10 stilskih lekcij, ki se jih naučiš le v Parizu

Skoraj 53% od 2,2 milijona prebivalcev Pariza je žensk. In prav Parižanke so po vsem svetu znane kot boginje modnega sloga, brezčasne modne gurujke, ki najbolj vedo, kaj so modne zapovedi in prepovedi, ne da bi jih to sploh zanimalo.

26.4.2018 ob 6:15

micna.jpg

Parižanke prisegajo na udobje, eleganco in preprostost, zato ni čudno, da so vedno videti odlično, hkrati pa dajejo vtis, da se za svoj super videz SPLOH niso trudile. Takšne so se že zbudile! To je 10 stilskih lekcij, ki se jih naučite le, če nekaj časa živite v Parizu, preučujete njihove gibe in srkate navdih. Na srečo se vam tokrat ni treba seliti predaleč, zgolj na Mičnino stran. To je 10 stilskih lekcij, kot bi jih zapisale Parižanke.

1. Nevtralne barvne palete!

Preprostost, na katero prisegajo, se začne že pri barvah. Črna, siva, bež, vojaško modra in včasih bela. To sicer ne pomeni, da sem in tja ne posežejo po kakšnem barvno močnem kosu, a prave Parižanke vedo, da namerno umeščanje vpadljivih kosov, lahko hitro da občutek, da se preveč trudite izstopati. Za Parižanke je to preveč amatersko. Posebne in izstopajoče so raje z zanimivimi detajli, oblikami, teksturami. Printi in rožice, razen na majici ali v zelo subtilnih tonih, za prave Parižanke odpadejo.

2. Ostanite na tleh

Nizki čevlji so v Parizu vaši najboljši prijatelji. Parižanke z vsakim stajlingom lahko skombinirajo šik škornje, nizke gležnjarje, oxfordke in superge in niti na misel jim ne pride, da bi se po tlakovanih uličicah Montmartra opotekale v vrtoglavih petkah. Obisk tedna mode ali klubske zabave je izjema, sicer pa velja, da petke ostanejo v trgovini. Razen, če so nizke in nosljive.

mmicna.jpg

3. Manj je več – predvsem gole kože

Kaj v Parizu pomeni seksi, je precej drugače kot kjerkoli drugje. Parižanke ne marajo kazati preveč gole kože, zato zanje mini krilca, oprijete oblekice in globoooki dekolteji ne pridejo v poštev. Izogibajo se vsemu, kar bi lahko izpadlo opolzko in neokusno. Pariški slog je izražanje samozavesti in senzualnosti skozi intelekt in dejanja, nikakor ne z golimi nogami in prsmi. 

4. Razlik med dnevnim in nočnim ni

Parižanke ne marajo zapravljati časa s triurnim urejanjem pred večernim izhodom. Prepričane so, da mora biti vsak izbran stajling dovolj dober, da ga lahko samozavestno nosite v službi, na tržnici, na večerji s prijatelji ali na zmenku.

5. Androgenost je čudovita

Moški oddelek v trgovini z oblačili je tisto, kamor ne zaviješ po nogavice za fanta, ampak po hlače in majico zase! Pravzaprav tam lahko najdeš tudi blazerje in torbe! Seveda pa ne gre brez klasične bele majice, ki je z moškega oddelka vedno cenejša, a je ne boste videli na vsaki drugi gospodični. 

6. Investicija v klasiko

Nekateri kosi si pač zaslužijo svojo ceno. Na primer dobri čevlji, kamelji plašč ali črn trenčkot, kakovostna sončna očala, velika torba in udobne hlače. 

7. Sončna očala niso samo za na sonce

Če sončna očala nosite zgolj poleti in na sončen dan, delate napako. Parižank ni sram v trgovino sredi zime s sončnimi očali. Močne luči jih pač motijo. In če se njihov pogled sreča z zoprno znanko, ta tega skozi očala ne vidi.

micnaa.jpg

8. Zmerno z ličili in NE umetnim dodatkom

Naraven videz je za Parižanke ključen! Parižanke razvajajo svojo kožo, zato ne varčujejo pri dobrih vlažilnih kremah, ki poskrbijo za zdav in sijoč ten kože. Sicer pa prisegajo na rdečo šminko in zadimljene oči, a NIKOLI ne nosijo obojega hkrati. Če so oči močne, pozabijo šminko in obratno. Prave Parižanke tudi NIKOLI ne bodo nadele umetnih trepalnic, akrilnih nohtov in česarkoli z bleščicami.

9. Lasje, kot da so vas vrgli iz postelje

Zadnji ženski stilski namig, ki bi vam ga zaupala Parižanka: tudi če ste za pričesko porabile pol ure, mora biti hkrati videti, kot da vam je vzela 5 minut. "Takšna sem se zbudila" način torej. Peroksidno blond in živo roza niso barve, ki bi jih pogosto videle v laseh Parižank – prisegajo na naravne barve, če že obiščejo frizerja zaradi barvanja, pa je njihov zaveznik balayage. Malce razmršeni lasje, pol speti in nikoli gladko zlepljeni s produkti za lase, torej. 

10. Za moške: urejen, negovan

Če stilski nasvetni prispevek Parižank sklenemo še z namigom za moške, naj povemo, da se načeloma držijo enakim zgornjim pravilom za ženske. S to razliko, da morajo biti bolj striktno urejeni. Če so Parižanke lahko videti, kot da so pravkar ušle iz postelje, so moški bolj urejeni – kot da so v službo ali bar prišli direktno od brivca. Ne glede na to, kakšno brado nosijo, mora biti ta urejena in negovana. Pa tudi kanček omamnega parfuma ne škodi. Subtilen in ne preveč vpadljiv, a hkrati zaznaven. Tak, ki očara.

 

Avtor: F. M.

Foto: Unsplash oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)