Vse, kar morate vedeti o zaščitnih faktorjih

Ni tako preprosto, kot se zdi.

24.6.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: Da. M.

Vse, kar morate vedeti o zaščitnih faktorjih

Prihod poletja in toplih sončnih dni nas vse spravi v dobro voljo, in to predvsem zaradi sonca. Sonce zagotovo pripomore k boljšemu počutju, boljši volji in seveda lepšim dnem. A nam lahko prinese tudi marsikatero nevšečnost, pa to sploh ni nujno poleti, ko se največ govori o zaščiti pred soncem, temveč vse leto.

Poleg najhujšega možnega scenarija kot posledice izpostavljenosti soncu, kožnega raka, nam lahko pretirana izpostavljenost povzroči tudi druge nevšečnosti, gube, poslabšanje stanja aken, alergije. Zato je izbira učinkovite zaščitne kreme še kako potrebna in zato takšne članke najverjetneje berete prav vsako leto. A kaj se v zadnjem času najbolj poudarja? Da bi morali zaščitne faktorje uporabljati prav vsak dan, vse leto. Tudi če večji del dneva preživimo notri. Zakaj? Ker UVA-žarki prodirajo tudi skozi okno, kar dokazujejo dobro znane fotografije voznikov tovornjakov, katerih koža se na levem delu obraza in levi roki bistveno razlikuje od desne polovice.

 

In prav zato morate pri izbiri zaščitne kreme preveriti ne le debelo napisano številko, ki označuje zaščito pred UVB-žarki. Naveden mora biti tudi faktor UVA – ta se označuje brez številke, a že napis v krogcu pomeni, da ima krema tovrstno zaščito, kar ustreza evropskim smernicam. UVB-zaščita nam bo prihranila najvidnejše poškodbe, ko nas sonce opeče, UVA-zaščita pa nas bo obranila pred alergijami, pigmentacijskimi madeži in nevidnimi poškodbami, ki sistematično in kumulativno poškodujejo naše celice.

Na nekaterih kremah boste opazili tudi oznako PPD, ki pa nam tako kot SPF pove, za kolikokrat lahko podaljšamo čas razmeroma varne izpostavljenosti soncu. Najenostavneje je, da poiščemo kremo s čim višjim PPD oziroma takim, da je čim bližje našemu SPF, a na veliko kremah PPD niti ni označen in bi za podrobne informacije morali spraševati proizvajalce.

Zato bo najbolj varna izbira visoki SPF, navedeni UVA in pa redno nanašanje primerne količine kreme. Za 1,8 metra visoko osebo bi morali nanesti 40 mililitrov kreme, kar pomeni, da 200-mililitrska tuba zadostuje za pet dni – če se ne kopamo ali ne ukvarjamo s športom, ko je treba nanos obnoviti! Kar je tudi razlog, da ni vprašanja, ali je lanska krema sploh še uporabna. Ni, tudi zato, ker bi vam je moralo že lani zmanjkati.

 Pri nanosu ne bodite varčni.

Že nanašate vsak dan?

Priznana dermokozmetična znamka La Roche-Posay je izvedla raziskavo o vsakodnevni uporabi zaščitnih krem. Ugotavljajo, da jih vsak dan nanaša 20 odstotkov Evropejcev, nekoliko večji je odstotek Američanov, na Kitajskem pa jih je že polovica.

Dilema, ki morda številne odvrne od vsakodnevnega nanašanja sončne kreme na obraz, je, da velja za težko, mastno in na koži pušča plast, zaradi katere se svetimo. A prav zaradi vedno bolj ozaveščenih stalnih uporabnikov se širi in napreduje tudi ponudba tovrstnih krem, dermokozmetične znamke ponujajo že izjemne izdelke, ki ne obležijo na obrazu, koži pa pustijo dihati. Niso redki uporabniki, ki celo opazijo, da jim je ravno izdelek z zaščitnim faktorjem odpravil aknasto kožo.

28 let je ta gospod vozil tovornjak in njegov obraz je dokaz, da UVA-žarki prodirajo tudi skozi okno.

In še nekaj besed o filtrih. Sončne kreme vsebujejo mineralne in kemijske filtre. Proizvajalci slednje imenujejo tudi organski, a naj vas ime ne zavede. Ne gre za naravne ali ekološke filtre. Če želite bolj naravno ali celo ekološko kremo, potem ne izberite organskih filtrov. Dermatologi znamke La Roche-Posay sicer priporočajo, da je za najboljšo zaščito dobro kombinirati mineralne in organske filtre. Varnost obojih zagovarjajo, filtri se razlikujejo le po učinkovinah, in prav zato je smiselno uporabljati oboje.

Preberite še: 3 miti o zaščiti pred soncem

Morda vas zanima tudi: Lanska sončna krema naj roma v smeti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)