna predstavlja lunin sij, hkrati pa je srebrna kovina izrazito jin material, kar je povezano z žensko energijo in na splošno simbolizira boginjo. Pastelno roza sem dodala proti koncu ustvarjalnega procesa, povsem intuitivno, brez da bi razmišljala o simboliki, enostavno zelo močno sem začutila to barvo. Ravno pred nekaj dnevi pa so mi v roke prišle orakeljske karte s simboli različnih boginj, med katerimi je bila Inanna, inspiracija moje kolekcije. Opisani so bili njeni atributi, vključno z roza barvo! Tega podatka pred tem nisem zasledila in ponovno sem dobila potrditev, da moram pri svojem delu slediti predvsem intuiciji, brez pretiranega umskega analiziranja.

Za kampanjo si za model izbrala tudi starejšo gospo, kar je trenutni trend med modnimi oblikovalci. A še vedno zanimiva izbira.

Že kar nekaj časa sem imela željo, da bi svojo kolekcijo lahko predstavila na starejši ženski, vendar nisem našla primernega modela. Ko pa sem srečala v vseh pogledih čudovito Mojko, sem vedela, da je ona vse kar iščem! Je naravno lepa, z naravnimi sivimi lasmi in izžareva neko posebno lepoto, posebno energijo. Z izbiro starejše ženske želim ozaveščati o tem, da je lepota mnogo več in mnogo širša, kot le nek družbeno skonstruiran ideal. Dandanes smo preveč zreducirani na točno določeno predstavo, kaj naj bi bilo lepo, kar je zelo obremenjujoče še zlasti za mlade punce, ki se želijo temu idealu čim bolj približati, tudi na način, da mučijo svoje telo. Mnoge med njimi se zaradi najmanjših odstopanj od medijskega ideala ne počutijo lepe in v najstniškem obdobju sem imela tudi sama težave s tem. Vsako obdobje v zgodovini je sicer imelo svoj ideal lepote, nekateri se nam danes zdijo strašansko bizarni, ampak nikoli nismo bili tako zelo preplavljeni z njimi, danes pa so nerealno photoshopane fotografije na vsakem koraku. Zrelo lepoto smo kot družba povsem zapostavili – vse več je lepotnih posegov, dvajsetletnice pa promovirajo kreme za zrelo kožo po štiridesetem letu. Skrajni čas je, da sprejmemo tudi kontemplativen obraz modre ženske in vse druge obraze, ki odstopajo od medijskega ideala!

04_janja_manjsa.jpg

Si ena od oblikovalk, ki sledi določeni začrtani zgodbi in so tvoje obleke postale že prepoznavne oziroma vemo, kaj lahko od tebe pričakujemo. Si z vsako kolekcijo bolj prepričana, da ustvarjaš v pravi smeri?

Brez obotavljanja lahko rečem, da še nikoli nisem imela tako jasne vizije o tem, kam grem kot oblikovalka in vem, da sem na pravi poti, na samo moji poti. Z nikomur se ne želim primerjati, nikomur se ne želim prilagajati, vse bolj vem kdo sem in kaj je moja vizija. Na poti do sem je bilo ogromno raziskovanja, samoizpraševanja, trdega dela in tudi trenutkov, ki niso bili najbolj rožnati, odvreči je bilo treba cel kup prepričanj, kako naj bi kot oblikovalka delovala in kakšne cilje naj bi imela, ki pa nikakor niso bili moji in ki me ne bi naredili srečne. Vsekakor ostajam zvesta minimalizmu, v tem trenutku se vse bolj obračam v ekološke vode, kar me neizmerno navdušuje.

Kateri kos iz svoje kolekcije boš nosila to poletje?

Prepričana sem, da ne bom nosila samo enega, bo pa med njimi zagotovo dolga srajčna obleka, ki jo lahko nosimo na več različnih načinov. Dolgi trakovi, ki so všiti v pasnem delu omogočajo različne načine prevezovanja, lahko jo zavežemo tako, da poudarimo pas ali nosimo popolnoma spuščeno silhueto, lahko pa je tudi razpeta, kot zgornja plast oblačila.

Avtorica: Daša Mavrič
Foto: Karim Shalaby (kolekcija Inanna), Anže Frantar (fotografija Janje Videc)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)