Kako izbrati popolno obliko sončnih očal za vaš obraz

Sončna očem nudijo zaščito, hkrati pa delujejo tudi kot modni dodatek.

11.4.2022 ob 5:03 | Foto: max-kegfire/Getty Images | Avtor: E.N.

Kako izbrati popolno obliko sončnih očal za vaš obraz

V sončnih dneh si radi nadenemo sončna očala in čeprav v prvi vrsti služijo kot zaščita pred močno svetlobo, so postala tudi pomemben modni dodatek.

Z njimi lahko čudovito dopolnimo svoj stajling ter izrazimo svoj osebni slog, seveda pa različni tipi očal pristajajo različnim obrazom. Kako izbrati takšnega, ki nam bo kar najbolje pristajal?

Oblika obraza naj bo nasprotna obliki okvirjev

Sončna očala moramo izbrati tako, da so komplementarna obliki našega obraza. Glavno pravilo torej narekuje, da izberemo takšna, ki so nasprotna našemu videzu.

Če je oblika našega obraza kvadratasta, kar pomeni, da imamo močno izraženo čeljust, katere širina ni dosti ožja od našega čela, bodo najboljša izbira okrogli okvirji. Tudi takoimenovana aviatorska očala, kakršne navadno opazimo na pilotih, se bodo prilegala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Valeria Lipovetsky (@valerialipovetsky)

Če je naš obraz okrogle oblike, kar pomeni, da je najširši v višini naših ušes ter nima oglatih karakteristik, bodo najboljša izbira kvadratasti okvirji. Takšni bodo namreč naredili vtis, da je naš obraz daljši in bolj podolgovat.

Če pa je oblika naše glave podolgovata, kar pomeni, da je razdalja med temenom in brado občutno daljša kot tista med ušesi, potrebujemo okrogle okvirje, ki bodo uravnotežili proporce našega obraza.

Trikotnemu tip obraza, ki ima precej izražen in špičast del brade, najbolj pristajajo kvadratni okvirji.

Z velikimi očali bomo uravnotežili tudi vtis širokega čela, ki ga poudarja ozek spodnji del obraza. Večji kot je obraz, večja očala si lahko privoščimo, ne da bi nas popolnoma prekrila.

Barva okvirjev, ki poudari našo polt

Izbira sončnih očal pa je odvisna tudi od naše polti in barve las. Temnejši ten kože v kombinaciji s temnimi lasmi se bo lepo podal k črnim in drugim temnim očalom.

Tistim s svetlejšo poltjo pa je priporočena izbira svetlo rjavih in kožnih tonov. Seveda lahko posežemo tudi po okvirjih najrazličnejših odtenkov barvne palete, pri katerih se zopet orientiramo po komplementarnosti.

Če je naša polt svetla z rožnatim pridihom, bo izbira modrih očal učinkovala precej hladno, zato je bolje izbirati med toplejšimi toni.

Olivni in rjavkast ton polti pa kličeta po živahnih barvah, ki so lahko hladne, saj ni bojazni, da bi s takšnimi očali bili videti bledi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbara Palvin (@realbarbarapalvin)

Seveda pa gre sončna očala izbirati tudi v skladu z modnimi trendi. Če imate hkrati več različnih, lahko posegate po bolj posebnih modelih, v primeru, da vedno nosite le ena sončna očala, pa se gre zateči h klasičnim kosom, ki jih boste lahko nosili vsakodnevno, ne glede na izbiro garderobe.

Preberite še: To je kroj kavbojk, ki laska vsem postavam

Morda vas zanima tudi: Trije modni trendi, ki so nas navdušili v seriji Emily v Parizu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)