Zakaj si pred pedikuro ni pametno briti nog

Ne glede na to, kaj bi si ob pogledu nanje mislila pedikerka.

19.4.2018 ob 8:15

pedicure_ThinkstockPhotos-475898998.jpg

Britje nog, preden se podate na pedikuro, se zdi povsem smiselno in logično dejanje. S tem se je namreč mogoče izogniti zadregi, v kateri bi bili tedaj, ko bi se nekomu, ki ga komaj ali pa sploh ne poznate, odprl pogled na vaše poraščene noge.

A kar se na prvi pogled zdi higienično in tudi vljudno dejanje, lahko povzroči na moč neprijetne posledice, za In Style opozarja dermatologinja ter članica Ameriške dermatološke akademije, Lauren Ploch.

Zakaj ne?

"Med britjem nog se na koži pojavijo drobne poškodbe v obliki ranic, te povečujejo tveganje za okužbe, do katerih lahko pride med pedikuro," pojasnjuje dermatologinja in dodaja: "Če so bakterije, glivice in virusi prisotni na nepravilno očiščenih pripomočkih za to nego, ti zlahka zaidejo globlje v telo, s tem se znatno poveča tveganje za infekcije." 

Kot je še povedala Plochova, boste po najslabšem možnem scenariju končali z bakterijsko okužbo, ki jo povzroča bakterija stafilokok aureus. V kolikor ta ni pravilno zdravljena z antibiotiki, lahko mikrobi zaidejo globoko v kožo in tudi v krvni obtok.

Raje potem

Res je, da so okužbe, do katerih pride, praviloma blažje oblike, vendar po besedah dermatologinje, nikoli ni mogoče z gotovostjo trditi, kako čista je oprema v salonih: "Na prvi pogled je res vse brezhibno, a so na površinah lahko prisotne glive, bakterije in virusi, ki so prostim očem nevidni," opozarja.

Za svojo varnost skupaj s kolegi iz omenjene akademije priporoča, da z britjem nog preprosto počakate, dokler se s pedikure ne vrnete. Prav tako obisk spa salonov ni priporočljiv, če imate na spodnjem delu nog praske, vreznine ali druge kožne poškodbe.

V tem primeru s pedikuro počakajte, da se koža povsem zaceli ali za svoja stopala in nohte na njih poskrbite doma. 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)