To so živila, ki kožo pomagajo ščititi pred soncem

Ne le kaj nanašamo na kožo, pomembno je tudi, kaj zaužijemo.

11.6.2022 ob 5:29 | Foto: Tijana87/Getty Images | Avtor: E.N.

To so živila, ki kožo pomagajo ščititi pred soncem

V teh dneh se veliko govori o zaščiti pred soncem. Čeprav dermatologi svetujejo, da je kremo z zaščitnim faktorjem treba nositi skozi celo leto, je dodatna zaščita v poletnem času še kako pomembna.

Veliko lahko preberemo o škodljivosti sončnih žarkov, zadnja leta pa je predvsem pomembna novost informacija, da nas sonce lahko opeče tudi v oblačnem vremenu.

Zaščitni faktor je tako nuja, zagorena polt pa nič kaj več modna. Zdravje je na prvem mestu, že najmanjša sprememba tena pa v resnici pomeni poškodbo kože, ki poleg pospešenega staranja s seboj lahko prinese marsikaj.

Skratka, iz hiše se nikar ne odpravljajte nenamazani, za zaščito kože pa dodatno lahko poskrbite tudi tako, da uživate spodnja živila. 

Za nekatere stvari in procese na tem svetu je poskrbela že mati narava, zato lahko z uživanjem njenih sezonskih darov naredimo marsikaj dobrega za svoje zdravje. Med drugim je tako na vrtu mogoče najti sadje in zelenjavo, ki koži pomagata zavirati škodljive vplive UVA in UVB žarkov. 

Likopen in betakaroteni

V poletnem času je še posebej priporočljivo uživanje živil, ki vsebujejo bogato zalogo betakarotenov in likopena. Raziskave namreč kažejo, da so imeli tisti, ki so redno jedli živila bogata s slednjim, kar 33 odstotkov boljšo zaščito pred soncem.

Zakaj točno je temu tako, se znanost še ni zedinila. Ena izmed teorij trdi, da naj bi vsebnost likopena pomagala neutralizirati učinke UV žarkov, spet druga, da skupaj z betakaroteni uspešno veže proste radikale v koži. Pri zaščiti naj bi sodelovala tudi vitamina E in A.

Paradižniki, lubenica in borovnice

Kaj torej jesti? Daleč največ zgoraj naštetih elementov vsebujejo češnjevi paradižniki. Ena izmed raziskav je pokazala, da so ljudje, ki so dnevno zaužili vsaj 40 gramov paradižnikove paste, občutno bolje prenašali sončne žarke.

Odlična izbira je tudi lubenica, ki poleg likopena sestoji iz 92 odstotkov vode, zato z njo skrbimo tudi za odlično hidracijo. 

Na seznamu živil, ki naši koži dajejo uteho, so se znašle še borovnice, rdeča paprika, avokado in listnata zelenjava, na primer mlada špinača ali običajna solata.

Priporočljivo je tudi pitje zelenega čaja, ki preprečuje vnetja ter zavira proizvodnjo olj, zaradi česar je naša koža malce manj izpostavljena škodljivim učinkom sonca.

Preberite še: Preženite tesnobo in stres z masažo posebne točke na dlani

Morda vas zanima tudi: Maserji razkrili, kaj si mislijo, ko obdelujejo vaš hrbet


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)