Melita, na pomoč: Kako ponovno zaupati partnerju

Preden zarežemo kardinalno rano v odnos, premislimo in se povprašajmo, ali smo zmožni prevzeti posledice svoje odločitve.

16.7.2020 ob 5:50 | Foto: GettyImages | Avtor: Marcos Calvo/GettyImages

Slika avtorja - Melita Kuhar Piše:

Melita Kuhar

Strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in podporo najstnikom. info@svetovalnica.si

Melita, na pomoč: Kako ponovno zaupati partnerju

Pogosto me vprašajo, kako ponovno pridobiti zaupanje v partnerja, ko se je razdrobilo na koščke. Hm, čarobne paličice nimam, zato iskreno odgovorim, da je proces ustvarjanja zaupanja dolgotrajen proces, ki zahteva veliko strpnosti in volje ponovno vzpostaviti odnos, ki temelji na zaupanju.

Verjetno se boste strinjali z menoj, da je eden od temeljev zdravega partnerskega odnosa tudi medsebojno zaupanje partnerjev. Sama visoko na lestvici dejavnikov kvalitetnega odnosa postavljam poleg zaupanja tudi spoštovanje različnosti osebnosti obeh, sodelovanje, iskreno komunikacijo, iskanje ustreznih rešitev in sklepanje zdravih kompromisov.

Kdaj se po navadi izgubi zaupanje? No, pri moških je po mojem mnenju zelo privlačno, da vedno naredijo, kar rečejo. Veliko jih namreč zgolj govori, obljublja in potem od teh premnogih besed ni nič. Ženske smo po navadi tako narejene, da verjamemo in pričakujemo, da če je rekel, da bo nekaj naredil ali izvedel, nabavil, da to tudi res stori. Ker tega ni, so zgolj njegove prazne obljube, potem sčasoma ne zaupamo več v to, da so njegove obljube resne in pijejo vodo. Kako se torej zanesti na moškega, če od njega ni realizacije lastnih besed? Poznate ta bedni občutek, drage dame? In kako smo navdušene nad moškim, ki ne govori ravno veliko, a kar reče, to izvede in brez pompa naredi. No, takega več ne izpustimo iz rok.

Ženske smo tudi svojega denarja vredne. Pogosto pričakujemo od dragega, da mora kar vedeti, kaj si me želimo ali potrebujemo, pa tega ne izustimo. Ker tega seveda niso zmožni, saj nam ne berejo misli, smo nasikane in tečne, s tem pa seveda prispevamo k temu, da on začenja izgubljati zaupanje. Pri tem pogosto prikimamo nečemu, mislimo si svoje, naredimo pa spet čisto nekaj mimo dogovora. Naš moški je zmeden in nam ne more zaupati, da se bomo držale domenjenega.

Da, oba sta v močnem primežu izziva, ali bosta tako močna in res po novem zvesta ideji o nadaljnjem skupnem odnosu, ki bo temeljil na iskrenosti.

Najbolj težka in boleča je prevara, ki res do temeljev poruši zaupanje. Z nezvestobo se podre tisti osnovni temelj odnosa, ki temelji ravno na tem, da sta si zvesta in si delita življenje. Po prevari me prevarani partnerji pogosto vprašajo tisto z začetka današnjega razmišljanja – kako sedaj zgraditi zaupanje. Vse namreč gledajo skozi prizmo nezaupanja, vsak stavek obračajo v svoji glavi, ali je resničen. No, govorim o parih, ki želijo kljub nezvestobi ostati skupaj in na novo postaviti bolj zdrav odnos. Opažam, da bo prevarani partner izjemno sumničav glede vsake odločitve in poteze drugega. Vse bo hotel vedeti, preverjati in nikoli ne bo dovolj resnice. To je res zelo naporno za oba. Pri tem se je treba zavedati, da bo tudi tisti, ki je storil prevaro, pod močnim pritiskom tega drobnogleda in si ne sme privoščiti nobenega spodrsljaja ali neiskrenosti.

Da, oba sta v močnem primežu izziva, ali bosta tako močna in res po novem zvesta ideji o nadaljnjem skupnem odnosu, ki bo temeljil na iskrenosti. Ocenjujem, da potrebuje par po prevari približno pol leta do eno leto dela na odnosu, pošteni komunikaciji in realizaciji dogovorov, da se sčasoma ponovno začne graditi zaupanje, ki nato vodi k še bolj ljubečemu odnosu.

Seveda mnogi pari tega ne zmorejo, breme je pretežko in se razidejo. Pri vsem tem bom spet poudarila prevzemanje odgovornosti za lastne odločitve. Preden zarežemo kardinalno rano v odnos, premislimo in se povprašajmo, ali smo zmožni prevzeti posledice svoje odločitve.

Preberite še: Obstaja šest vrst prevare (preverite, ali morda varate tudi sami)

Morda vas zanima tudi: Seks je v odnosu češnja na vrhu torte


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)