Melita, na pomoč: Zmenek v dnevni sobi

Vsaj enkrat na teden jo povabi v dnevno sobo na zmenek, ko otroci že spijo. Pomenkujeta se brez šuma televizije ali računalnika, se ljubčkata in končata v spalnici.

26.12.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Melita Kuhar Piše:

Melita Kuhar

Strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in podporo najstnikom. info@svetovalnica.si

Melita, na pomoč: Zmenek v dnevni sobi

Se vam zdi naslov zabaven? Je zelo resničen v tehle 'zaprtih' časih. Partnerski odnosi so zdaj, ko pari veliko, veliko več časa preživijo skupaj kot sicer, tako rekoč prisilno, ker številni delajo od doma in morajo sobivati drug z drugim, na velikem udaru.

Ko smo bili še neogroženi, je veliko parov živelo drug mimo drugega, se pravi, da sta fizično živela skupaj, skrbela za otroke, plačevala stroške, logistične izzive v smislu, kdaj bo kdo kam peljal katerega otroka na različne obšolske dejavnosti, sta si delila, a nista ravno negovala svojega partnerskega odnosa. Pri tem lahko poudarim še dejstvo, da je veliko tovrstnih parov sobivalo bolj kot sostanovalca, brez želje po spolnosti in igranju med rjuhami.

Praviloma sta uporabljala izgovore, da to pač res ni več pomembno, se bojita, da ju bodo zalotili otroci, sta utrujena ali še kup izjav, ki nakazujejo, da jima preprosto ni bilo več mar drug za drugega. Dejstvo je, da je potreba po spolnosti ena od fiziološko primarnih potreb, hkrati pa člen povezovanja med dvema različnima posameznikoma. No, veliko več o tem si lahko preberete v moji tretji knjigi z naslovom Iskreno o intimnosti, ki jo lahko naročite pri Založbi Primus.

Naj se vrnem k današnji temi, torej kako negovati partnersko strast in kako naj si partnerja spet izkažeta pozornost? Brez vložka energije, ideje in želje seveda ne bo nič. Saj poznate tisto preprosto življenjsko formulo: 0 + 0 = 0?

Ker partnerja zdaj ne moreta več 'pobegniti' drug pred drugim, saj sta kar naprej fizično navzoča v skupnem stanovanju, svetujem, da se iskreno pomenita, ali želita svoj odnos kljub številnim obveznostim čez dan na novo ljubeče zgraditi in si izkazovati pozornost in željo, da sta si pomembna. Če soglašata, da bi si rada vzela tudi nekaj časa zgolj zanju kot moškega in žensko, potem ni zelo komplicirano narediti nekaj malenkosti, ki popestrijo zvezo.

 

Par ima tri otroke, dva v prvi triadi osnovne šole in eno vrtčevsko cicibanko. Oba delata od doma, vsi trije otroci so doma. Ko mi opisujeta svoj vsakdan, se malo vsi skupaj smejimo prigodam, kako tamala kuka očetu čez ramo, ko ima pomembno spletno konferenco s sodelavci, in temno gledata, ko razlagata, kako naporno je takšno sobivanje. Delati osredotočeno osem ur, vmes kuhati, animirati enega otroka, pomagati drugima dvema pri šolskem delu, peljati psa na sprehod – pa je večer že tukaj. Izzivov imata celo morje, a k sreči še nekaj pristne ljubezni. Pa izjavi gospa, da želi od moža zmenek v dnevni sobi. Da po celem dnevu norenja želi, da on ugasne vse svoje računalnike, odloži oba telefona in ji priredi v dnevni sobi 'dejt', ko bi ji natočil kozarček vinčka, ki ga ima rada, narezal nekaj kosov salamice, kruha in sirčka ter odprl vrečko smokijev in se ji seveda pridružil. Gospod pove, da je sprva debelo gledal, kaj bi njegova rada in zakaj, če sta oba zvečer že popolnoma zmrcvarjena od dneva, pa mu je le kapnilo, da je ženina želja majhen klic na pomoč za njun odnos.

Po novem jo preseneti vsaj enkrat na teden in jo povabi v dnevno sobo na zmenek, ko otroci že spijo. Pomalicata, kar je pripravil, se pomenkujeta brez šuma televizije ali računalnika, se ljubčkata in končata v spalnici. Odkrila sta nove čare seksa in kljub dnevni obremenjenosti ju prav ljubljenje napolni z energijo in jima da zagon za prihodnji dan. Lahko tudi vidva poskusita in preizkusita tale mali namig za polnejši in bolj pripaden odnos, ki vaju bo povezal, in bosta z več vneme premagovala vsakodnevne izzive, ker se bosta spet čutila, da nista sama in samska v odnosu, temveč sta povezana v svoji partnerski dvojini.

Preberite še: Kdaj sta si nazadnje dala francoza?

Morda vas zanima tudi: Vesna Godina: Partnerstvo je bivanje v nelagodju na dolgi rok


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)