Nudizem v Sloveniji: kje se lahko goli nastavite soncu, pa vas policisti ne bodo oglobili

Razkrivamo točke ob rekah, jezerih in morju v Sloveniji, kjer je golota dovoljena ali pa jo tolerirajo. O naturizmu je za nas spregovorila tudi Maja Penko, predsednica Zveze društev naturistov Slovenije.

23.5.2022 ob 11:17 | Foto: KP Strunjan

Slika avtorja - Aleksandar  Lukić Piše:

Aleksandar Lukić

aleksandar.lukic@delo.si

Nudizem v Sloveniji: kje se lahko goli nastavite soncu, pa vas policisti ne bodo oglobili

Na svet pridemo goli, nato pa nas kaj hitro odenejo v oblačila. Ker se spodobi, da so določeni deli telesa tujim očem skriti, so nas naučili.

A nekateri kljub temu tudi v javnosti z veseljem odvržejo oblačila in uživajo v svobodi golega telesa (če boste googlali na to temo, si pomagajte z izrazi kot so nudizem, naturizem, FKK, ki izvira iz nemške besede Freikörperkultur in je v Sloveniji sinonim za nudizem, ipd.).

»Opažam, da se je povečal interes za preživetje prostega časa brez obleke,« ugotavlja predsednica Zveze društev naturistov Slovenije Maja Penko. Nekateri to prakticirajo za štirimi stenami, drugi tudi na manj in bolj obljudenih krajh, po ocenah pa naj bi bilo kar okoli 100.000 ljubiteljev golote.

»Rekla bi, da smo Slovenci bistveno bolj naklonjeni goloti, tudi ne obsojamo toliko.« Pa ne samo to: če se primerjamo z državami nekdanje Jugoslavije, smo najbolj odprt narod, kar se golote tiče.

Malo uradnih namestitvenih kapacitet

Beseda nanese na kraje po Sloveniji, kjer lahko ljubitelji goloto prakticirajo. Hitro ugotoviva, da je »uradnih namestitvenih kapacitet zelo malo, skoraj nič«.

Na voljo je nekaj kampov, ponudbo dopolnjujejo terase za sočenje, ki praviloma delujejo v sklopu kakšne savne: »Ampak to nam ne zadostuje. Radi plavamo, radi športamo, se malo sprehodimo, konec koncev posedimo, kaj popijemo in pojemo. Samo tisti balkon za nudistično sončenje ni dovolj, sploh če se moraš potem za kopanje v bazenu še obleči.«

Smo čisto običajni ljudje. Nismo seks klub in tudi swingeraj ne. Slečemo se, se družimo, bolj odprti smo, pa še ceneje je, ker ne rabiš veliko oblačil

Sogovornica izpostavlja, da smo lahko v Sloveniji ponosni na kamp Sončni gaj v Termah Banovci, ki je prvi kamp za naturiste s termalno vodo v Evropi. Pohvali se, da so lani tam imeli svetovni kongres naturizma.

Potem je tu del kampa Smlednik, v Dolenjem polju pa ljubitelji naturizma najdejo Mali raj. Seznam tistih, ki ponujajo tudi nočitvene kapacite, tu zaključi, zato Penkova izkoristi priložnost in pozove ponudnike že obsoječih raznih kampov, ki imajo zemljišča, glampinge, da jim pridejo naproti, saj bi si želeli imeti več tega.

Po Sloveniji je znanih več krajev v naravi, kjer se golota tolerira: »V Ljubljani na nabrežju Save, pri črnuškem mostu, Viški vintgar, kjer je narava naša, severna obala Bohinjskega jezera, ob Soči, Nadiži, Savinji – nekoč so tam imeli urejeno plažo, potem pa so naredili sprehajalno pot. Ob Kolpi je kar nekaj lušnih kotičkov, celo uradno plažo imamo tam.«

Tudi ob morju je nekaj takšnih točk: denimo strunjanska plaža pod Belim križem, pa na plaži pod piranskim obzidjem, menda tudi na divji plaži Debelega Rtiča.

Nudistom so na voljo tudi bazenski kompleksi s savnami, kot so Atlantis, Paradiso Terme, Terme Olimia, Savna Tivoli ... Iz kopališčnega pravilnika mestne plaže Lagune je razvidno, da kopalk ni treba uporabljati »na posebej označeni plaži za topless sončenje in posebnem delu, označenem FKK (nudistične) plaže«. Ali ta dva dela še obstajata, nam ni uspelo izvedeti, saj je njihov telefon, naveden na spletni strani, zvonil v prazno.

Perverzije so v glavah odraslih

»Ko se slečemo, se slečemo, ne da koga izzivamo, ampak ker se tako dobro počutimo,« nam pojasni. Zgodilo se ji je že, da ji je kdo zaradi golote kaj pripomnil, precej pogosto pa se ti ljudje izgovarjajo na otroke. Po njenem mnenju ti sploh niso problem, saj so radovedni in radi raziskujejo:

»Te pomisleke imajo odrasli. Otrok ne misli na pokvarjanost, perverzije so v glavah odraslih. In če ga boš doma naučil, da se oče in mama skrivata, smo že zaprli en tak velik kanal razumevanja, sprejetosti in je čisto brezveze.«

Po njenem mnenju so otroci naturistov in naturistične družine bolj tolerantni in tudi bolj razumejo drugačnost.

Otrok ne misli na pokvarjanost, perverzije so v glavah odraslih.

Kljub temu imamo Slovenke in Slovenci na goloto različen pogled. Če boste svoje manj in bolj intimne predele razkazovali v javnosti in in s tem koga spravili v zadrego, celo tolikšno, da na pomoč pokliče policijo, vas lahko oglobijo.

Ne tako dolgo nazaj smo poročali o primeru, ko je stanovalca nekega bloka zmotila soseda, ki se je gola sončila na svojem balkonu. Iz Policije so nam takrat odgovorili:

»Če bi se nekdo gol sončil na balkonu in bi bila za to podana prijava, bi policisti primer konkretno proučili glede podanih elementov prekrška, pri čemer je treba upoštevati:

– prekršek nedostojnega vedenja (čl. 7 ZJRM-1) je lahko storjen le na javnem kraju;
– balkon je javni kraj le v primeru, če je viden z javnega kraja (npr. da ni ograjen, zastrt ipd. in je prosto viden z javnega kraja, npr. iz ulice, parka ipd.);
– v 3. odstavku 7. člena ZJRM-1 je opredeljen prekršek »kdor na javnem kraju razkazuje spolne organe in s tem koga moti, povzroči vznemirjenje ali zgražanje ljudi«, predpisana pa je globa v znesku 208,65 €.«

Penkova pripomne: »Naturisti ne razkazujemo naših spolnih organov. Slečemo se, ker je vroče in ker želimo, da se naše telo sonči,« zaključi.

Za vse, ki mislijo, da je naturizem povezan s spolnostjo pa ima eno sporočilo: »Mi smo čisto običajni ljudje. Nismo seks klub in tudi swingeraj ne. Slečemo se, se družimo, bolj odprti smo, pa še ceneje je, ker ne rabiš veliko oblačil.«

Preberite še: Poletje 2022: Toliko štiričlansko družino stanejo počitnice na Hrvaškem!

Morda vas zanima tudi: Poletje 2022: Trije odlični namigi kam na slovenski obali (s kulinaričnimi predlogi)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)