Kaj se zgodi, če prezgodaj uporabljamo botoks? Odgovarjajo dermatologi

Z botoksom je povezanih mnogo dilem, ena od njih se nanaša na to, pri kateri starosti ga je smiselno začeti uporabljati.

27.8.2023 ob 9:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se zgodi, če prezgodaj uporabljamo botoks? Odgovarjajo dermatologi

Pri osebah, ki se na določeni točki življenja odločijo z uporabo botoksa, se najpogosteje zastavlja vprašanje, pri katerih letih je z njim najboljše začeti.

Nekateri so prepričani, da je potem, ko se začne koža že gubati in povešati, zanj prepozno, drugi menijo, da je tako imenovani preventivni botoks zgolj mit. V to, kaj glede tega drži in kaj ne, so se poglobili pri Huffington postu.

Kaj sploh je botoks?

Poimenovanje je okrajšava za botulinski toksin. Botoks v živčno-mišičnem stiku prepreči sproščanje acetilholina. Tako se mišica ne more krčiti in raztezati. Prav krčenje in razrezanje mišic namreč tvori gubice. Delovanje ni trajno, kar pomeni, da učinek sčasoma preneha. Običajno je učinek po vbrizganju v mišico viden še vsaj pol leta po terapiji, nato jo je treba ponoviti.

"Zanimivo je, da botoks najprej ni bil namenjen kozmetičnim posegom. Snov je bila uporabljena z namenom zdravljena trzanja vek," je povedal Gary Motykie plastični kirurg z Beverly Hillsa in dodal, da so zdravniki pri osebah, ki so jih zdravili z njim opazili, da so videti mlajši in tako so začeli iskati načine uporabe tudi z vidika pomlajevanja.

Botoks sprva ni bil namenjen pomlajevanju.

Dandanes to snov večina povezuje s kozmetičnimi popravki, čeprav se uporablja tudi v druge namene: za zdravljenje krčev, migren, nepravilnega delovanja mišic, pretiranega slinjenja, pretiranega znojenja, težav z glasilkami, težav s sečnim mehurjem in podobno.

S kozmetičnega vidika gre za najbolj pogost, priljubljen ter neinvaziven postopek pomlajevanja, po ocenah strokovnjakov z univerze kalifornija iz San Francisca ga je samo v Združenih državah Amerike vsaj enkrat v življenju uporabilo 11 milijonov posameznikov.

Botoks se z vidika pomlajevanja uporablja na obrazu. "Najpogosteje med očmi, na čelu in na predelu ustnic," je povedala dermatologinja Leah Ansell. Ne glede na področje, v vseh primerih je njegov namen enak, in sicer blaženje gubic.

Kdaj je čas za botoks?

"Ni pravila, ki bi določalo enotno starost za začetek uporabe botoksa," je povedala Ansellijeva: "Zadeva je individualna, osnovno pravilo je, da tedaj, ko gubice na predelih obraza ne izginejo, ko je ta v mirovanju, torej se ne smejite, jočete ali delate druge grimase."

Motykie ima podobno mnenje: "Idealen čas za botoks je, ko se pojavijo prvi znaki staranja, to je nekje med 30. in 40. letom starosti."

Čas za prvi botoks pogojuje več dejavnikov.

To je odvisno od več dejavnikov, na prvem mestu igra veliko vlogo genetika, pomembna sta tudi stil življenja in izpostavljenost soncu. Vpliv sončnih žarkov je mogoče preprečiti s primerno zaščito, ki bi ji po mnenju estetskega kirurga Carlosa Wolfa iz Miamija morali namenjati več pozornosti, kot uporabi botoksa in drugih pomlajevalnih postopkov.

Kaj se zgodi, če botoks uporabljano prezgodaj?

V kulturi, kjer so staranje in z njim povezani znaki demonizirani do te mere, da nekateri z raznimi pomladitvenimi postopki res pretiravajo in z njimi začno že zelo zgodaj, niso redki primeri, ko se za botoks odločajo osebe, ki so dopolnile komaj 20 let, in zgodnji znaki staranja pri njih sploh še niso vidni.

"Večina strank šteje od 40 do 50 let, a meja se vse bolj niža," glede na izkušnje navaja Motykie in dodaja: "K temu nedvomno pripomorejo tudi družabna omrežja in z njimi težnja po popolnosti."

Nekateri se za botoks odločajo kmalu potem, ko dopolnijo 20 let, kar pa po mnenju strokovnjakov nima smisla.

Vendar botoks v prezgodnji fazi življenja ni dobra ideja. "Kadar nekdo še nima gubic in drugih znakov staranja ter je njegova koža lepa in zdrava, je uporaba botoksa nesmiselna," je povedala Ansellijeva.

Čeprav nekateri trdijo, da je na takšen način mogoče preprečiti globlje gube kasneje v starosti, se Wolf s tem ne strinja: "Bi kupili nov avto samo zato, ker se lahko vašemu staremu nekaj zgodi? Najbrž ne. Prav tako pretirana uporaba toksina nikoli ni dobra ideja, sploh ne, če se začne v rosnih letih."

"Prezgodnja uporaba botoksa sicer ni nevarna, je pa dejstvo, da mišice zaradi njega sčasoma izgubijo prožnost, obraz zato deluje zamrznjen in tog, posledično je z njim težko komunicirati z okolico," navaja Ansellijeva in dodaja: "Namen botoksa je kurativa in ne preventiva. Preventivni ukrepi za staranje kože so drugačni in obsegajo primerno vlaženje kože, dovolj spanja, zaščito pred soncem in na sploh zdrav način življenje brez škodljivih navad, kot je denimo kajenje."

Povzeto po portalu Huffpost.com

Preberite še: Na ta del telesa pri negi prevečkrat pozabimo

Morda vas zanima tudi: To je najbolj preizkušena sestavina, ki resnično zavira staranje kože


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)