Kako sladkor vpliva na mozolje in staranje kože

Uživanje sladkorja z več vidikov negativno vpliva na kožo.

26.4.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako sladkor vpliva na mozolje in staranje kože

Večina obožuje sladkor, a večina se prav tako dobro zaveda, da ta, zlasti v pretiranih količinah, škoduje zdravju, postavi in da, tudi lepoti. Kajti čeprav je negativen učinek sladkorja na kožo nekoliko manj znan, je dejstvo, da do nje ni prijazen.

Kako sladkor dejansko vpliva na kožo?

"Sladkor v telesu povzroča vnetja," je za Insider povedala klinična dermatologinja Saya Obayan in dodala: "Kadar jemo sladkor ali z njim obogatene jedi, pride v prebavila, od tam hitro v kri in vodi v vnetne procese po celem telesu, tudi v koži. Enako velja za druga živila z visokim glikemičnim indeksom, torej tista, ki povzročijo hiter porast in nato padec krvnega sladkorja."

Z njo se strinja dermatologinja Donna Hart, ki navaja, da je za vnetne procese v največji meri odgovoren hiter porast inzulina v organizmu, do katerega pride pod vplivom zaužitega sladkorja. Prav telesna vnetja pa so en ključnih vzrokov za akne.

"Pretiravanje s sladkorjem iz enakega razloga poslabša tudi druge kožne težave, kot so ekcem, luskavica in rozaceja," navaja dermatologinja in profesorica na medicinski šoli Mount Sinai Debra Jaliman, ki zato tistim s tovrstnimi tegobami odsvetuje uživanje sladkorja oziroma omejevanje tega.

 

Kriv tudi za staranje kože

A tudi vsem, katerih polt je sicer zdrava priporoča, naj se sladkorju izogibajo ali ga vsaj omejijo. Kajti pretiravanje z njim pospešuje staranje kože, saj izzove proces glikacije, med katerim se poškodujejo kolagenska vlakna, ki skrbijo za lepo, napeto ter posledično mladostno polt. Gre za vezavo molekul sladkorja na molekule kolagena, slednje zato izgubijo na prožnosti ter postanejo toge, polt pa zgubana. Povedano drugače: glikacija pospešuje staranje.

Dobra novica pri vsem tem je, da se ni treba povsem odpovedati sladkim radostim. A bodite pozorni na vire sladkorja.

"Velika razlika je med sladkorji, ki se naravno nahajajo v živilih kot so sadje, med in na drugi strani sladkorju, ki ga jedem dodajamo," navaja Jalimanova. Kajti prva telesu zagotavljajo številne hranljive snovi, ki koristijo polti ter zdravju nasploh. Za lep, zdrav in mladosten videz pa se je priporočljivo predelanem sladkorju izogibati.

Res je, da v majhnih količinah ne bo pomenil katastrofe, pretiravanje z njim pa nedvomno pusti trajne posledice, ki jih ne omili nobena krema z učinkom pomlajevanja.

Preberite še: Ste sladkosnedi? Tako se boste uprli prenajedanju s sladkorjem

Morda vas zanima tudi: Tako vam telo sporoča, da jeste preveč sladkorja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)