Vroče poletje: bi pred soncem res morali zavarovati tudi lase?

Na tržišču je veliko izdelkov, ki so namenjeni zaščiti las pred sončnimi žarki, pa jih je smiselno uporabljati?

30.6.2019 ob 3:54

lepi_dolgi_lasje.jpg

Zadnja leta se na policah trgovin s kozmetičnimi izdelki pojavljajo takšni, ki naj bi pred sončnimi žarki ščitili tudi lase.

Kot obljubljajo napisi na njihovi embalaži, naj bi jih varovali pred izsušitvijo, pred lomljenjem, pred cepljenjem konic in jih tudi pod vročim soncem ohranili svetleče, močne in zdrave. Pa so ti izdelki tudi v resnici učinkoviti in ali jih je sploh smiselno uporabljati?

Nekaj odgovorov na ta in podobna vprašanja so s pomočjo dveh strokovnjakinj za nego las poiskali pri Huffington postu.

Za začetek: glede nečesa sta složni in sicer obe menita, da če pred soncem ščitite kožo, bi morali tudi lase.

Kajti, kot je povedala Laura Dyer, stilistka iz New Yorka, se pod vplivom sončnih žarkov površina las odpre, s tem pa ti hitreje in lažje izgubljajo vlago ter v določenem odstotku tudi lasno barvilo melanin: 

"Posledično postanejo krhki, suhi, hkrati zbledi njihova barva. Pa naj bodo lasje naravni ali pobarvani. In ker je dejstvo, da barvanje las v salonih ni poceni, je pobarvane lase več kot primerno zavarovati s preparati, ki kljub sončnim žarkom zagotavljajo obstojnost izbranega odtenka. Nobenega dvoma ni, da so omenjeni izdelki cenovno ugodnejši kot pogosti obiski salona."

Z njo se strinja stilistka Kirsten Klontz: "Sonce poškoduje v laseh prisotne beljakovine, kar pomeni, da postanejo lomljivi, konice pa se začno cepiti. Zlasti so za to zaslužni žarki UVB spektra."


Vsi izdelki niso enaki

A preden svoje lase zaščitite pred soncem obe stilistki opozarjajo na dejstvo, da vsi temu namenjeni izdelki niso enaki. Obstaja razlika med tistimi s SPF zaščito (sun protection factor) in izdelki z UV filtri.

SPF (zaščitni faktor) je običajno povezan s kremami, ki pred sončnimi žarki varujejo kožo. Vendar se z njim ponašajo tudi nekateri izdelki, ki so namenjeni zaščiti las.

"V resnici je z njimi mogoče zaščititi tako lase kot lasišče, ki je v tem smislu pogosto spregledano in zato neredko žrtev opeklin," je povedala Dyerjeva.

Izdelki za lase z UV zaščito delujejo nekoliko drugače: na površini las ustvarijo sloj, ki varuje površino naglavnega okrasja, nimajo pa učinka na lasišče. Zaradi zaščitnega sloja lase ščitijo pred pretirano izsušitvijo ter lomljenjem in cepljenjem konic, jim zagotavljajo dodatno hidratacijo, pogosto jim je dodan tudi vitamin E, ki dodatno nahrani lase. A kljub vsem tem učinkom ne varujejo lasišča, zato je - v kolikor jih uporabljate - primerno nositi pokrivala.


Je te izdelke smiselno uporabljati?

Če bi vse poletje radi ohranili lase lepe in zdrave, jih je pametno zavarovati pred močnim poletnim soncem, kar je zlasti priporočljivo za vse, ki lase barvajo, saj so v primerjavi z naravnimi, umetni pigmenti dovzetnejši za negativne učinke sončnih žarkov. Nezanemarljiva je tudi zaščita lasišča s primernim zaščitnim faktorjem.

Po mnenju Klontzove bi tako kot kožo tudi lase pred soncem morali varovati vse leto: "Poškodovani lasje se za razliko od kož ne odzivajo z bolečino ali opeklino, kar pa ne pomeni, da so zdravi. Zato bi jih je vse leto, zlasti pa v času, ko je sonce močnejše, morali zaščititi pred njim in tako ohraniti njihovo barvo, teksturo, gostoto in zdravje."


Avtorica:
M. FL.
Foto: Unsplash

Priporočamo tudi: Osem razlogov za mastne lase, ki jih zakrivimo same Ali pa: Štirje naravni načini, kako posvetliti rjave lase

Preberite še: Šest razlogov za vse redkejše lase


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)