Melita, na pomoč! Nezvesta

Kaj se zgodi v zakonu, da pride do nezvestobe?

1.7.2020 ob 7:24 | Foto: GettyImages

Slika avtorja - Melita Kuhar Piše:

Melita Kuhar

Strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in podporo najstnikom. info@svetovalnica.si

Melita, na pomoč! Nezvesta

Berem in iščem raziskave, ki so relevantne za moje področje dela, torej partnerske odnose. Naletela sem na zanimivo francosko raziskavo, v kateri so ugotavljali, koliko poročenih žensk je bilo kdaj nezvestih. Presenetil me je podatek, da jih je kar 74 odstotkov priznalo, da so kdaj prevarale može.


Verjetno je podobno tudi pri nas, a nihče ni tega resno statistično obdelal, ne da bi vsaj jaz vedela. Za obratno situacijo nisem zasledila podatka, se pravi koliko poročenih moških je bilo nezvestih. Verjetno se vam ta delež nezvestih gospa zdi visok, kajne? Sama bolj razmišljam v smeri, kaj se zgodi v zakonu, da pride do nezvestobe, sploh glede na pogosto izpričano dejstvo, da mi mnoge dame povedo, da se niso sposobne ljubiti, če do tega moškega ne čutijo določene stopnje ljubezni oziroma zaljubljenosti.


Pride par, poročena približno deset let, en predšolski otrok, in ona prizna, da je moža pred dvema letoma prevarala s sodelavcem. Njemu se je podrl svet. Pravzaprav je njeno nezvestobo ugotovil, ko je na njenem telefonu iskal neko telefonsko številko, pa se mu je odprlo dopisovanje žene s tem sodelavcem, v katerem so bile napisane eksplicitne vsebine o njunem razmerju. Doma so v manjšem kraju, vsi vse vedo o vsakem, pa je mislil, da bo naravnost znorel. Pil je nekaj dni zapored, preden ji je le povedal, da je prebral o njeni nezvestobi.

Afera je trajala slabo leto, skrivala sta svojo zaljubljenost pred vsemi in kdo ve koliko časa bi še trajala, če je ne bi odkril mož.


Kaj zdaj? Ona je takoj prekinila intimni odnos s sodelavcem, absolutno je hotela obdržati zakon, mož pa ravno tako, ker jo ima zelo rad in si ne predstavlja življenja brez nje. A kaj ko je njena nezvestoba globoko zarezala v njegovo zaupanje in se ne more pobrati. Pogovarjali smo se o vzroku, da je ona sploh opazila dvorjenje sodelavca, ki je sicer tudi poročen in ima družino. Sodelavec je bil neverjetno vztrajen, zavračala ga je kar nekaj časa, ko pa ji je priznal, da je vanjo zaljubljen, odkar je začel delati v tem podjetju, je popustila in se tudi sama zaljubila. Afera je trajala slabo leto, skrivala sta svojo zaljubljenost pred vsemi in kdo ve koliko časa bi še trajala, če je ne bi odkril mož.

Kar 74 odstotkov poročenih žensk je priznalo, da so kdaj prevarale može. Sama bolj razmišljam v smeri, kaj se zgodi v zakonu, da pride do nezvestobe.


Ona je bila tudi šokirana. Polna krivde, da je ogrozila obstoj svoje družine, ki ji po njenih besedah ogromno pomeni. Da ne ve, kaj ji je bilo, da je podlegla šarmu sodelavca. Da ji je šel mož pogosto na živce, ker je bil vedno tečen in osoren, ko je prišel domov z daljših poslovnih potovanj, redko je našel lepo ali prijazno besedo zanjo. Vedno je našel nekaj, za kar jo je kritiziral, in je sploh ni slišal, ko ga je prosila, naj se vendarle bolj prijazno pogovarja z njo.


Gospod se zdaj zaveda, da ni bil ravno zgleden in ljubeč, pozoren in prijazen mož. Prevzel je svoj delež odgovornosti za to, da se žena v zakonu ni več čutila lepe, seksi, dobre mame in da je bila deležna nenehnih kritik. Seveda ostaja dejstvo, da gospe nihče ni silil v prevaro in da se je zgolj sama odločila, da prevara moža. To pomeni, da mora tudi sama nositi ta del odgovornosti, da se ni poprej resno pogovorila z možem in mu povedala, da ni srečna v zakonu, ki je poln kritik. Je tudi res, da je gospa bolj mirne sorte, da se ne zna zoperstaviti in je zgolj tiho. Težko se izraža in ne pove svojih misli ali čustvenih stanj, temveč vedno pričakuje, da bo druga oseba razumela, da ji kaj ni pogodu.


Po pol leta resnega dela na odnosu, ko se je tudi gospa začela izražati in se je gospod naučil spoštovati njeno mnenje, želje in česa ne mara, ter ob njenem nenehnem dokazovanju, da ljubi njega in da obžaluje prevaro, jima je uspelo na novo zgraditi zakon oziroma odnos. Odločila se je tudi, da zamenja službo, saj ji sodelavec nikakor ni dal miru in jo je še kar naprej zalezoval. Možu je odleglo, zelo počasi gradi zaupanje nazaj, se veliko več pogovarjata in veliko ljubita. Za zdaj se počutita varno v svojem revitaliziranem odnosu in ljubezni.

Preberite še: Melita, na pomoč! Visokosenzitivni otroci

Morda vas zanima tudi: Petletniki: Tako čudoviti in hkrati tako naporni

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)