Trendi: Kite na sto in en način

Najaktualnejše smernice pri ustvarjanju pričesk.

3.10.2015 ob 9:30

03_trendi-bg1.jpg

Frizerske smernice, ki jih večinoma narekuje modna industrija na tednih mode v Milanu, Londonu in Parizu, po navadi ne zapovedujejo konkretne dolžine las. Letos pa lahko opazimo, da so dodatki v zatonu in da so znova modni kite na sto in en način, kovinska barva in prameni do narastka.


Že slediš Mični na Facebooku?

Revolucija na področju nege

Že dobrih 15 let se na področju nege las dogaja revolucija. Smernica, ki je zasenčila celo barvanje in trajno kodranje, poteka predvsem v smeri ozaveščanja ljudi. Vsakdo, ki se zaveda pomembnosti negovanih las, naj ima doma vsaj štiri osnovne izdelke za nego in oblikovanje.

Dober šampon, ki jih dobro očisti in odstrani predvsem drobne prašne delce, ki so v onesnaženem ozračju povsod okrog nas. Redno umivanje las je zelo pomembno, kajti če so ti mastni, nastaneta na lasišču masten prhljaj in srbečica.

Anne Hathaway je na rdeči preprogi ob predstavitvi filma Nesrečniki navdušila z uporabno kratko pričesko.

Frizerji so že zdavnaj ovrgli mit, da balzam vpliva na lase tako, da jih hitreje zmasti. Po šamponiranju so odprti, zato, ko so čisti, postanejo frleči (leteči), statični in zavozlani ter se hitreje trgajo. Uporaba balzama je zato zelo priporočljiva, saj ta zapre luske na kutikuli in jim povrne lesk.

Pomembna faza pri negi so tudi proizvodi za mokro oblikovanje, ki jih nanesemo na lase še pred sušenjem. Kateri izdelek bomo izbrali, je odvisno od tega, ali želimo bujnejšo pričesko ali bi jih radi samo zgladili.

Po sušenju lahko bujnost ohranimo z lakom za lase ali pa jih umirimo s pripomočki za lesk.

Letošnjo sezono so v modi kovinski odtenki, na primer sivoblond.

Smernice narekujejo zvezdnice

Sezonske frizerske smernice redko narekujejo konkretno dolžino. Glavno vlogo pri modi las imajo predvsem zvezdnice, ki s svojo podobo in vplivom sprožijo željo po posnemanju.

Pred približno petimi leti je evforijo povzročila Victoria Beckham s pažem, ki je bil zadaj krajši kot spredaj. Pred tremi leti so ženske po svetu posnemale Charlize Theron in Anne Hathaway, ta se je na rdeči preprogi ob podelitvi oskarjev pojavila s prisrčno kratko frizuro, ki ji je res pristajala. V zadnjih dveh letih pa dekleta zaradi bombardiranja medijev s fotografijami zvezdnic resničnostnega šova, sester Kardashian, želijo goste in bujne dolge lase.

V zadnjem letu modni dodatki v laseh niso tako pogosti. Uporabljajo se spirale, trakovi in obroči, ki pa so večinoma precej skriti. Lasni dodatki so v zatonu, zasenčile so jih kite.

Pomembno je, da je barva polna, čista, globoka in ima značaj.

Pri barvanju dve skrajnosti

Pri barvanju sta letos modni dve skrajnosti. Prva, primerna za drzne, so kovinski odtenki, kot so sivoblond, sprana blond s pridihom vijolične ali celo temno zelena s temnejšim narastkom.

Na drugi strani imamo naravni videz z naravnimi prelivi in odtenki. Prameni, ki so bili še pred časom modni samo na konicah (ombre), so se premaknili do narastka, in videti je, kot da je lase naravno posvetlilo sonce.

Vnovič so torej na pohodu zelo vidni detajli – prameni, ki izstopajo na vrhnjem delu. Po želji jih lahko začinimo z divjimi prelivi, ki pa s pastelnostjo pričarajo prvinsko naravnost in raztapljajo iluzijo ločenosti.

Pomembno je, da je barva polna, čista, globoka in ima značaj. Dekleta, ki bi si želele učinek sonca pričarati doma, opozarjamo, naj se pred tem raje posvetujejo s frizerjem. Pršila, ki jih lahko kupite v trgovinah in obljubljajo hiter učinek za malo denarja, vsebujejo mnogo škodljivih sestavin, ki razžirajo lase. Končni izkupiček je boren, saj so ti po uporabi tanjši in lomljivi.

Kite so nadomestile modne dodatke v laseh.

Frizerska moda se spreminja enkrat na leto

Frizerske smernice najmočneje oblikuje modna industrija na tednih mode. Mediji z vsakega takšnega dogodka izluščijo zanimive frizure, te pa se potem razširijo in postanejo modne v vsakdanjem življenju. Zgled za glamurozne pričeske so podobe zvezdnic in zvezdnikov na podelitvi oskarjev in grammyjev. Ulična moda pa se oblikuje kar na ulici s pomočjo subkultur in frizerjev, ki prispevajo alternativne ideje. Le nekatere med njimi postanejo komercialne.

Lahko bi rekli, da je moda na področju pričesk kot škatla, ki jo obračaš. Ker pa lasje ne rastejo tako hitro in obstajajo vmesne faze, ko je treba čakati, da so ti znova daljši, se frizerska moda spreminja enkrat na leto, in ne dvakrat, kot je pri oblačilih.

Avtorica: Petra Furlan

Foto: Peter Giodani - frizure: Mič Styling, Reuters


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)