Melita, na pomoč! Sodelovanje in sočutje

Ravno to, da si izkazujemo ljubezen, pozornost, naklonjenost, radost ob pogovoru, ljubečo skrb, nas loči od psihopatologije in egoizma, ki se vedno bolj zažirata v naše odnose.

7.11.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages

Slika avtorja - Melita Kuhar Piše:

Melita Kuhar

Strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in podporo najstnikom. info@svetovalnica.si

Melita, na pomoč! Sodelovanje in sočutje

Obe besedi se začenjata na črko s. Kaj vam pove beseda sodelovanje? In kaj sočutje? Namenoma ju združujem, ker vidim, da se v tem na glavo obrnjenem trenutku oba pomena drobita na fragmente, ki se bodo kdaj pozneje le stežka sestavili nazaj.

Pozivam k sodelovanju in predvsem sočutju! Sodelovanje, kot ga sama vidim in dojemam, pomeni, da posamezniki med seboj komuniciramo, se spoštujemo, se vidimo, poskušamo razumeti sporočila iz naše družabne mreže in se povežemo v svoje mreže, ki nam bodo dajale socialno zaščito pred izolacijo in osamitvijo. Kar se namreč dogaja in v kar smo potisnjeni, bo vodilo v to, da se bomo močno bali in bomo popolnoma prestrašeni. Veliko se vas že boji lastne sence, kaj šele soljudi. Vsakdo, ki ga srečate, je tako rekoč morebitni morilec vaših sanj, vašega trenutka in diha. Psihoza, ki se je zavlekla v mnoge izmed vas, je iz vas naredila zelo oprezne in nezaupljive in seveda izolirane posameznike.

Če se ogradimo zgolj med svoje štiri stene, ne bomo mogli zadovoljevati lastnih socialnih potreb, četudi imamo na razpolago na tone hrane in pijače.

No, treba je biti previden, da, a vseeno ohranjati zdravo pamet in nekako pri sebi narediti strateški načrt, kako biti primerno previdni in hkrati tudi negovati družabne stike. Moramo vedeti, da smo ljudje krdelna bitja in da lahko čustveno in osebnostno preživimo zgolj znotraj svoje skupnosti. Če jo razgradimo in se ogradimo zgolj med svoje štiri stene, ne bomo mogli zadovoljevati lastnih socialnih potreb, četudi imamo na razpolago na tone hrane in pijače. Ker boste tonili vedno nižje v zavedanju, da se našega izdiha bojite, vas bo deprivacija nasmeha, pogleda, pozornosti, objema, dotika, naklonjenosti potiskala vedno globlje v temačnost zavedanja, da ste sami na tem svetu, kar je v popolnem nasprotju z našim človeškim bistvom, to je biti član skupnosti. Posledice bodo težke in čustveno izredno obremenilne za vašo osebnostno identiteto.

Zato je res izjemnega pomena, da vzdržujete stike, se pokličete, pogovarjate z vam dragimi osebami, klepetate in ste pozorni do sočloveka, le-ta pa naj bo pozoren do vas. To je pravzaprav sodelovanje, kot ga vidim sama. Pri tem se seveda vpleta tudi sočutje, ki je ena izmed najpomembnejših vrlin in lastnosti čustveno zdravih ljudi. Ne smemo pustiti, da naša topla čustva in skrb za drugega erodirajo in izginejo!

Ravno to, da si izkazujemo ljubezen, pozornost, naklonjenost, radost ob pogovoru, izkazovanje ljubeče skrbi nas namreč loči od psihopatologije in egoizma, ki se vedno bolj zažirata v naše odnose in se bohotita ravno ob odsotnosti omenjenega. Ostanite Človek, posameznik, ki mu je seveda mar za lastno zdravje, tako fizično kot tudi psihično, čustveno in mentalno, in ki je ozaveščen, da drugi potrebujejo našo toplino pogleda in mi njihovo. No, pa smo spet pri sodelovanju in sočutju, ki se povežeta.

Če bomo krepili egoizem in ovajali drug drugega, bomo tonili v močvirje krivde, obtožb in samopomilovanja, iz katerega tolmunov se je pozneje težko dvigniti in se opravičiti, predvsem sebi za lastno ignoranco. Ostajati v vlogi žrtve in nemočnega otročka je nezdravo, nekompetentno za odraslo osebo in nezrelo. Zatorej delujmo tako, da se naučimo sodelovati, vtkimo nekaj humorja v svoj vsakdanjik, bodimo optimistični, četudi realni, in čas trajanja negotovosti namenimo delu na sebi in osebni rasti ter zdravim medsebojnim odnosom. Obrestovalo se bo, zagotavljam.

Preberite še: Zapis Metke Albreht, ki da misliti: Opažam, da nasmejanost marsikoga spravlja v slabo voljo

Morda vas zanima tudi: Trije preprosti načini, s katerimi boste v jeseni okrepili odpornost


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)