Strokovnjaki svarijo: Ti nasveti za nego kože ti bolj škodijo kot koristijo

Vseeno je kje ste slišali ali prebrali napotek, ki naj bi vam pomagal do lepe kože, dermatologi opozarjajo, da je veliko takšnih, ki bolj škodujejo kot koristijo.

29.6.2019 ob 4:12

ciscenje_obraza.jpg

Ko gre za nego kože, so nekatere stvari obvezne. Denimo redna uporaba kreme za zaščito pred soncem in čiščenje obraza.

A obstaja tudi cela vrsta priporočil, ki ne samo, da polti, lasem in nohtom ne koristijo, temveč jim celo škodujejo. Takole dermatologi za Insider pojasnjujejo, čemu bi se v prid zdravja in lepote morali čimprej odpovedati.

Uporabi olj na obrazu

Čeprav se zdi ideja, da bi z oljem negovali ali čistili obraz, več kot odlična, dermatologinja Caren Campbell pravi, da ta pri negi niso priporočljiva. Prav tako tudi ne izdelki, ki temeljijo na njihovi osnovi. Kajti, kot pojasnjuje, so prav olja lahko kriva za izbruhe mozoljev:

"En najpogostejših  vzrokov za mozolje v puberteti so hormoni, ki spodbujajo kožo k izločanju več maščobe, s tem pa se na njej tvorijo idealni pogoji za prekomerno množenje bakterij, ki s svojim delovanjem spodbujajo cvetočo polt. Ne v pozitivnem smislu. S tem, ko na polt dovajate dodatno maščobo, zadevo le še poslabšate," utemeljuje svoj nasvet.


Stiskanju mozoljev

Ko se na obrazu ali kje drugje na telesu pojavi mozolj, prsti kar sami zaidejo do njega in se ga trudijo iztisniti. "Mamljivo, a koži neprijazno," navaja dermatolog Robert Finney in dodaja, da s tem zadeve le še poslabšate:

"Ne zgolj, da se bo mozolj dlje celil, za seboj bo kaj lahko pustil trajno sled."


Uporabi jabolčnega kisa na obrazu

"Ena največjih zablod pri negi polti je, da je naravno vedno boljše," opozarja strokovnjakinja za zdravje kože Brenda Dintiman in svari, da nekateri naravni pripomočki povzročajo veliko škode, en od njih je jabolčni kis.

Ta je po njenih besedah do polti pregrob, saj z nje odstranjuje zaščitni sloj in s tem niža njeno naravno sposobnost obrambe, koža je posledično dovzetnejša za negativne vplive iz okolja in hitro postane razdražena ter rdeča.


Povezovanju las v tesen čop

Včasih jih seveda lahko spnete vanj. Priročen je, saj vas med delom, vadbo ali prhanjem tesno povezani lasje ne ovirajo.

Vendar dermatolog Anand Haryan svetuje, da jih ne povezujte prepogosto in ne pretrdo, saj s tem ne samo, da boste lahko občutili glavobol, premočno spenjanje prav tako lahko privede do trajnih poškodb lasnih korenin in s tem do izgube las.

cop_zenska_tek_micna.jpg

Upoštevanju nasvetov z družabnih omrežji

Način, s katerim neguje kožo vaša priljubljena blogerka se vam zdi idealen, vendar pomislite: njena koža se od vaše razlikuje.

"Veliko proizvodov na podlagi lastnih izkušenj priporočajo bolj ali manj znani ljudje, morda vaša prijateljica, a ti kaj lahko ne odgovarjajo vašemu tipu polti," opozarja Dintimanova in svetuje:

"Instagram, Facebook in druga družabna omrežja naj ne bodo vir informaciji. Raje se sami prepričajte, kakšna je vaša koža in ji s primerno nego zagotovite tisto, kar potrebuje."


Pretiravanju z izdelki

Ne potrebujete deset korakov za nego kože in prav tako ne sto preparatov za njeno lepoto. Dobro osnovo je mogoče zagotoviti s tremi: dobro vlažilno kremo, primerno kremo za zaščito pred soncem in kvalitetnim čistilnim sredstvom.


Pregrobim pilingom

Kot pojasnjuje dermatologinja Charlotte Birnbaum, obstajata dve vrsti pilingov: kemični in mehanski. Mehanski so sestavljeni iz trših delcev, ki s kože odstranjujejo odmrle celice in drugo umazanijo. Ti so kaj lahko pregrobi in poškodujejo povrhnjico, s tem pa prinašajo ravno nasproten od pričakovanega učinka.

S pilingi v nobenem primeru ne smete pretiravati. Enkrat na teden si privoščite kemičnega, ki deluje na osnovi sadnih kislin, ki polt čistijo ne da bi jo poškodovale.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: 4 osnovna priporočila za nego kože Ali pa: S temi izdelki dermatologi nikoli ne bi negovali kože

Preberite še: Kaj točno sploh je serum in zakaj ga vključiti v dnevno nego


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)