Zato se vam lasje hitro zmastijo

Mastni lasje nas lahko vedno znova spravljajo v obup, a za to, da se hitro zmastijo, smo si največkrat krivi sami.

2.4.2019 ob 4:08

lasje_ogledalo_krtaca_zenska_micna.jpg

Prvi dan po pranju so vaši lasje lepi, mehki in sijoči. A že naslednji znova mastni. Seveda vas to spravlja v obup in ne veste več, kako jih negovati, da bi vsaj malo dlje ohranili lepo pričesko.

Začnite pri vzrokih, ki najpogosteje povzročajo mastne lase. Ko jih boste odpravili, boste odpravili tudi posledice. Kje je najpogosteje vir težave, razkriva Cosmopolitan.

Pogosto se dotikate las

Tako kot se ni dobro kar naprej dotikati obraza, tudi v lase roke ne bi smele pogosto zahajati. Če se jih dotikate iz navade, dolgočasja ali ker vam vedno padajo na oči, s tem čimprej prenehajte.

Na površini rok so namreč prisotne maščobe in umazanija, ki se ob stalnih dotikih prenese na lase. Posledice so seveda več kot opazne.


Prepogosto umivate lase

Res je, umivate jih zato, ker so mastni. Vsak drugi ali celo vsak dan. A s tem delate več škode kot koristi. Kajti prepogosta uporaba šampona škoduje lasišču, ki se zaradi v njem prisotnih snovi pretirano izsuši, zato proizvaja več naravne maščobe, ta pa se prenese na lase. Ujamete v začarani krog, iz katerega skoraj ni mogoče pobegniti.

Počasi zmanjšujte količino pranj in las ne umivajte več kot dvakrat, trikrat na teden. Sprva bo težko, a na dolgi rok boste hvaležni.


Pretiravate z regeneratorjem

Ta je priporočljiv, saj nahrani lase, a previdno s količino.

Če so vaši lasje mastni, ga nanesite samo na konice in ne po celi dolžini, saj regeneratorji spodbujajo izločanje maščob na lasišču ter posledično vodijo v hitro mastenje las.


Pretiravate s krtačenjem

S tem, ko lase krtačite ob vsaki priložnosti, spodbujate izločanje maščobe na lasišču. Lase so sprva res mehki in negovani, a kmalu postanejo mastni.

Prav je, da skrbite zanje, a krtačenje več kot dvakrat, trikrat na dan na dolgi rok pričeski ne koristi.


Vaša krtača je umazana

Na njej se najbrž nahaja ogromno odmrlih celic, maščob in druge umazanije. Priznajte, veliko bolj je umazana, kot bi si mislili. Kajti najbrž je preteklo že veliko vode od tedaj, ko ste jo nazadnje temeljito oprali.

Čeprav bi jo morali redno, vsaj enkrat na teden. Kajti sicer se nesnaga z nje prenese na lase.


Na vaši krtači je veliko las

Tistih, ki se med česanjem ujamejo v njene ščetine, vi pa jih pustite kar tam. Umazanija z njih ob vsakem česanju pride na ravno oprane lase in ti se hitro zmastijo.


Uporabljate napačne izdelke

Morda vaš šampon, regenerator in drugi pripomočki, ki jih uporabljate za nego, ne odgovarjajo vašemu tipu las.

Če se hitro zmastijo, uporabljajte lažje formule brez silikonov ter se izogibajte tistim, ki zagotavljajo sijaj in dodatno vlago. Ti so priporočljivi za nego suhih las.


Lasem in lasišču ne privoščite oddiha

Ob redni uporabi takšnih in drugačnih negovalnih preparatov ostanki teh na lasišču tvorijo sloj, zaradi katerega to proizvaja več maščobe, s katero se trudi ohraniti naravno ravnovesje.

Zlasti, če prisegate na suhe šampone, lasem in lasišču občasno privoščite malo oddiha, jih vsaj nekaj časa negujte z običajnim šamponom ter dva do štirikrat na mesec lasišču privoščite piling. Kajti zdrava koža na njem je prvi pogoj za lepe in prav takšne lase.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Horoskop: Hrepeniš po trdni zvezi? 3 znaki ki so pisani na kožo tvojemu znamenju ali pa Ste ves čas lačni? To so (najbolj verjetni) razlogi za to.

Priporočamo tudi: Mariah Dolenc, Američanka v Sloveniji: "Vedno se mi je zdelo smešno, kako vas skrbi, da bi gostje domov odšli lačni"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)