4 osnovna pravila za nego las, ki bi jih morali upoštevati vsi

Ne glede na to, kakšna je kvaliteta vaših las in kakšna je oblika vaše pričeske, obstajajo osnovna pravila nega, ki veljajo za vse.

19.2.2019 ob 4:52

zenska_jakna_usnje_lasje_micna.jpg

Dejstvo je, da vsaka kvaliteta las zahteva posebno nego. Šamponi, ki so primerni za mastne, niso dobri za suhe lase, bujni kodri potrebujejo drugačno pozornost, kot ravni lasje, kratke pričeske se ureja drugače, kot dolge.

A ne glede na to, kakšna je dolžina, kvaliteta in tekstura vaših las, obstajajo osnovna pravila nege, ki bi jih, po pisanju portala Marie Claire, morali upoštevati vsi.

Prvo pravilo: umivajte lase

Takole je povedala frizerska mojstrica Kate O’Connor: "Veliko mojih strank v strahu, da bo prepogosto umivanje poškodovalo njihove lase in jih pretirano izsušilo, šampone uporablja preredko in si pomaga s suhimi šamponi. A to je zgolj mit, ki ne drži. Res je, da je vsakodnevno umivanje las odveč in do njih neprijazno, a dva do trikrat tedensko bi jih morali prati s primernim šamponom."

Z njo se strinja frizerski mojster Tommy Buckett, ki dodaja, da je pri tem ključen pravilen način:

"Ne pretiravajte s šamponom, med umivanjem las z blazinicami prstov dobro zmasirajte lasišče ter tako v njem spodbudite pretok krvi in kar je najpomembnejše: lase temeljito splaknite in z njih odstranite odvečna olja, drugo umazanijo ter ostanke šampona in regeneratorja, ki ga toplo priporočam za vse vrste las."


Drugo pravilo: uporabljajte glavnik s širokimi zobmi

Pravilno česanje je še en ključen korak do lepih in zdravh las. Pri tem je pomembno izbrati pravo orodje.

Ne glede na to, ali so vaši lasje ravni ali skodrani, dolgi ali kratki, najboljši so glavniki s širokimi zobmi. Lase vedno začnite česati pri konicah in nadaljujte proti lasišču ter bodite nežni.

Zlasti bodite previdni pri česanju mokrih las, saj so ti občutljivejši in bolj lomljivi ter jih glavniki s širokimi zobmi nedvomno poškodujejo v manjši meri kot tisti, z ozkimi ter gostimi.


Tretje pravilo: bodite pozorni na prehrano

Pomanjkanje hranljivih snovi v prehrani se odraža tudi na kvaliteti las. V prid lepim in bujnim bodite pozorni na to, kaj se nahaja na vašem jedilniku: uživajte z zdravimi maščobami bogata živila, ključen za lepe lase je vitamin E, prav tako k njihovi lepoti doprinesejo vitamini, minerali iz sadja in zelenjave ter beljakovine iz rastlinskih ali živalskih virov.


Četrto pravilo: omislite si svilen vzglavnik

Bombaž do las ni prijazen, saj se ti ob stiku s tkanino pretirano izsušijo in se hitreje začnejo lomiti. Najboljši material za vzglavnike je svila.

Kadar ti počivajo na njej, prihaja do manjšega trenja, lasje se zato v manjši meri lomijo, prav tako jim svila pomaga zadrževati vlago, kar se v končni fazi odraža kot lepša pričeska.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Zmagovalca Eme 2019 na Evrovizijo v Tel Aviv s kolesom? ali pa 20 dokazov, da si zaslužiš boljši seks (in drugega partnerja)

Priporočamo tudi: Kako mi je gledanje ljudi v oči spremenilo življenje (piše: Manca Čampa Pavlin)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)