Na ta način se naše mentalno zdravje odraža na naši koži

Naša koža se ne odziva le na zaužita živila, stres in količino popite vode. Z nje lahko razberemo tudi stanje našega mentalnega zdravja.

29.9.2023 ob 8:10 | Foto: PeopleImages/Getty Images | Avtor: E. N.

Na ta način se naše mentalno zdravje odraža na naši koži

Verjetno veste, da je koža naš največji organ, zato mu velja posvetiti kar nekaj pozornosti. Odraža našo starost, zdravje, kot pravi portal Psychology today, pa tudi mentalno zdravje. Kakšno je naše počutje, je namreč mogoče razbrati z našega obraza, skoraj tako glasno kot navzgor ali navzdol zakrivljena usta, pa koža priča o tem, kako (ne)srečni in (ne)zadovoljni smo.

Pogosto lahko opazimo, da so ljudje, ki so močno utrujeni in pod stresom, videti nekako uvelo in sivo. A to ni le posledica pomanjkanja energije. Mentalno zdravje namreč zares vpliva na našo kožo, ki ob utrujenosti izgubi sijaj.

Raziskave so pokazale, da ima to veliko opraviti s pomanjkanjem spanja, kar tudi sicer uvrščamo med pogoste sprožilce šibkega mentalnega počutja. 

Hormon melatonin

Spanec regulira predvsem hormon melatonin. Ta se sprošča v povezavi s svetlobo, receptorje zanj pa najdemo tudi v celičnih membranah kože. Melatonin v koži deluje kot močan antioksidant in preprečuje oksidativni stres, ki ga povzroča ultravijolično sevanje sonca.

Ima močne protivnetne lastnosti, pomaga ohranjati integriteto delovanja mitohondrijev ter preprečuje njihove poškodbe med staranjem. Melatonin vpliva tudi na proizvodnjo kolagena v kožnih fibroblastih, zmanjšanje njegove ravni, kar pa pospeši proces staranja.

 

Še več, raziskave so pokazale celo močno povezavo med duševnimi boleznimi in zdravjem kože. Kožne bolezni so namreč tesno povezane z duševnimi motnjami. Pogostnost duševnih motenj med bolniki s kožnimi boleznimi je celo višja kot pri drugih fizičnih boleznih, kot so na primer bolezni srca in ožilja.

Lepotni spanec

Kljub temu težko s prstom pokažemo na točen vzrok in posledico, saj lahko težave s kožo slabšajo tudi stanje mentalnega zdravja. Akne, gube in podobne pojave na našem obrazu, ki jih povezujemo z ohranjanjem mladosti in zunanjo podobo, lahko sprožajo negotovosti in posledično nižajo samozavest ter slabšajo samopodobo.

Kljub temu pa velja imeti v mislih zgornjo povezavo melatonina z videzom kože. 

Dovoljšen dnevni odmerek kakovostnega spanca je še kako pomemben za ohranjanje tako mentalnega kot fizičnega zdravja. Izraz lepotni spanec tako ni naključje, saj se bo njegova dolžina dejansko poznala na videzu naše kože.

Na seznam rutin za izboljšanje slednje moramo tako poleg rednega čiščenja, vlaženja, hidriranja in zdravega prehranjevanja zagotovo uvrstiti še temeljit počitek.

Preberite še: 10 kosov za jesensko kapsulno kolekcijo

Morda vas zanima tudi: Burno življenje bogate direktorice kozmetičnega podjetja, ki ga poznamo vsi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)