Presenetljivo: To se MED in PO vadbi dogaja z vašo kožo

Telesna aktivnost vpliva na celo telo, tudi na naš največji organ, torej kožo, a vplivi niso vedno pozitivni.

20.9.2018 ob 4:06

vadba_zenska_vroce_znojenje_micna.jpg

Potem, ko ste seanse pred malimi zasloni nadomestili z urami v telovadnici ali tekom čez drn in strn, ste opazili, da je vaša koža postala bolj sijoča. Tudi prijateljicam ta sprememba ni ušla in ob njihovih pozitivnih komentarjih ste vse bolj prepričani: telesna aktivnost ne vpliva pozitivno le na mišice in sklepe, temveč tudi na naš največji organ. Pa so ti vplivi res le pozitivni? Za portal Self odgovarjajo dermatologinje. 

Sijoča koža po telovadbi je dejstvo

Tedaj, ko se med telesno aktivnostjo pospeši srčni utrip, se krvne žile razširijo in skoznje se pretaka več krvi, kot kadar je telo v mirovanju. "Med vadbo se pospeši krvni pretok in kisik ter hranljive snovi s krvjo po telesu potujejo hitreje, kar pomeni, da več teh pride tudi v kožo, ta zato na videz postane zdrava in sijoča," učinek vadbe na lepoto pojasnjuje dermatologinja Yoon-Soo Cindy Bae in dodaja, da je ta opazen še vsaj eno uro potem, ki se telo že umiri.

Znojenje na žalost lahko okrepi nekatere kožne težave

Rajani Katta, klinična profesorica dermatologije na univerzi Texas opozarja na negativni vpliv vadbe na kožo. "Segrevanje telesa in znojenje lahko dodatno razdražita občutljivo polt." Pogost sprožilec rosaceje, kronične težave s kožo, za katero je značilno zardevanje obraza, je prav povišanje temperature telesa, do katerega pride med telesno aktivnostjo, zato je po nasvetu profesorice primerno poskrbeti, da se telo med vadbo ne bo preveč segrelo:

"Za tek na prostem izberite pravi čas, torej zjutraj ali zvečer in ne v najtoplejšem delu dneva. Morda je boljša izbira tek na tekočem traku, pri tem vase usmerite ventilator, ki bo dodatno hladil telo ali si na vrat položite mokro brisačo. Tudi tisti, ki imajo težave z ekcemi in aknami bi morali več pozornosti nameniti pravi temperaturi in poskrbeti, da ne bi prišlo do pregrevanja organizma. Ob tem takoj po vadbi splaknite kožo, se takoj oprhajte in preoblecite v sveža oblačila ter tako preprečite, da bi znoj in vlažna športna oblačila na koži povzročila neprijetne posledice."

Slabe navade pred vadbo lahko izzovejo mozolje

Kot je povedala Kattova, telesna aktivnost sama po sebi ni tista, ki bi jo smeli okriviti za mozolje. Za to so krive nekatere navade, ki se jim predajate pred njo. Na prvem mestu je tu neodstranjevanje ličil, saj v kombinaciji z znojem ta znatno zamašijo pore, posledično se pojavijo akne in mozolji. Zato upoštevajte dejstvo, da so ličila med vadbo velik ne.

Pospešeno znojenje lahko izzove prhljaj

Bodimo pošteni: včasih po vadbi ni časa za umivanje las (na srečo je tu suhi šampon), a prav preskakovanje tega koraka lahko vodi v prhljaj ali težave z njim poslabša. "Ob površnem ali nerednem umivanju se ostanki znoja kopičijo na lasišču in sčasoma tvorijo sloj, na katerem se pretirano namnožijo glivice, ki so odgovorne za bele luske in razdraženo polt," opozarja Baeova.

Tu so še vneta stegna

Zlasti tekači to nadlogo dobro poznajo: ob konstantnem drgnjenju stegna ob stegno, se ta vnamejo, vnetje pa je videti kot razdražena ter vneta polt. Dermatologi v izogib temu priporočajo daljše hlače, ki pokrivajo stegna in tako nekoliko omilijo tveganje za omenjene težave. Prav tako jo lahko preprečite z nanosom mastne vlažilne kreme, ki omili tveganje za nastanek razdražene polti.

In za konec

Res je, da vadba pripomore k ohranjanju lepe in mladostne kože, a obstajajo deli telesa, ki bi jim med in po njej morali namenjati nekaj dodatne pozornost. Ter se hkrati zavedati, da ne glede na učinke, vadba vendarle ni vodnjak mladosti. Vadite zdravju in dobremu počutju v prid, pozitiven učinek na kožo pa vzemite kot dodaten bonus. Ta nikoli ni odveč.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To je lahko vzrok, da vas srbi lasišče (in kako težavo odpraviti) ali pa 7 stvari, s katerimi vsak dan (nevede) škodujete svoji lepoti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)