Strup v kozmetični torbici

Ta snov lahko resno ogrozi zdravje žensk.

3.2.2016 ob 9:00

shutterstock_312978911.jpg

Znanstveniki z univerze Duke v severni Karolini so preučevali vpliv najpogostejših kozmetičnih pripomočkov na zdravje. Zlasti so se osredotočili na lak za nohte, njihovi rezultati pa so bili več kot zaskrbljujoči.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Pozorni so bili namreč na v lakih pogosto prisotno snov, trifenil fosfat (TPHP), ki se jim dodaja z namenom, da bi bili ti bolj obstojni. Vse sodelujoče pripadnice nežnejšega spola, ki so si lakirale nohte in so sodelovale v poizvedbi, so imele v organizmu sledove te spojine. Količina te je bila v povprečju kar sedemkrat večja od dovoljene.

V tolikšnih količinah pa omenjena snov po besedah strokovnjakov vpliva na hormonske spremembe, povezane s prezgodnjo puberteto, debelostjo in neplodnostjo. Za natančno opredelitev posledic trifenil fosfata na zdravje in razvoj bodo sicer potrebne še nadaljnje poizvedbe, strokovnjaki pa kljub temu opozarjajo na previdnost glede uporabe snovi, ki so jo našli v več kot 49 odstotkih od 3000 testiranih lakov.

Znanstveniki ob tem pozivajo proizvajalce k prenehanju uporabe omenjene snovi in k jasnim oznakam sestavin na embalažah lakov, potrošnike pa opozarjajo, da je največ potencialno nevarne kemikalije v prozornih lakih.

 Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)