TikTok trend, ob katerem vam bo slabo: na obraz si mažejo menstrualno kri

Izvajalke tega tretmaja so navdušene, pravijo, da je njihova koža lepša. Strokovnjaki pa se čudijo in pravijo, da to ni najbolj varno.

25.11.2022 ob 10:14 | Foto: GettyImages | Avtor: P. Pa.

TikTok trend, ob katerem vam bo slabo: na obraz si mažejo menstrualno kri

TikTok je platforma, na kateri bodo lepotne in modne navdušenke našle veliko uporabnih trikov in nasvetov. Če so nekateri nasveti uporabni in so že postali del vaše dnevne lepotne rutine pa se med vsemi temi najdejo tudi takšni, ki so na meji dobrega okusa.

Ob njih se ne boste povprašali le, ali so zdrave in koristne, temveč se boste povprašali o zdravi pameti tistih, ki jih promovirajo.

Eden izmed takšnih je zadnji trend na TikToku, ob katerem vam lahko postane slabo. Gre za trend, ko si obraz namažete s prav posebno masko, in sicer z menstrualno krvjo.

Če pogosto uporabljate TikTok in iščete lepotne nasvete, ste skoraj zagotovo že naleteli na oznako #periodbloodfacial, #periodfacemask ali #menstrualmasking. Trend se je prvič pojavil na Instagramu leta 2019.

Medtem ko menstrualno masko nekateri TikTokerji označujejo za najboljšo lepotno skrivnost in kot najboljši način za povezavo s svojo veličastno ženstveno energijo, drugi trend označujejo za nevaren in se ob njem zgražajo.

In kaj sploh je menstrualna maska?

Če začnemo na začetku, gre preprosto za menstrualno kri, ki se jo nanese na obraz z namenom izboljšati kožo na obrazu. Svetujejo, da se kri nanese na obraz naravnost iz menstrualne skodelice, lahko pa kri prelijete v posodico in jo hranite v hladilniku.

Tisti, ki to masko redno uporabljajo verjamejo, da snovi v krvi blagodejno vplivajo na kožo, a točnih pojasnil, kako in na kakšen način ni.

Večina jih pravi, da je njihova koža po negi na videz boljša in lepša. Nekatere pa v tem trendu vidijo predvsem priložnost, da se bolje povežejo s svojim telesom.

Sophie Shotter, specialistka za estetiko in hormone pravi, da menstrualna kri ni zgolj kri. V njej so prisotne še vaginalne tekočine in celice sluznice.

»Obstajajo dokazi, da matične celice v endometriju vsebujejo tudi mikro hranila kot so cink, baker, magnezij in železo. Te snovi so lahko koristne za zdravje kože, še posebej pri zmanjševanju vnetij,« je dejala.

Čeprav Shotterjeva pravi, da so v krvi mikro nutrienti to ne pomeni, da ima menstrualna kri kakšen poseben učinek na kožo. Poudarila je, da je koncentracija teh izjemno nizka.

Pravi tudi, da ne morejo te snovi kar preiti v kožo in da je kožna bariera z razlogom bariera. »Mikro nutrienti so dobri za zdravje kože, a če bodo samo ležali na povrhnjici, ne bo velikega učinka.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PSSY PWRD (@pssypwrd)

Je sploh varna?

Že res, da smo sploh v obdobju menstruacije bolj nagnjene k negi, a po mnenju strokovnjakov bi lahko menstrualna maska naredila več škode kot koristi.

»Mislim, da možnost infekcije ali navzkrižne kontaminacije ni vredna tveganja,« je dejala kirurginja Maryam Zamani.

»Menstrualna kri potuje skozi vaginalne kanale, kjer se nahajajo bakterije, lahko tudi virusi. Če ima kdo infekcijo ali herpes, se lahko to prenese na obraz.«

»Lahko celo tvegate, okužbo s klamidijski konjuktivitis, če bi imeli klamidijo,« pove Shotterjeva.

Zamani pa je izpostavila, da je pri nekaterih na TikToku opazila, da kri hranijo v nesterilnih kozarcih, kar je odlično gojišče za bakterije.

Alternativa menstrualni maski

PRP terapija oziroma trombocitna plazma je postopek, ki je bistveno bolj varen in primeren lepotni tretma od menstrualne krvi.

Na voljo imate še tretmaje pri katerih uporabljajo za nego kože izvorne celice in posege, ki vsebujejo placento. Že res, da so veliko bolj kompleksni in tudi dražji, a so veliko bolj varni.

Pri posegu PRP pacientu s trombocitno plazmo injicirajo koncentrirano plazmo s trombociti. Poseg se uporablja za pomlajevanje kože.

Trombocitno plazmo pripravijo tako, da pacientu najprej odvzamejo eno ali več epruvet krvi jih nato centrifugirajo, da skoncentrirajo trombocite.

Koncentrat nato injicirajo v kožo. S tem se sprostijo rastni faktorji, ki stimulirajo in povečajo število reparativnih celic.

Poseg je priljubljen med številnimi zvezdnicami, poslužujejo se ga tudi številne znane Slovenke.

Če je zgoraj omenjen tretma za vas preveč eksotičen, pa se, ko si boste zaželeli domače nege in obrazne maske, raje na obraz nanesite doma izdelano masko iz avokada, medu ali ovsenih kosmičev kot iz menstrualne krvi.  

Povzeto po portalu Popsugar.co.uk.

Preberite še: To se zgodi z vašimi možgani in telesom, če delate več kot 40 ur na teden

Morda vas zanima tudi: Najlepši stajlingi za službene zabave v decembru


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)