Tina Fabjan: Izziv mi je, kako trende prenesti v resničnost

Res negovana in lepa koža je bistvena tudi za njihovo samozavest in zato je naloga nas staršev in strokovnjakov, da najstnikom pokažemo, zakaj je to dobro zanje, je prepričana Tina Fabjan.

7.10.2023 ob 7:00 | Foto: Osebni arhiv

Slika avtorja - Melita Meršol Piše:

Melita Meršol

melita.mersol@delo

Tina Fabjan: Izziv mi je, kako trende prenesti v resničnost

»Ličenje je umetnost, čeprav obraz še zdaleč ni prazno slikarsko platno. Še kako je živ in poln razsežnosti. Kar mu je z igro barv dodano, je pridih veselja,« je prepričana vodja umetnikov ličenja Max Factor Tina Fabjan, po izobrazbi slikarka. Tokrat nam je razkrila nekaj o aktualnih smernicah ličenja, kaj jo navdihuje in kaj priporoča najstnikom.

Glede na to, da vas kar naprej sprašujemo po trendih ličenja, kje pa jih vi sami iščete?

Redno spremljam spletne modne revije, svetovno priznane umetnike ličenja na družbenih omrežjih in tudi bolj strokovne strani, ki generično narekujejo modne smernice. Seštevek vsega pokaže celotno sliko aktualnih navdihov in trendov za novo sezono.

Kakšne barve prevladujejo letošnjo jesen? Kakšne sence naj bi bile na očeh?

Prevladoval bo univerzalni videz, t. i. »latte ličenje«, za katero so značilni topli odtenki rjave na očeh, ki se bodo jeseni okrepili, saj bodo v ospredju intenzivni toni. Topli odtenki, spekter rjavih, od hladnejših do toplejših in od različnih mat do sijočih videzov. Tehnika ličenja je zelo preprosta. Gre za lepo enakomerno zabrisano senčilo čez celo premično veko. Kontrast temu bo abstraktno ličenje v kombinaciji z bleščicami, kalejdoskopski videz oči. Če si lahko predstavljate. Potem so tu grafični elementi na vekah – linije, ki se prepletajo na vekah, senčila, ki so nanesena z eno potezo, »one brush stroke«, v pastelnih tonih, pa ustnice v vinilnem videzu, v globljih tonih, krvave, temno rdeče.

Pastelne ali žive barve in zakaj?

Pri modnih trendih skorajda vedno najdemo nasprotja, od nežnega ličenja do udarnega. Vsak trend naj vsaka dama prilagodi sebi, to je bistveno. Uporabite iste odtenke barvnega trenda, le nanos prilagodite svojim vekam. Pastelni toni, seveda, saj so zelo pre­prosti, ker se ne opazijo morebitne napake. Zato kar pogumno nanesite.

Mami Milena je v mladosti zelo rada ustvarjala, šivala zase. Ima zelo odprt odnos do umetnosti, kot do vseh stvari, je klinična psihologinja in je pri meni zelo spodbujala, da sem se razvijala v tisto smer, ki me je osrečevala. To je velika podpora, poslušati svojega otroka, da spodbuda obrodi sadove.

Bo tudi letošnjo jesen moden kakšen odtenek rožnate barve, glede na evforijo okoli Barbie?

Rožnati odtenki se bodo pojavili bolj na ličnicah, v slogu »monokrom« pastelnega videza. Nikakor pa ne tako intenzivno roza kot pri Barbie.

Kje najdete navdih za ustvarjanje?

Navdušujejo me različni umetniki, a ne samo make-up artisti, tudi grafični oblikovalci … Iskreno, spadam med tiste, ki radi sami ustvarjajo modne trende, ne zgolj »posnemajo«. Izziv mi je, kako trende prenesti v resničnost. Saj vsi veliko govorimo, kaj in kako naj, a ko pridemo do stranke oziroma situacije, kaj pa zdaj, to je tisti pravi izziv.

Pred leti ste se veliko ukvarjali s slikarstvom. Še vedno pride čas, ko v roke vzamete slikarski čopič namesto tistega za nanašanje ličil?

Moram priznati, da mi to kar malo manjka. Svojo ustvarjalnost sem nekako nadomestila z digitalnim oblikovanjem in to je skorajda kot drugo platno. Digitalno res ponuja vesolje možnosti, a tisto primarno, ko si v stiku z barvami, pravim platnom, je bistveno, da lahko začutiš umetniške vibracije. Tega ne more nadomestiti noben računalnik.

 

Poznamo vas kot izjemno nadarjeno umetnico. Niste samo vešči z vsemi čopiči, temveč tudi odlično šivate, dekorirate in ustvarjate tako ali drugače. Kaj je vaša trenutna strast?

Hvala, veliko prijateljev mi reče, da sem pravi »multitasking«. Na splošno v vsem najdem nekaj zanimivega, vsako ustvarjanje z rokami me privlači in mogoče tudi vsako življenjsko obdobje približa eno področje. Vsekakor pa je modno ličenje tisto, ki mi je največji izziv, ker se lahko res predstavim kot umetnica. Prevzelo me je grafično ustvarjanje in se posvečam digitalnim zadevam, ampak še vedno sem v stiku s svojo kozmetiko, tako da je to en tak lep preplet vsega, kar me navdihuje.

Po kom ste podedovali te ročne spretnosti?

Za to je zaslužna moja mami Milena, ki je v mladosti zelo rada ustvarjala, šivala za sebe. Ima zelo odprt odnos do umetnosti, kot do vseh stvari, je klinična psihologinja in je pri meni zelo spodbujala, da sem se razvijala v tisto smer, ki me je osrečevala. To je velika podpora, poslušati svojega otroka, da spodbuda obrodi sadove. Točno to želim zdaj pri svojih otrocih nadaljevati.

Glede na to, da se zdaj že najstnice ličijo in da se starost­na meja uporabe ličil niža – kaj bi kot umetnica ličenja svetovali najstnicam?

Ključno vlogo imajo mame, da se z dekleti pogovorijo in naredijo prve korake skupaj, da bo to kot sproščen trenutek povezovanja oziroma »bonding time«, in da tudi one po­slušajo svojo najstnico, njene želje in najdejo neki kompromis med vsem. Ker vem, da dekleta na družbenih omrežjih iščejo informacije, navdih, kot jih vsi, a ni vse tako, kot je videti na fotografijah. Mogoče se udeležita tečaja ličenja in skupaj z vizažistko najdeta neke nove trike, nasvete za ličenje obeh. Zato je tu ključna vloga staršev, da dekletom in tudi fantom pomagajo, kako se spopasti z najstniško kožo. V teh letih je nega ključnega pomena, nato pa lahko dekleta uporabijo ličila in fantje kreme.

Kateri koraki so po vašem mnenju ključni za nego najst­niške kože?

Čiščenje, dodatna, intenzivnejša nega; tu imam v mislih razne gele za čiščenje, maske, piling, tonike, serume, ki se spopadajo s težavami na najst­niški koži. Predvsem pa rutina, da teh nekaj osnovnih korakov naredijo zjutraj in zvečer. Res negovana in lepa koža je bistvena tudi za njihovo samozavest in zato je naloga nas staršev in strokovnjakov, da najstnikom pokažemo, zakaj je to dobro zanje.

Se vam zdi, da čiščenju obraza namenjamo premalo pozornosti?

Včasih res, ampak tu pa moram omeniti dobro plat družbenih omrežij, vplivnežev, kako prikazujejo svoje rutine čiščenja, in opažam, da se je med generacijo Z to preneslo. Vsekakor jim moramo starši, ki smo tisti prvi, vsaj malo pri­bližati, zakaj je res pomembno. Moram povedati, da mi je prav težko, ko vidim kakšnega, ki ima res težave s kožo ali samo nečisto kožo, vendar bi precej težav lahko odpravil že s preprostim čiščenjem. Dekletom potem ne bi bilo treba uporabljati toliko pudra, tudi proizvodi bi se lepše vpili v kožo itd. Z nego kože bodo naredili veliko koristnega tudi za poznejša leta. Ne nazadnje to vpliva na njihovo samozavest. Tudi sami se vprašajte, ko imate lepo polt, kako se počutite. Super, mar ne?

Še za na konec: trije izdelki, ki letošnjo jesen ne smejo manjkati v torbici?

Korektor Max Factor Mastertouch, dolgo obstojna šminka Lipfinity, rdečilo Milani Baked Blush, pika na i pa parfum. To so moje stalnice, ki jih uporabim vedno, ko grem od doma.

Priporočamo tudi: 4 stvari v stanovanju, ki bi jih morali očistiti vsak dan

Preberite še: Na ta način se naše mentalno zdravje odraža na naši koži

Morda vas zanima tudi: Francoski oblikovalec, ki je ustvaril najbolj neverjetne čevlje z visoko peto


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)